СТАТИИ, ТРЕНИРОВКИ, УПРАЖНЕНИЯ

Лег преса преди колоездене

Лег преса преди колоездене

Велосипедистите могат да направят по-добро време при колоездене на над 20 км, ако преди да се качат на велосипеда си направят няколко серии тежки преси за крака.
Спортни учени от Католическия университет в Бразилия публикуваха своите открития в Journal of Strength and Conditioning Research.

Лег преса машина преди колоездене

Потенциране след активиране

Лег преса преди колоездене 1 Потенцирането след активиране е феноменът, при който, например, културистите могат да изстискат повече повторения от своите серии, като направят кратка серия с голямо тегло предварително. Краткото, но интензивно усилие активира мускулите, след което те работят на по-високо ниво. По този начин атлетите могат да дадат на тялото си сериозен тренировъчен стимул.

Проучване

В експеримента, който бразилците публикуваха в септемврийското издание на Journal of Strength and Conditioning Research, изследователите накарали 11 опитни мъже колоездачи да направят каране за време на дистанция от 20 км.
В 2 различни варианта.
Едно от каранията със засичане на времето започнало 15 минути, след като колоездачите направили 4 серии преси за крака с тежест, с която можели да направят само 5 повторения.

Между сериите състезателите почивали 5 минути.

Резултат

Велосипедистите завършили карането за значително по-кратко време, след като направили упражнението лег преса.
Атлетите се справили със 6,1% по-добре, след като изпълнили упражннието.

Лег преса преди колоездене диаграма

Лег преса преди колоездене 2Потенцирането след активиране повишава малко VO2 max, но този ефект не е статистически значим.
Потенциране след активиране също леко намалява повишаването на концентрацията на млечна киселина и умората, но тези ефекти също не са значими. Така че изследователите не са сигурни как потенцирането след активиране подобрява представянето на велосипедистите.

Заключение

Тези резултати имат практически последици, тъй като предполагат, че острите интервенции със силови упражнения с голяма интензивност могат да подобрят представянето при предстоящото колоездене, завършват бразилците.
Следователно, силовите упражнения с голям интензитет могат да бъдат стратегически планирани и да бъдат включени в рутинните процедури за загряване за специфични сесии и състезания по колоездене.

Например, „комплексна стратегия за загряване“, включваща силови упражнения с голяма интензивност, може да бъде включена задължително при загряване за индивидуални или отборни скоростни колоездачи, състезателни изпитания за кратко преследване, индивидуални изпитания на време или кратки етапи на дългосрочни състезания като Тур дьо Франс.

Source:
J Strength Cond Res. 2014 Sep;28(9):2513-20.