АМИНОКИСЕЛИНИ, СТАТИИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Гама аминомаслена киселина (GABA) – функции и спортна добавка

Гама аминомаслена киселина (GABA) - функции и спортна добавка

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Еднa от добавките със специфично действие, използвана и от спортисти, се нарича гама-аминомаслена киселена и е позната повече като гама-аминобутирова киселина (GABA). По химичен състав GABA е аминокиселина, която естествено се синтезира в мозъка и играе ролята на медиаторно вещество, понижаващо възбудните процеси в главния мозък. Поради това си действие гама-аминомаслената киселина в човешкият организъм предизвиква сън и премахва психическата възбуда. Като допълнително действие GABA стимулира предната част на хипофизата и отделянето на растежен хормон. Именно това допълнително действие върху нивата на растежния хормон се използва в спорта, поради факта че той има силен анаболен ефект и помага за изгарянето на мазнините. В хуманната медицина GABA се прилага при различни форми на енцефалопатии, мозъчни инсулти и различни неврологични заболявания.

GABA 1

Като невротрансмитер, GABA инхибира нервните  импулси в мозъка. Когато нивата на GABА са ниски, нервните клетки са твърде активни. Ниските нива на GABA са свързани с нервни нарушения като зависимости, тревожност, пристъпи на паника, припадъци и болестта на Паркинсон. Конвенционалната медицина смята, че GABA добавките не могат да стигнат до мозъка, и поради това нямат ефект, но това не е доказано. Изследванията доказват точно обратното.

В изследване от 2008 г. са открити доказателства за ролята на GABA в регулирането на енергийния баланс. Тяхната основна цел е да се тества теорията, че GABA посредничи функцията на AgRP или Agouti – протеини, регулиращи храненето и енергийния баланс. Смята се, че под влияние на  GABA, настъпват дълбоки промени в метаболизма, и намаляване на чувството на глад. GABA също така стимулира  хипофизната жлеза да произвежда повече човешки хормон на растежа, или HGH, което от своя страна насърчава намаляване на телесните мазнини и увеличаване на растежа на мускулите. Тези свойства правят  GABA привлекателна за тези, които се опитват да свалят килограми и да натрупат мускули.

GABA също така  работи в синергия с други хранителни вещества,  за намаляване на симптомите на стрес и тревожност. Тревожните  разстройства включват са  заболявания, като паническо разстройство, генерализирано тревожно разстройство, обсесивно-компулсивни разстройства и фобии. GABA може да е от полза за хората, страдащи от тези заболявния, като естествена добавка облекчаваща тези състояния.

GABA 2

Какво представлява GABA и какво е нейната роля като спортна добавка?

Гама-аминомаслената киселена е от групата на не есенциалните аминокиселини и в тялото тя се синтезира от глутаминовата киселина. Най-общо може да се каже, че като спортна добавка GABA може да послужи като релаксант и антистрес продукт, който в допълнение подпомага възстановителните процеси в тялото, изгарянето на мазнините и натрупване на мускулна маса. Именно поради тази причина най-често GABA се употребява в бодибилдинга и силовите спортове, с цел стимулиране на мускулния растеж и подпомагане на изгарянето на мазнини, благодарение на повишаване на нива на растежен хормон. Също така GABA може да се приема при спортове с голямо физическо и психическо натоварване с цел по-добро възстановяване, подобряване на съня и намаляване на напрежението.

Потенциални ефекти от GABA като спортна добавка

  • Повишава нивата на растежен хормон
  • Подобрява мускулното възстановяване и натрупването на мускулна маса
  • Подобрява използването на мазнините за енергия
  • Понижава стреса и психическото напрежение
  • Подобрява съня
  • Действа релаксиращо

Прием на GABA като хранителна добавка

В зависимост от показанията за приложение дозировката на гама-аминомаслената киселина може да варира в широки граници (от 0,5 до 5 грама дневно). Като спортна добавка, обикновено се приемат дози над 2 грама, но това трябва да е съобразено с индивидуалната поносимост към продукта и след консултация с лекар. В останалите случаи се съблюдава препоръчителната доза описана върху опаковката.
Най-добре е дозата да се приема 40-60 мин. след последното хранене, непосредствено преди сън. Така се постига максимален ефект от хранителната добавка като действието и се съчетава с естественото покачване на нивата на растежния хормон в тялото. Ефектите от приложението на GABA са свързани с индивидуалните особености, но обикновено настъпват след втората седмица. Продължителността на приема обикновено е между 6-8 седмици.

Странични ефекти от приемът на GABA

Поради това, че е естествена аминокиселина, GABA рядко дава значими странични ефекти и има висока степен на безопасност при употреба. Въпреки това при по-високи дози (над 4 гр.) могат да се появят някои странични ефекти, който обикновено преминават след първите няколко дни от приема. При поява на такива ефекти дозата може да се намали до поносимо ниво и постепенно да се покачва всяка седмица.

Най-чести странични ефекти:

• Слабо изтръпване на лицето и шията
• Промени в сърдечния ритъм
• Промени в дишането
• Сънливост или безсъние
• Гадене и повръщане