ЗДРАВЕ, СТАТИИ

ЧЕРЕН ДРОБ – структура, функция и полезни съвети

ЧЕРЕН ДРОБ - структура, функция и полезни съвети

Към страницата на Liver Support

Черният дроб е жизненоважен орган, който принадлежи към храносмилателната система, играещ значителна роля в метаболизма и изпълнява редица функции в организма.

Структура

Черният дроб е най-големият орган в тялото след кожата. Представлява орган с мека консистенция и тъмнокафяв цвят. Теглото му е около 2,5% от общото телесно тегло, но големината и масата му показват съществени възрастови различия. По форма той е плосък, асиметричен орган, който лежи непосредствено под диафрагмата при човека. Разположен е в дясната горна и предна област на коремната кухина.

Черният дроб се разделя условно на 2 по-големи лоба (ляв и десен) и други два по-малки. Отвън черният дроб е обвит от здрава ципа. Формата му се поддържа от капсула от съединителна тъкан.

Кръвоснабдяването му се осъществява чрез порталната вена, която е разклонение на долната куха вена. Чрез нея той получава богатата на хранителни вещества кръв, постъпваща от червата и стомаха. Необходимата за неговата собствена функция, богата на кислород кръв, черният дроб получава от чернодробната артерия.

Основната структурна и физиологична единица на черния дроб е чернодробното делче. В центъра на делчето се намира централната вена. Делчето има призматична форма. Чернодробните клетки в него са разположени лъчисто. Между тях има венозни капиляри. Чернодробните клетки се наричат хепатоцити.

Черният дроб притежава система от жлъчни канали. Тя започва с най-малките каналчета, които постепенно се съединяват в по-големи канали, докато се обединят в общ голям жлъчен канал, отвеждащ жлъчния сок от черния дроб към жлъчния мехур и дванадесетопръстника.

Функция

  • Храносмилателна функция. Чрез образуваната в него жлъчка, черният дроб спомага за емулгирането, разграждането и резорбцията на мазнините от храната в червата, както и за резорбцията на мастно-разтворимите витамини (А, Е, D, К).
  • Метаболитна функция. Черният дроб е „главната лаборатория” на организма. Чрез многобройните ензимни системи във всички чернодробни клетки, той активно участва в обмяната на веществата в организма. Регулира метаболизма на белтъци, въглехидрати и мазнини. Черният дроб участва и в регулацията на обмяната и на минералите и електролитите в организма.
  • Терморегулаторна функция. Посредством интензивните метаболитни процеси, черният дроб генерира значително количество топлина. Тази топлина чрез кръвообращението се разпределя до всички части на тялото.
  • Хемолитична функция. В черния дроб се разрушават остарелите кръвни клетки (еритроцити, левкоцити, тромбоцити)
  • Детоксикираща. Чрез многобройните си ензими, черният дроб обезврежда много токсини от храната и различните напитки, като по този начин предпазва организма от вредното им действие.
  • Черният дроб е резервоар за кръв. В него се произвеждат различни белтъци и ензими, играещи основна роля в кръвосъсирването.