ЗДРАВЕ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Добавките с ашваганда намаляват тревожността и кортизола по време на период на стрес

Добавките с ашваганда намаляват тревожността и кортизола

Към страницата на NOW Ashwagandha

Ако сте под психологически стрес, добавката с ашваганда може да понижи нивата на кортизол. В допълнение, класическият аюрведичен адаптоген намалява чувството на страх и тревожност.

Добавките с ашваганда намаляват тревожността и кортизола

Проучване

Изследователи от частната изследователска компания Clinical Research Australia [clinicalresearch.com.au] разделят 60 здрави възрастни на 2 групи.
Всички субекти са преживели лек житейски стрес и съобщават, че се чувстват тревожни и тревожни до известна степен. Някои субекти били мъже, други жени.

Едната група приемала плацебо, дневно в продължение на 60 дни, докато субектите от другата група приемали добавка, съдържаща 240 милиграма високо пречистен екстракт от ашваганда. Въпросният продукт беше Shoden.
Shoden се произвежда от индийския Arjuna Natural. Arjuna Natural финансира проучването, за което става въпрос.

Резултати

Констатирано беше, че добавянето на ашваганда повишава нивата на тестостерон на субектите рано сутрин с 11%. До тук добре.
По-забележителен и статистически значим е ефектът от добавките върху сутрешните нива на кортизол. Тези нива са спаднали с 24%.

Добавките с ашваганда намаляват тревожността и кортизола 2

Добавките с ашваганда намаляват тревожността и кортизола 3

И в двете групи нивото на тревожност и страх намаля по време на проучването, но намалението в групата с добавки е по-голямо, отколкото в групата на плацебо. Добавката Shoden се състои от 35% витанолиди, основните активни биоактивни съединения в ашваганда. Изследователите подозират, че по време на периоди на психологически стрес витанолидите не само въздействат на ендокринологичните системи, но и имитират или засилват ефекта на серотонин и GABA в мозъка. Това може да обясни намаляването на измерената тревожност.

Заключение

Допълнителните клинични изпитвания са оправдани, като се използват по-големи размери на извадката, различни културни популации и по-дълга продължителност, за да се обосноват нашите открития и тези от проведени по-рано проучвания“, пишат изследователите.

Source:
Medicine (Baltimore). 2019 Sep;98(37):e17186.