ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Искате ли да предотвратите вирусна инфекция

Искате ли да предотвратите вирусна инфекция

Намалете дългосрочния стрес. Ако вярвате на прогнози, наближава поредната корона вълна. В същото време експертите са загрижени за вируса на маймунската шарка и предстоящия грипен сезон. Ако сте подложени на продължителен стрес, сега може да е чудесен момент да се отървете от него.

Искате ли да предотвратите вирусна инфекция 1

Проучване

През 1998 г. всписанието Health Psychology изследователят Шелдън Коен публикува изследване върху хора, в което описва своите експерименти с 276 здрави възрастни субекта на възраст 18-55 години, за които Коен бил сигурен, че нямат инфекция по това време.
Коен давал на своите субекти капки за нос, които съдържали 2 щама на вируса на обикновена настинка. След това той разгледал кои субекти се разболяват и кои не. Точно преди Коен да зарази субектите с вируса, той ги разпитвал за стреса в живота им. В резултат на това изследователят знаел кой е подложен на стрес и кой не, колко дълго е бил стресът и с какво е свързан стресът.

Искате ли да предотвратите вирусна инфекция 2

Резултати

Колкото по-продължителен стрес изпитват субектите, толкова по-голям е шансът те да се разболеят. На фигурата по-долу шансът за настинка при хора без стрес е 1. Както можете да видите, стресът, който продължава повече от 2 години, увеличава шанса за заболяване с фактор четири.

Искате ли да предотвратите вирусна инфекция 3

Искате ли да предотвратите вирусна инфекция 4

На фигурата по-горе изследователите са направили разграничение между различните дългосрочни източници на стрес. Хроничният стрес на работното място и стресът във връзката надделяват над „другите хронични видове стрес“.

Source:
Health Psychol. 1998 May;17(3):214-23.