ЗДРАВЕ

Какво помага по-добре при проблеми с простатата

Какво помага по-добре при проблеми с простатата

Какво помага по-добре при проблеми с простатата? Тиквени семки или добавки с екстракт от тиквени семки??

В Германия добавките, съдържащи екстракт от тиквени семки, се продават доста добре. Те би трябвало да помогнат за намаляване на леките симптоми на увеличена простатата.
През 2015 г. немски уролози проучиха колко добре работят тези добавки. И дали са по-ефективни от обикновените сушени тиквени семки.

Какво помага по-добре при проблеми с простатата

Проучване

Уилфред Валенсиек, уролог от болница Kurpark в Бад Наухайм, разделя 1431 души над 50 години с леки оплаквания от простатата в 3 групи.

В продължение на една година мъжете от едната група приемали плацебо всеки ден, мъжете от другата група получавали добавка с екстракт от тиква всеки ден, а мъжете от третата група ядели 10 грама тиквено семе всеки ден. Това се равнява на 1,3 супени лъжици на ден.

Добавката, която Валенсиек предоставя на своите поданици, е „Granu Fink”, продукт на GlaxoSmithKline (GlaxoSmithKline е платило за изследването). Една капсула Granu-Fink съдържа 500 милиграма екстракт от тиква. Мъжете приемали по 2 капсули на ден. Валенсиек кара мъжете да попълват IPSS въпросника на всеки 3 месеца. Той е предназначен за оценка на леки симптоми на простатата.

Резултати

Изследователите отчитат спад от 5 точки или повече на IPSS, като знак, че лечението работи. Всички групи съобщават за намаляване на симптомите и няма разлика между мъжете, които са получавали добавката, и мъжете, които са приемали плацебо. За разлика от тях, мъжете, които са използвали тиквени семки, показват по-голямо намаляване на оплакванията, отколкото в групата на плацебо.

Какво помага по-добре при проблеми с простатата 1

 

Source:
Urol Int. 2015;94(3):286-95.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *