ЗДРАВЕ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Цинкът помага при костни счупвания

Цинкът помага при костни счупвания

Хранителни добавки с цинк за костни фрактури? Как ви звучи?
Добавянето на цинк може да ускори заздравяването на счупени кости. Това се предполага от малко проучване с група хора, при което на субекти със счупена кост е давана ежедневно умерено дозирана добавка с цинк.

Цинкът помага при костни счупвания

Проучване

През 2008 г. изследователи от Табризския университет по медицински науки в Иран публикуваха малко изследване върху хора, в което 60 пациенти със счупена кост участваха като тестови субекти. Изследователите разделят пациентите на 2 групи с еднакъв размер. В продължение на 60 дни едната група получава ежедневна добавка с 50 милиграма цинков сулфат, докато другата група получава ежедневно плацебо.

50 милиграма цинков сулфат съдържат 11,5 милиграма елементарен цинк. Тестваните субекти консумират 5-6 милиграма цинк дневно чрез обичайната си диета. Това е сравнително ниско. Американски учени по хранене са определили препоръчителния дневен прием на цинк на 8-11 милиграма елементарен цинк на ден.

Цинкът помага при костни счупвания 1

Когато тялото се лекува след счупвания, се нуждае от повече цинк от нормалното.

Резултати

Когато изследователите направиха сканирания на фрактурата на костта 60 дни след счупването и ги сравниха със сканирания, направени при започване на изпитването, те видяха, че се е образувала нова костна тъкан [калус] при половината от субектите в контролната група [Контрол]. Ново образуване на костна тъкан в случай на костна фрактура показва зарастване на фрактурата. Такъв беше случаят с 80% от субектите в групата с цинк

Цинкът помага при костни счупвания 2

Заключение

Все още няма лекарства, които да ускоряват заздравяването на счупени кости, пишат изследователите в последните параграфи на статията си. Въпреки, че са необходими повече изследвания, казват иранците, тяхното малко интервенционно проучване предполага, че добавката на цинк “може да има роля като фармакологично средство при заздравяването на костни фрактури при хора“.

Source:
Saudi Med J. 2008 Sep;29(9):1276-9.