БИО ХРАНИ и ХРАНЕНЕ, ЗДРАВЕ, СТАТИИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Спирулина – с какво е полезна

СПИРУЛИНА (Spirulina) - с какво е полезна

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Спирулината (Spirulina) е позната като най-питателното синьо-зелено микроводорасло, съдържащо над 100 хранителни съставки. Спирулината съдържа 61-68% лесно усвоими растителни протеини – 3-4 пъти повече от протеините  в рибата, пилешкото и телешко месо.

Спирулината (Spirulina) е микроскопично синьо-зелено водорасло, което се използва като хранителен източник заради високото си съдържание на протеини, витамини, минерали и каротеноиди.

Спирулина (Spirulina)

Спирулината (Spirulina) е роднина на кафявите морски водорасли, но не е океанско растение – намира се в леко солените алкални води на много езера.

С годините на спирулината са приписвани много здравни ползи, но засега не са проведени достатъчно изследвания за потвърждението им. Възможна е и появата на някои странични ефекти при приемането на спирулина, затова е добре да се консултираме първо с лекар.

Факти за спирулината

Спирулината (Spirulina) е получила името си заради спираловидната си форма и се размножава по естествен начин или в развъдници. Според специалистите 65% от това миниатюрно водорасло са протеини, а като бонус получаваме и много аминокиселини. Спирулината се класифицира като цианобактерия и има характеристиките и на растение, и на бактерия. Цветът й се дължи на зеления хлорофил и синия протеин фикоцианин.

Спирулината съдържа много важни хранителни вещества като бета каротин, витамин В12, витамин Е, гама-линоленова киселина, желязо, цинк, манган, мед, селен. Макар че се състоят само от една клетка, спирулините са приблизително 100 пъти по-големи по размер от другите водорасли.

С какво е полезна спирулината

Спирулината (Spirulina) се използва за стимулиране на имунната система. Макар че са нужни още изследвания, специалистите твърдят, че спирулината привидно повишава производството на антитела и цитокини, които тялото произвежда, за да се бори с инфекциите и заболяванията.

Спирулината може да подпомогне и растежа на полезните бактерии в червата, сред които и видовете Lactobacillus. Хранителните добавки със спирулина се приемат за потискане на апетита, за предпазване от рак на устната кухина, за подобряване на симптомите на т.нар. хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (популярно и с английското си съкращение ADHD), за блокиране на алергични реакции, за преборване на умората, предпазване от чернодробна недостатъчност.

В лабораторни условия спирулината е показала обещаващи резултати във връзка с преборването на някои вируси като херпес, грип и ХИВ, но все още не са проведени изследвания с хора.

Доза и странични ефекти

Като хранителна добавка спирулината е достъпна на таблетки, капсули, пудра и люспи. Няма установена препоръчителна доза спирулина и това се дължи на липсата на изследвания за ефектите й върху хора. Макар, че се посочва като стандартна доза за възрастни 500 mg на ден, все пак е препоръчително да се консултираме с лекар преди да започнем да приемаме този тип хранителна добавка.

Спирулината рядко води до странички ефекти, ако не е замърсена. Ако се появят такива обаче, ще се състоят в гадене, повръщане и диария. В редки случаи спирулината може да предизвика и тревожност или инсомния.

Предупреждения

Естествено развиващата се спирулина може да съдържа токсични замърсители, наречени микроцистини. Те са способни да абсорбират тежки метали, което увеличава негативните им ефекти. Тези замърсители могат да причинят увреди на черния дроб, затова е препоръчително да си набавяме спирулина от производители с добра репутация.

Страдащите от фенилкетонурия, не бива да приемат спирулина, защото тя съдържа фенилаланин. Същото се отнася и при автоимунни заболявания като лупус и множествена склероза, защото тези състояния могат да се влошат. При бременности или метаболитно заболяване, непременно трябва да се консултираме с лекар преди да започнем да приемаме хранителната добавка.