ЗДРАВЕ, СТАТИИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Две капсули D-хиро-инозитол на ден – повече тестостерон, по-малко естрадиол, по-малко телесни мазнини и по-голяма инсулинова чувствителност

Две капсули D-хиро-инозитол на ден - повече тестостерон

Ако по-възрастните мъже с ниско ниво на тестостерон приемат 1200 милиграма D-хиро-инозитол дневно, тяхното ниво на тестостерон се повишава, мастната им маса намалява, нивото на естрадиол намалява и мускулната им сила и инсулиновата чувствителност се увеличават.

Две капсули D-хиро-инозитол на ден - повече тестостерон 1

Проучване

Индустрията за хранителни добавки пуска на пазара продукти, за които се предполага, че повишават нивата на тестостерон.
Но хормон-модулиращите добавки, съдържащи форми на инозитол, са на рафтовете отдавна. Дали добавката с D-хиро-инозитол действително повишава нивата на тестостерон, обаче, никога не е било изследвано. Поради тази причина италиански изследователи от Експертната група по инозитол в основни и клинични изследвания решават да проведат експеримент, в който 10 мъже на възраст 65-75 години с ниски нива на тестостерон приемат по 2 хапчета всеки ден, всяко от които съдържа 600 милиграма D-хиро- инозитол, за 30 дни. (Няма контролна група)

D-хиро-инозитол (D-Chiro-Inositol) е основен метаболит на мио-инозитол. Тялото произвежда D-хиро-инозитол, но D-хиро-инозитол се намира и в елда, тиква, соев лецитин.

Две капсули D-хиро-инозитол на ден - повече тестостерон 2

В клетките формите на инозитол транспортират важни молекули, които например позволяват на рецепторите да функционират.

Резултати

По време на периода на приемане на добавки нивата на тестостерон на субектите се повишават с 18%. Това беше за сметка на нивото на естрадиол, което падна с 19%.
Освен това мъжете загубили над килограм телесно тегло. Като се има предвид намаляването на талията при мъжете, това са предимно телесни мазнини. Тази промяна в телесния състав може да е резултат от повишена инсулинова чувствителност.

 

Две капсули D-хиро-инозитол на ден - повече тестостерон 3

По време на прием на  добавката се подобри сексуалното функциониране на мъжете и силата, с която могат да стискат динамометър.

Заключение

В това отворено пилотно проучване по-възрастните мъже с ниски нормални нива на тестостерон, получаващи D-хиро-инозитол, показаха подобрени гликемични и хормонални профили, без видими неблагоприятни ефекти през 30-дневната продължителност на проучването“, пишат италианците.
Ако нашите резултати бъдат потвърдени в по-силни рандомизирани и плацебо-контролирани проучвания, D-хиро-инозитолът може да се счита за подходящ агент за повишаване на нивата на тестостерон и подобряване на здравните резултати при по-възрастни мъже с физиологичен хипогонадизъм.”

Source:
Basic and Clinical Andrology (2021) 31:28.