АМИНОКИСЕЛИНИ, МУСКУЛНА МАСА, СТАТИИ

Анаболния ефект на ДИЛЕВЦИН (Dileucine) е по-голям от този на ЛЕВЦИН

Анаболния ефект на ДИЛЕВЦИН (Dileucine)

Бодибилдерите познават много добре ЛЕВЦИН. Те знаят всичко за незаменимата аминокиселина, която задейства анаболните сигнални молекули в мускулните клетки и, ако има достатъчно други аминокиселини, ускорява растежа на мускулния протеин. Мартин Пурпура и Ягер от изследователската фирма Increnovo [increnovo.com] откриха, че дипептидът на ЛЕВЦИН стимулира синтеза на мускулен протеин по-силно от обикновения ЛЕВЦИН.

Анаболния ефект на ДИЛЕВЦИН (Dileucine) 1

 

Разбира се, развитието на науката не спира нито за миг и на сцената излиза ДИЛЕВЦИН (Dileucine).
Пурпура и Ягер патентоват своето изобретение и този патент вероятно няма да излезе до 2039 г. [US11026991B2].
Ягер и Пурпура също са съавтори на изследването върху хора, което скоро ще бъде публикувано в Journal of Applied Physiology, за което става дума в тази публикация.

ДИЛЕВЦИН (Dileucine) е дипептид, който се състои от две молекули левцин, залепени заедно. Идеята, че такава молекула работи по-добре от обикновения левцин, съвсем не е странна. Тялото абсорбира ди- и трипептиди по-добре от обикновените свободни аминокиселини.

 

Анаболния ефект на ДИЛЕВЦИН (Dileucine) 2

ДИЛЕВЦИН (Dileucine) се намира в храните, според анализи на изследователите. Млечните протеини, като суроватката, са добър източник, но ДИЛЕВЦИН (Dileucine) присъства и в протеина на зърната мунг.

 

Анаболния ефект на ДИЛЕВЦИН (Dileucine) 3

Проучване

Изследователи от групата, ръководена от Никълъс Бърд, учен по хранене в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн, експериментирали  с 10 студенти от мъжки пол. Студентите приемали по 2 грама ЛЕВЦИН в един случай и 2 грама ДИЛЕВЦИН в другия. Субектите не са закусвали, но всички са яли една и съща храна вечерта преди експеримента. Точно преди и до 3 часа след прилагането на добавките, изследователите взели проба от  мускулната тъкан от мускулите на бедрата на субектите.

Резултати

ДИЛЕВЦИН (Dileucine) стимулира FSR [синтеза на мускулен протеин] 42 % повече от левцин.

 

Анаболния ефект на ДИЛЕВЦИН (Dileucine) 4

ДИЛЕВЦИН задвижва много по-мощен анаболен механизъм, отколкото левцин. По-долу виждате, как ДИЛЕВЦИН активира анаболната молекула Akt повече от левцин.

 

Анаболния ефект на ДИЛЕВЦИН (Dileucine) 5

Неизвестно!

Все още не знаем механизма, по който действа дилевцинът“, казва ръководителят на изследването Никълъс Бърд в прессъобщение.  [sciencedaily.com August 9, 2021.]Това е само първи опит да се разбере как тези видове пептиди играят роля в човешката физиология.

Source:
J Appl Physiol (1985). 2021 Jul 29. doi: 10.1152/japplphysiol.00295.2021. Online ahead of print.