ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Износени коленни стави? Добавката с ASU може да намали проблема ви

Износени коленни стави

Ако страдате от проблеми със ставите, като читател на тази статия, ще решите да използвате добавки с глюкозамин в комбинация с хондроитин. Ако не го направите или не сте убедени в тяхната ефективност, има алтернатива. Чували ли сте някога за ASU?

ASU (Avocado–Soybean Unsaponifiables) 1

ASU (Avocado–Soybean Unsaponifiables) – това е екстракт от авокадо и соя, който е разработен в края на 80-те години на миналия век от френската Expanscience Laboratoires. Фирмата предлага на пазара ASU като Piascledine 300. Съдържа каротеноиди като лутеин, фитостероли, различни форми на витамин Е и хлорофил.
Expanscience Laboratoires откри, че в лабораторни условия ASU (Avocado–Soybean Unsaponifiables) позволява на хрущялните клетки да произвеждат малко повече колаген и преди всичко инхибира активността на катаболните възпалителни протеини. В резултат на това ASU може да облекчи хроничните заболявания, при които ставите се влошават.

Проучване

Пьотр Глушко и Малгожата Стасиек, двама ревматолози от Полския национален институт по гериатрия, поискаха да разберат дали прилагането на ASU (Avocado–Soybean Unsaponifiables) може да бъде полезно на практика. Те събраха данни от 99 медицински центъра в Полша, където общо 4822 души с износена колянна става бяха готови да приемат капсула, съдържаща 300 милиграма ASU дневно в продължение на 6 месеца. От тази група 4186 субекта успешно завършиха експеримента. Това е много добър резултат. Глушко и Статисек не са използвали плацебо група. Субектите знаеха какво е и трябва да прави ASU.

Резултати

По време на изпитването количеството болка, което участниците съобщават в покой, намалява. Не е изненадващо, че употребата на болкоуспокояващи намаля.

ASU (Avocado–Soybean Unsaponifiables) 2

ASU (Avocado–Soybean Unsaponifiables) 3

По време на изпитването болката, изпитвана от субектите по време на ходене, намалява с две трети. Изследователите са използвали въпросника Lequesne, за да определят колко проблеми са имали субектите в ежедневния живот от износените си коленни стави. Колкото по-висок резултат имате от този въпросник, толкова по-големи са проблемите ви. По време на опита средните резултати намаляха наполовина.

ASU (Avocado–Soybean Unsaponifiables) 4

ASU (Avocado–Soybean Unsaponifiables) 5

Според изследователите, няма сериозни странични ефекти.

Заключение

Резултатите от нашето проучване подкрепят препоръки, показващи полезността на ASU при рутинно симптоматично лечение на остеоартрит на коляното“, резюмето Глушко и Стасиек.

Спонсор

Изследването е финансирано от Angelini – Полша [angelinipharma.pl]
Angelini е международна компания за медицински изследвания. Не успяхме да установим дали Angelini има бизнес интерес в Expanscience Laboratoires.

Source:
Reumatologia. 2016;54(5):217-26.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.