ЗДРАВЕ, ТРЕНИРОВКИ

Енергичните упражнения могат да бъдат лекарство против рак – ако са дозирани правилно

Енергичните упражнения могат да бъдат лекарство против рак

Упражненията са немедицинско допълнително лечение на рак, което не бива да се подценява. Но упражненията с висока интензивност може да са нещо, което трябва да дозирате внимателно. Твърде много изглежда, контрапродуктивно, предполага китайско проучване върху животни.

Енергичните упражнения могат да бъдат лекарство против рак

Проучване

През 2016 г. китайски онколози, свързани с университета Фудан, публикуваха изследване върху животни в Oncogene, в което инжектираха мишки с ракови клетки. След това разделиха мишките на 4 групи.
Първата група служи като контролна група и не получава допълнително лечение. Изследователите карали мишките от втората, третата и четвъртата група да плуват съответно 8, 16 и 24 минути всеки ден. Експериментът продължи 6 седмици. Мишките мразят плуването. За мишките плуването е източник на изключителен стрес. Плувните сесии в този експеримент не могат да се сравняват с бягане или посещение на фитнес център.

Резултати

При мишките, които трябвало да плуват по 8 минути всеки ден, туморите растат по-бавно, отколкото в контролната група. В групата с 8 минути също има по-малко метастази, докато мишките живеят по-дълго. При мишките, които плуват 16 или 24 минути на ден, прогресията на рака не се забавя.

Енергичните упражнения могат да бъдат лекарство против  рак 2

Енергичните упражнения могат да бъдат лекарство против  рак 3

Изследователите откриват значително увеличение на допамин в кръвта и в туморите на мишките, които са тренирали по 8 минути на ден. Тъй като се чудеха дали допаминът може да помогне за забавяне на болестта, те направиха друга серия от експерименти с животни. Изследователите са инжектирали мишки с ракови клетки и след това са приложили бромокриптин на някои от мишките. Бромокриптин може да взаимодейства с рецепторите за допамин в клетките. Цифрите по-долу показват, че бромокриптинът намалява растежа на туморите.

Енергичните упражнения могат да бъдат лекарство против  рак 3

Заключение

Можем да заключим от китайското проучване върху животни, че 8 минути интензивни тренировки на ден подобряват перспективите за рак, а по-интензивните тренировки не. В китайския експериментален формат мишките не приличат достатъчно на хората за това. Но проучването дава да се разбере, че когато става въпрос за интензивно натоварване при рак, има такова нещо като оптимално количество – и също такова нещо като твърде много. Ситуацията вероятно е различна при умерено интензивно или леко физическо натоварване. В това отношение, доколкото знаем, няма такова нещо като „твърде много“.

Source:
Oncogene. 2016 Aug 4;35(31):4122-31.