МУСКУЛНА МАСА, СТАТИИ, СТЕРОИДИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Махнете мазнините за по-високи нива на тестостерона

Махнете мазнините за по-високи нива на тестостерона

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Махнете мазнините за по-високи нива на тестостерона

Всеки културист или спортист знае, че твърде многото мазнини са много вредни за него. За трениращите  бодибилдинг прекалено многото телесни мазнини пречат да изпъкне желаната физика. Спортистът не може да си позволи много мазнини, защото те ще намалят неговите физически показатели, като скорост, бързина, издържливост, което разбира се, ще понижи желаните резултати. Освен, че мастната тъкан може да бъде физически непривлекателна за бодибилдърите, тя може да повлияе доста негативно, като драстично намали производството на мускулно-изграждащия хормон тестостерон.

poveche-testosteron

Хормонът ЛЕПТИН намалява производството на тестостерон

Интересно е, че няколко релевантни проучвания показват способността на лептина да намали производството на тестостерон. Изследване на Caprio et al.1 демонстрира в изолирани тестикуларни клетки, на които е добавено прекомерно количество лептин, имитиращи по-голяма телесна мастна тъкан, забележимо понижено производство на тестостерон. Освен това, в проучване на Caprio et al.2, плъхове, лекувани с лептин, проявяват намален отговор на стимулирано от човешки Човешки хорионичен гонадотропин (hCG) производство на тестостерон. Като се има предвид, че hCG имитира функцията на природната тестостеронова стимулираща субстанция, известна като лутеинизиращ хормон (LH), този резултат предполага, че лептинът инхибира способността на LH да стимулира производството на тестостерон.

В допълнение, изследване на El-Hefnawy et al.3 потвърждава наличието на функционален лептинов рецептор при миши тестис, който е способен на сигнална трансдукция – предполагащ директен ефект на лептин върху производството на тестостерон в тестисите. Тези наблюдения показват, че лептин директно и индиректно намалява производството на тестостерон в тестисите.

Мастните клетки превръщат тестостерона в естроген, като ефективно понижават нивата на тестостерон. Мастните клетки също могат да намалят нивата на тестостерон чрез експресиране на ароматазния ензим, който е катализаторът, който превръща тестостерона в естрадиол, подобно на естроген. Тъй като естрадиолът показва на мозъка, че има много стероидни хормони, които циркулират в кръвта, мозъкът реагира на високо ниво на естрадиола чрез понижаване на секрецията на LH. Тъй като LH стимулира производството на тестостерон, по-ниските нива на LH понижават нивата на тестостерона.

Неотдавнашно изследване от Håkonsen et al.4 потвърждава отрицателното влияние на мазнините върху нивата на тестостерон, като показва, че мъжете с високи нива на телесни мазнини увеличават производството на тестостерон след загуба на телесна мазнина. Експериментът изследва 43 мъже на възраст между 20 и 59 години със значителна телесна мастна тъкан. Всички участници са следвали 14-седмична диета и упражнения, за да загубят мастната тъкан. В началото на изследването нивата на хормоните на субектите показват по-високи нива на телесни мазнини, съответстващи на по-ниски нива на тестостерон и по-високи нива на естроген, което показва повишена ароматазна активност. Следвайки програмата за упражнения и загубата на мазнини, хормоналните измервания се повтарят. Резултатите показват, че намаляването на нивата на телесните мазнини и ароматазата е свързано с повишаване както на нивата на LH, така и на тестостерона, както и намаляване на нивата на естроген.

poveche-testosteron

Мастните клетки деактивират анаболните ефекти на DHT

При мъжете приблизително 5% от тестостерона претърпяват биохимично превръщане в по-мощния андроген – ДиХидроТестостерон (DHT). Въпреки известната репутация на DHT като мощен андроген, тя също допринася значително за анаболния мускулен растеж чрез силно свързване с андрогенния рецептор, който инициира мускулния протеинов синтез в мускулните клетки, стимулиращ мускулния растеж и сила. Представяйки друг пример за противодействие на мазнините върху производството на тестостерон, се оказва, че мастната тъкан не само превръща тестостерона в естрадиол, но също така ензимно трансформира DHT в няколко различни анаболно-неактивни метаболити.

Тъй като DHT е директен метаболит на тестостерона, елиминирането на DHT от мастните клетки също ще доведе до това тялото да превърне допълнителния тестостерон в DHT – като по този начин ще намали тестостерона, както и нивата на DHT. В едно скорошно проучване на Blouin et al.5, биопсии на мастна тъкан са получени от 21 болни мъже със затлъстяване и 11 мъже с по-ниски нива на телесна мазнина. Изследователите потвърждават, че няколко ензими в мастната тъкан дезактивират DHT и в двете групи. Те също така демонстрират, че субекти с по-високи нива на телесни мазнини показват по-високи нива на отстраняване на DHT. В резултат на това колкото повече мазнини имате, толкова повече DHT и тестостерон ще се дезактивират в тялото ви и най-добрият начин да се ограничи това, е премахването на телесни мазнини до нормални нива.

Мастните клетки могат да отслабят действието на анаболните стероиди

Анаболните стероиди са производни на тестостерона, което ги прави еднакво чувствителни към ароматизиране на естроген-подобни съединения. Следователно, понижаването на телесните мазнини трябва да доведе до по-мощен отговор на употребата на анаболни стероиди – в резултат на по-малко ароматизиране на анаболния стероид в естроген. В допълнение, по-ниските нива на ароматизираните стероиди в естроген-подобните съединения ще намалят инхибирането на ендогенния тестостерон, който възниква от консумацията на анаболни стероиди.

Потвърждавайки горната идея, група ендокринолози от Мюнстер, Германия, прави изследване с 40 здрави мъже, като инжектира еднократно тестостерон пропионат и 4 седмици по-късно 2 инджекции тестостерон ъндеканоат 1000 мг. Тестовите субекти с по-висока телесна мастна тъкан показват по-голямо намаление на нивата на естествените тестостерони, най-вероятно от стимулираното от мастни клетки превръщане на инжектирания анаболитен стероид в естроген, за който е доказано, че силно инхибира естественото производство на тестостерон. Ето защо, намаляването на телесните мазнини трябва да подобри ефектите от анаболните стероиди. В контекста на това могат да бъдат намалени и самите дози анаболни стероиди.

В заключение – голямото количество натрупани мазнини е много по-вредно от голямото количество килограми като мускулна маса. Мастната тъкан има много отрицателен ефект върху производството на тестостерон и мускулния растеж чрез генериране на привидно безкраен цикъл на обратна връзка, който не само намалява мускулния растеж, но благоприятства и по-нататъшното натрупване на мастна тъкан. По ирония на съдбата, най-добрият начин да се подтиснат анти-тестостероновите характеристики на мастната тъкан очевидно е чрез повишаване на нивата на тестостерон. Постигането на правилен баланс ще доведе до по-високи нива на тестостерона и по-малко телесни мазнини.

Статията е написана от Майкъл Рудолф .