ЗДРАВЕ

Екстракт от гроздови семки предпазва от омазняване на черния дроб

Екстракт от гроздови семки предпазва от омазняване на черния дроб

Най-разпространеното чернодробно заболяване на планетата е неалкохолно омазняване на черният дроб (NAFLD) – обикновено наричано “мастен черен дроб” в ежедневния език. Омазняването (затлъстяването) на черния дроб започва сравнително безобидно, но може да се развие в сериозно състояние. Екстракт от гроздови семки (Grape Seed Extract) може да окаже неоценима помощ.

Екстракт от гроздови семки предпазва от омазняване  на черния дроб

Проучване

Неалкохолно омазняване на черният дроб (NAFLD) обикновено е резултат от начин на живот с твърде малко упражнения и твърде много нездравословни храни. Според някои оценки 1 от всеки 5 души в крайна сметка ще развие NAFLD. Няма адекватно медицинско лечение за омазнен черен дроб, но на теория добавките с противовъзпалителни естествени полифеноли могат да забавят процеса.

И така, лекари от Университета по медицински науки в Тебриз, Иран проведоха малък експеримент върху хора с омазнен черен дроб – или стеатоза, както още е известно състоянието.
Изследователите разделят 30 пациенти със стеатоза на 2 групи.
Пациентите от контролната група приемали по 1 грам витамин С дневно в продължение на 3 месеца, пациентите от експерименталната група приемали капсули със 100 милиграма Екстракт от гроздови семки (Grape Seed Extract) дневно. От публикацията не можем да определим колко капсули са получавали тестваните субекти дневно. Както и да е, ако знаехме това, все още не знаехме много. Изследователите сами са направили своя екстракт от гроздови семена и не дават никакви спецификации относно концентрацията на активните вещества в техния екстракт. Субектите са използвали своите добавки в допълнение към обичайните си лекарства.

Резултати

Добавките с екстракт от гроздови семки води до значително намаляване на концентрацията на чернодробния ензим ALT в кръвта на изследваните лица. ALT е маркер за увреждане на черния дроб при стеатоза.

Екстракт от гроздови семки предпазва от омазняване на черния дроб 1

Екстракт от гроздови семки предпазва от омазняване на черния дроб 2

Преди, по време и в последния ден от прилагането на добавките, изследователите са използвали сканиране, за да определят степента на затлъстяване на черния дроб. Те забелязали подобрение при потребителите на Екстракт от гроздови семена (Grape Seed Extract). Това казва таблицата по-горе.

 Заключение

„Благоприятният ефект от използването на екстракт от гроздови семки е описан в това проучване, което може да благоприятства разглеждането на употребата на екстракт от гроздови семки, заедно с промени в начина на живот“, пишат изследователите.
По-дългата продължителност на лечението с екстракт от гроздови семена може да доведе до по-добри резултати.“

Source:
Saudi J Gastroenterol. 2010 Jul-Sep;16(3):194-7.