НАПОМПВАЩИ, СТАТИИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

В тези дози добавките с АРГИНИН подобряват спортните постижения

добавките с АРГИНИН подобряват спортните постижения

Да, спортистите се възползват от добавките с АРГИНИН. Въпреки, че има много какво да се каже за употребата на ЦИТРУЛИН и богати на нитрати добавки от спортистите, това не означава, че добрият стар АРГИНИН няма ефект върху спортните постижения.

добавките с АРГИНИН подобряват спортните постижения

Проучване

Айтор Вирибай Моралес е основател на испанския уебсайт glut4science.com, чиято цел е да даде на спортистите научни познания относно физиологията, храненето, тренировките и добавките.
През 2020 г. той публикува проучване в Nutrients, в което обобщава и анализира резултатите от 15 публикувани преди това проучвания. В тези изпитвания изследователите са дали на активни субекти или спортисти добавки с аргинин и след това са измерили ефекта върху аеробните [при които консумацията на кислород е по-малка от максималното усвояване на кислород от тялото] или анаеробните спортни постижения [където консумацията на кислород надвишава максималното усвояване на кислород от тялото].

Моралес не търсеше конкретен резултат. Веднъж изпитанията се отнасяха за времето до изтощение, друг път за мощността и трети път за общата работоспособност. Освен това, не всички проучвания, които Моралес успя да проследи, бяха с еднакво добро качество.

Резултати

И при двата вида упражнения добавките с аргинин изглежда подобряват представянето, заключава Моралес. Първата фигура по-долу се отнася за анаеробното представяне, втората за аеробното.

добавките с АРГИНИН подобряват спортните постижения 1

добавките с АРГИНИН подобряват спортните постижения 2

Дози

И при двата вида еднократното приложение е ефективно. В контекста на еднократно приложение, според Моралес, трябва да мислите за доза от 10-11 грама, приета 1-1,5 часа преди тренировка.
Ако приемате добавки с L-аргинин за по-дълъг период от 1-2 месеца, имате нужда от 2 грама аргинин на ден, за да подобрите аеробното представяне. За подобряване на анаеробното представяне, дозата при продължителна добавка е приблизително равна на дозата, от която се нуждаете при еднократен прием.

Source:
Nutrients. 2020 May 2;12(5):1300.