ЗДРАВЕ

Миртогенол, хранителна добавка срещу глаукома

Миртогенол, хранителна добавка срещу глаукома

Ако сте в процес на развитие на глаукома, може да успеете да забавите този процес чрез хранителни добавки. Според спонсорирано изследване върху хора, Mirtogenol (комбинация от Pycnogenol и екстракт от боровинка), намалява вашето вътрешно очно налягане с 3 пункта.

Миртогенол, хранителна добавка срещу глаукома

Проучване

През 2008 г. изследователи от Horphag, производител на екстракт от бор Pycnogenol, и Indena, голям производител на растителни екстракти, публикуваха малко изследване върху хора, в което участваха 38 субекта. Субектите имат общото, че налягането в очите им е 22 mmHg или по-високо. Те все още можеха да виждат добре, но ако очното налягане се повиши още повече, те можеха да развият глаукома. При формата на глаукома, от която се интересуват изследователите, зрителното поле е намалено поради увреждане на нервните пътища в окото в резултат на твърде високо налягане в окото.

При формата на глаукома, от която се интересуват изследователите, зрителното поле е намалено поради увреждане на нервните пътища в окото в резултат на твърде високо налягане в окото.

Изследването с Миртогенол

Половината от тестовите субекти са получавали плацебо в продължение на 6 месеца. Другата половина е получавала 2 капсули дневно Mirtogenol, комбинация от Pycnogenol на Horphag и Mirtoselect на Indena. Миртоселект е екстракт от боровинка. Съдържа главно антоцианини.

Миртогенол, хранителна добавка срещу глаукома 1

Всяка капсула Миртогенол съдържа 40 милиграма Pycnogenol (Пикногенол) и 80 милиграма Mirtoselect (Миртоселект).

Резултати

След 2 месеца прием на добавки, налягането в окото спадна от 25,2 mmHg на 22,2 mmHg. След още 1 месец прием на добавки, очното налягане спадна още малко до 22 mmHg. След това очното налягане не се подобри повече.

Миртогенол, хранителна добавка срещу глаукома 2

Изследователите са използвали ултразвукова технология, за да определят колко бързо кръвта може да се движи през редица важни кръвоносни съдове в окото. Скоростта се увеличила поради добавките, според таблицата по-долу.

Миртогенол, хранителна добавка срещу глаукома 3

Тестовите субекти все още можеха да виждат ясно преди началото на изследването. Това не се промени по време на експеримента.

Заключение

Нашето проучване е първата демонстрация, показваща, че диетичната интервенция може да помогне за контролиране на вътреочното налягане и увеличаване на очния кръвен поток при асимптоматични субекти и ако се предприеме навреме, може да предотврати развитието на по-високо налягане и симптоматична глаукома“, обобщават изследователите.
Безопасността на Mirtogenol е гарантирана, тъй като неговите компоненти Mirtoselect и Pycnogenol се използват като хранителни добавки от десетилетия без сериозни странични ефекти.“
Клинично изпитване с по-голям брой пациенти трябва допълнително да оцени ползите от Mirtogenol за контролиране на вътреочното налягане.“

Source:
Mol Vis. 2008 Jul 10:14:1288-92.