ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Не си доспивате? Може би не сте достататъчно хидратиран

Дехидратация и лош сън

Хората, които имат лош сън и спят относително малко часове на ден, често пият недостатъчно течности (вода). Това може да означава, че осигуряването на подходяща хидратация увеличава времето, прекарано в сън. Или може би това означава, че хората, които не спят много, се дехидратират по-лесно.

Дехидратация и лош сън

Проучване

Изследователи от Пенсилванския държавен университет в САЩ анализирали данни, получени в Националното проучване на здравето и храненето на САЩ и китайското проучване Kailuan. Те се ограничават до участници в проучването, които са на възраст поне 20 години и са здрави. Следователно, участниците в проучването с бъбречно заболяване не са участвали. Изследователите също така изключват бременни жени от своите проби. Изследователите взели проби от урина от участниците в проучването.

Те са взети рано сутринта.

Учените определят специфичното тегло на урината. Колкото по-висока е стойността, толкова по-концентрирана е урината и по-ниско е нивото на течността. Нормалното специфично тегло на урината е малко над 1,01. Стойности над 1,02 показват дехидратация. Участниците в проучването са казали на изследователите по време на събирането на проби колко часа са спали през нощта.

Резултати

Има пряка  връзка между дехидратацията и съня. Не че участниците в проучването, които са спали по-дълго, също са имали по-често лека дехидратация, както може би сте очаквали. Въпреки това участниците в проучването с лека дехидратация относително често съобщават за кратък сън с продължителност под 6 часа.

Дехидратация и лош сън 1

Дехидратация и лош сън 2

Предварителен извод

Може би хората спят по-малко, отколкото трябва, ако не приемат достатъчно течности. Или може би връзката е обратната, като лишаването от сън причинява лека дехидратация, например защото лишаването от сън ограничава стимулите за жажда. Изследователите се застъпват за експериментални изследвания, които трябва да осигурят повече яснота.

Source:
Sleep. 2019 Feb 1;42(2).