ДИЕТИ, СТАТИИ

Диета според кръвната група

Диета според кръвната група

Диетата според кръвната група препоръчва на хората да консумират определени храни и да избягват други, като се съобразяват със своята кръвна група – А, B, АB или 0.

Автор на диетата според кръвната група е Питър Д’Адамо, който по своите убеждения е натуропат и смята, че кръвните групи влияят съществено върху процесите на храносмилане и поради това едни храни са подходящи за определени хора и опасни за други. Според него дадена кръвна група може да увеличи риска за развитие на определени заболявания.

Критиците на диетата изтъкват, че няма достатъчно доказателства, които да потвърждават твърденията на Д’Адамо. Освен това режимът може да бъде труден за спазване, особено ако не е по вкуса на спазващите го и ако повече от един човек в семейството се храни според тази диета, но е от друга кръвна група.

Какво може да се яде при диета според кръвната група?

Какво трябва да ядете и как трябва да спортувате зависи от това към коя кръвна група принадлежите, твърди Питър Д’Адамо.

Кръвна група 0 – aко сте нулева група, която в еволюционно отношение се приема за най-старата кръвна линия, вашата храносмилателна система е идентична с тази на древните хора, които по природа са били ловци. Затова и метаболизмът ви ще извлече най-много ползи от крехките меса, пилешкото и рибата. Хората с  кръвна група 0 трябва да ограничат зърнените храни, хляба и бобовите растения. Интензивните спортни занимания са най-подходящи за техните гени.

Кръвна група А – Хората с кръвна група А ще се чувстват най-добре, ако спазват вегетариански режим на хранене, тъй като са наследили гените на отседналите и по-малко враждебни наши прадеди. Диетата за група А съдържа соеви протеини, зърнени храни и органични зеленчуци. Насърчава се спорт и физическа дейност с ниска и умерена активност.

Кръвна група B – за кръвна група B, присъща за номадите, е характерна по-непретенциозна храносмилателна система и затова хората от тази група могат да се хранят с нискомаслени млечни продукти, месо и земеделски продукти, но трябва да избягват пшеница, царевица и леща. Ако кръвта във вашите вени е с група B, се препоръчва да спортувате умерено.

Кръвна група AB – „Модерната” кръвна група AB притежава по-чувствителен от останалите стомашно-чревен тракт и затова тези хора трябва да избягват храни като пилешко, телешко и свинско, но затова пък отлично им понасят морските храни, тофуто, млечните продукти и повечето земеделски изделия. Подходящата за тях физическа активност е ниско интензивна.

Как работи диетата според кръвната група?

Д’Адамо отхвърля идеята, че съществува универсална диета за отслабване, която може да има ефект при всички хора. Според него за всяка кръвна група трябва да има отделен хранителен режим.

Теорията зад диетата според кръвната група се основава върху определени белтъчини в храната, които, според Д’Адамо, не могат да бъдат преработвани еднакво.

Ако човек системно консумира храни, съдържащи несъвместими с неговата кръвна група лектини, той може ще страда от подуване, по-бавен метаболизъм, възпаление и да развие сериозни заболявания като рак. За да избегнете тези странични ефекти на неправилното хранене, е важно да спазвате диета според ВАШАТА кръвна група.

Всички храни, според класификацията на Д’Адамо, спадат към 3 основни категории:
• много полезни
• неутрални
• които следва да бъдат избягвани

Полезните храни за вашата кръвна група функционират като лекарства, неутралните храни – като храни, докато храните за избягване действат като отрова, твърдят последователите на диетата.

Какво смятат експертите?

Като цяло препоръките на диетата според кръвната група насърчават рационалното хранене, твърди Дейвид Грото – говорител на Американската асоциация по диететика. Никъде в нея не се твърди, че трябва да се избягват зеленчуци и плодове. И все пак според него изборът на хранителен режим според кръвната група звучи несериозно, тъй като поне на този етап повечето твърдения в диетата не са потвърдени с научни доказателства.

Критиците отхвърлят също и теорията на Д’Адамо за съществуването на връзка между кръвната група и определени заболявания, тъй като са били проведени много проучвания на тази тема и нито едно тях не потвърждава такава зависимост.

Освен това диетата според кръвната група може да бъде трудна за спазване в дългосрочен план, особено ако не е по вкуса на спазващите я и ако повече от един човек в семейството се храни според тези изисквания, но за различни кръвни групи.

 

Станимир