ВИДЕО, ЗДРАВЕ, СТАТИИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Коензим Q10 – антиоксиданта, без който не можем

Коензим  Co Q-10 (Убихинон) е витаминоподобно съединение, което катализира образуването на АТФ (аденозинтрифосфат), представляващ единственият източник на енергия за всички живи същества, започвайки от вирусите и завършвайки с човека.
Коензим Q10 участва в изработването на 95% от цялата клетъчна енергия.
Коензим Q10 е изключително важен за здравето. Заздравява сърцето и кръвоносните съдове. Човешкото тяло може да произвежда коензим Q, използвайки метаболитни пътища. Коензим Q е известен още и като коензим Q10 . Този номер 10 след неговото име се отнася за конкретна част от химическа му структура, наречена изопренова опашка.

Функциите на Коензим Q10 са следните:

• Производство на енергия – специални миниатюрни органи вътре в клетките, наречени митохондрии, вземат мазнини и други вещества и ги превръщат в използваема енергия. Този процес изисква винаги коензим Q10.

• Клетъчна защита – коензим Q10 е добър антиоксидант, използван от организма за защита на клетките от кислородните щети.

Дефицитът на коензим Q10 е свързан с най-различни проблеми, включително сърдечна аритмия, ангина и високо кръвно налягане, а също и проблеми при регулирането на кръвната захар.

Проблеми с венците и стомашни язви могат също да са сигнал за дефицит на този хранителен елемент.

Коензим Q10 играе важна роля в превенцията и лечението на сърдечни заболявания, свързани с аритмия, ангина, сърдечен пристъп, пролапс на митралната клапа, високо кръвно налягане, коронарна болест, атеросклероза и сърдечна недостатъчност; рак на гърдата; диабет; СПИН; безплодие; мускулна дистрофия; проблеми с венците и стомашна язва.

Коензим Q10 се съдържа в:

• Рибата
• пълнозърнести зародиши.
• Черния дроб
• бъбреците и сърцето

Най-концентрираният коензим Q10 е в сърцето и бъбреците, които съдържат около 2/3 милиграма коензим Q10 за унция сърце или бъбреци. Пълнозърнестите зародиши, които съдържат по-малко коензим Q10 за унция, също съдържат и витамин Е.

Kоензим Q10 (убихинон) се синтезира в черния дроб. Той може да постъпи в организма и чрез приемането му с храната (основно от животински произход). По този начин може да се набави до 10 мг коензим Q10 на ден, но дневната необходимост от него е минимум 30 мг.

Затова е необходимо този коензим да се набавя допълнително. Това ще увеличи жизнения тонус в зряла възраст и ще забави процесите на стареене.

Kоензим Q10 притежава висока антиоксидантна активност. Той неутрализира свободните радикали и така допринася за запазването целостта както на клетъчните структури, така и на клетката като цяло. Също така, той е важна част от обменните процеси в организма, а нарушението на тези механизми е причина за редица заболявания, сред които се нареждат:

• захарният диабет
• смущения в работата на цялата ендокринна система
• повишаване нивата на холестерина
• образуването на излишни мастни натрупвания

Прилагането на коензим Q10 е уместно в програмите за понижаване на телесното тегло, тъй като той стимулира процесите за изработване на енергия и така води до активиране на клетъчните функции, което от своя страна подобрява обмяната на веществата, при което излишните мастни натрупвания се използват от организма като източник за изработване на АТФ, т.е.като източник на енергия.

 

Начин на употреба: 1 мекa капсулa дневно след хранене.

 

Забележка: Продукта е хранителни добавки, спортни храни и не бива да се използва като заместител на лекарство.