ВИДЕО, ЗДРАВЕ

Две лъжици ябълков оцет дневно понижават кръвната захар

2 лъжици ябълков оцет дневно понижават кръвната захар

Още за ползите от натуралния ябълков оцет

Натуралния ябълковият оцет е изтъкван като панацея в продължение на десетилетия. В пространството са се появявали десетки твърдения, сред които, че той помага при хълцане, за избелване на зъбите, справяне с пърхота и още редица други.

Дали всички тези неща са истина, няма категорични доказателства, но ново проучване твърди, че редовната употреба на ябълков оцет може да помогне за регулирането на кръвната захар.

Изследването е публикувано в Dibates Care, а в него са участвали мъже и жени с диабет тип 2.

Учените са открили, че когато участниците са консумирали по 2 лъжици ябълков оцет преди лягане с нещо съвсем леко за хапване (напр. парче сирене), на следващата сутрин те са имали по-ниски нива на кръвна захар, отколкото когато не приемат оцет, а вода вместо това.

Друго проучване, публикувано в същото специализирано издание, сравнява ефектите на ябълков оцет върху здрави възрастни хора, пациенти с преддиабетно състояние и такива с вече развит диабет тип 2.

Установено е, че участниците и в трите групи са показали по-добри нива на глюкоза в кръвта, ако са консумирали дори само 1 лъжица оцет с високо въглехидратна храна, отколкото тези, които са изяли същото ястие, но не са приемали оцет.

Хората в преддиабетно състояние са подобрили нивата на кръвната си захар почти с 50% след употребата на ябълков оцет, докато хората с диагностициран диабет тип 2 са намалили концентрацията на глюкоза в кръвта с 25%.

Някои изследвания показват още, че ябълков оцет може да спомогне и за редуциране на теглото. В едно от проучванията се твърди, че диетата, богата на мазнини, съчетана с консумацията на оцет, спомага за редукция на телесните мазнини с до 10%.

В натуралния ябълков оцет се откриват всички ценни вещества на ябълковия плод, които народната медицина високо оценява и препоръчва. В съдържанието на оцета се откриват 93 различни съставки, които стимулират жизнените функции на организма, множество ензими, 20 особено важни минерали (калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор…), микроелементи, витамините А, В1, В2, В6, С, Е, Р. От друга страна важния пектин, който се съдържа в ябълките, се отличава със силни абсорбционни и противовъзпалителни свойства.
Всички тези компоненти влияят благотворно на човешкия организъм, очистват го от шлаки и го предпазват от вредното въздействие на околната среда.

През последните години, натуралния ябълков оцет придоби голяма популярност и признание. Той се смята за най-богатият източник на много важни микроелементи за хората, като калий, калций, натрий, желязо, магнезий и др . Ябълковият оцет е необходим за нормализиране на храносмилателните процеси.
Ябълчената киселина е един вид строителен материал, който се свързва в тялото с алкални елементи и минерали. Тя е енергията, натрупана под формата на гликоген. Хората, търсещи  здравословно и правилно хранене, не могат да го направят без ябълков оцет. Натуралния ябълков оцет убива всички болестотворни микроби в стомашно-чревния тракт.

Проф. д-р Д. С. Джарвис съветва и здравите хора да употребяват превантивно ябълков оцет – по 1-2 лъжички в чаша вода всеки ден. Така организмът получава необходимите му киселина, калий и всички необходими витамини, от които човек се нуждае.