ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ (Видео), ЗДРАВЕ

ДИАБЕТ И СПОРТ

Диабет и спорт

Движението е живот – с това твърдение едва ли някой може да спори. Но за болните от захарен диабет заниманията с физически упражнения имат някои нюанси.

Физическата активност и диабета са здраво свързани теми. Смята се, че именно хиподинамията /дефицита на движение/ е пусков механизъм в нашия организъм на процеси, които водят до преяждане и затлъстяване – един от главните фактори, водещи към развитието на захарен диабет 2-ри тип, а също така хипертония, исхемична болест на сърцето, ставни заболявания, даже някои видове рак. По данни на Световната здравна организация хиподинамията ежегодно е причина за смъртта на 2 000 000 души.

Инсулинът позволява на глюкозата от кръвта да навлезе в клетките и да се използва за енергийни нужди, като така понижава кръвната захар до нормални граници. При липсата на инсулин, или ако той не действа, се повишава нивото на кръвната захар, а състоянието се нарича хипергликемия. При своята работа мускулите изразходват глюкоза и понижават кръвната захар, поради което физическата активност се използва за контрол върху диабета, заедно с хранителния режим и медикаментозното лечение.

ВИДОВЕ ДИАБЕТ

Диабет тип 1

 • Свързан е с автоимунно унищожаване на клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин.
 • Липсващият инсулин се инжектира – инсулинозависим тип диабет
 • Среща се при деца и млади хора
 • Не може да се контролира само с диета и двигателна активност
 • По-рядко срещан

Диабет тип 2

 • Свързан е с нарушено действие на инсулина и невъзможност за усвояване на глюкозата от кръвта
 • Използват се неисулинови медикаменти за лечение
 • Среща се предимно при възрастни хора над 40 години
 • Може да се контролира, чрез диета и двигателна активност
 • Най-често срещан

Диабет и спорт

Физическата активност и превенцията на диабет

Множество изследвания показват, че физическата активност и спортът са важен фактор за предпазването от диабет тип 2. Това е свързано най-вече с факта, че редовната физическа активност подобрява чувствителността на организма към инсулина и спомага за управлението на нивото на кръвната захар. Също така чрез физическата активност се поддържа здравословно тегло и ниско ниво на мазнини в кръвта, а затлъстяването и наднорменото тегло са един от основните рискови фактор за развитие на диабет тип 2. Умерената физическа активност спомага за избягване и на други рискови фактори свързани с диабета, като високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания. Доказано е, че редовните упражнения за развитие на сила и издръжливост, оказват благоприятно влияние върху цялостния метаболизъм и намаляват значително риска от диабет тип 2.

Физическата активност в лечението на диабет

Правилно дозираната и планирана физическа активност играе важна роля в контрола на диабета. Лечението на диабета е свързано с изграждането на един цялостен режим включващ хранене, медикаменти и физическа активност, целящ подобряване качеството на живот на болните, намаляване на риска от инциденти и диабетни усложнения. Балансът между тези три компонента е ключов за оптималната ефективност на терапията при диабет. В зависимост от общото състояние на болния и вида диабет се подбира най-подходяща по вид и интензивност физическа активност, с цел подпомагане на ролята на инсулина.

Положителни ефекти от физическата активност

 • Физическата активност води до изгарянето на калории, което спомага за поддържането на здравословно тегло и намаляване на холестерола и триглицеридите в кръвта. Това понижава риска от усложнения като високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания, които се срещат често хора с при диабет.
 • Редовните физически упражнения повишават ефективността на инсулина, като подобряват чувствителността на клетките към него. Чрез физическата активност се намалява нивото на глюкоза в кръвта, като така може да се ограничи нуждата от медикаменти за лечение.
 • Физическата активност подобрява кръвообращението на ръцете и краката, които са проблеми зони при хората с диабет.
 • Физическата активност намалява стреса, който може да е причина за високо нивото на кръвната захар.

При някои хора, чрез физически упражнения и добър хранителен режим, може да се контролира диабет тип 2, без да е необходимо използването на лекарства.