ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, СТАТИИ, ТРЕНИРОВКИ

Допинг ли е въглеродният оксид?

Спортисти, които нямат достъп до медицински технологии, но все още искат да подобрят издръжливостта си чрез забранени методи, вече са имали хипоксиатент (хипоксия) и кобалт допинг. Това е известно отдавна. Но сега имат на разположение и въглероден оксид.
Или това не е допинг?
Както и да е. Същите неща, които убиват хората в домовете с лошо настроени бойлери и невентилирани кухни, се оказва, че могат да подобрят издръжливостта на спортистите.

Проучване:

Германските физиолози от Университета в Байройт скоро ще публикуват малко, но изключително интересно проучване по медицина и наука в спорта и упражненията. Ако коронавирусът не беше ударил света сега, всички медии биха го съобщили. Но сега само Ergo-Log говори за изненадващите немски резултати от изследванията.
Въглеродният окис може да се прикрепи към хемоглобина, съдържащия желязо протеин в червените кръвни клетки, който транспортира кислорода. Въглеродният окис измества кислорода от хемоглобина. При нормални обстоятелства ще намерите комбинации от хемоглобин и въглероден оксид (COHb) в тялото на здрави хора. Концентрацията на комплекса хемоглобин-въглероден оксид се увеличава при интензивно натоварване.

В тялото COHb задейства клетките да произвеждат повече митохондрии и тъкани, за да се образуват повече малки кръвоносни съдове.
Следователно, изследователите теоретизират, че въглеродният оксид в малки, неопасни дози може да има ефект на повишаване на количествата хемоглобин в кръвта за относително кратко време.

Изследователите са експериментирали с 11 здрави и сравнително добре натренирани мъже да вдишват малко въглероден окис, 5 пъти на ден в продължение на 3 седмици. Субектите изсмуквали 100 милилитра въглероден оксид от спринцовка без игла – наведнъж, и след това задържали дъха си 30 секунди. Това накара количеството хемоглобин-въглероден оксид да се увеличи с 5%.

Изследователите наблюдавали пациентите в продължение на 3 седмици след спирането на въглеродния оксид.

За сравнение били използвани други 11 мъже, които вдишвали нормален въздух като плацебо

Резултати:

Количеството на червените кръвни клетки и хемоглобина се увеличава при мъжете, които са получавали въглероден оксид.

Допинг ли е въглеродният оксид

Не е изненадващо, че VO2max – все още основният показател за издръжливост – се увеличава с 3% в експерименталната група. Колкото по-голямо е увеличението на количеството на хемоглобина при субектите, толкова по-голямо е увеличението на VO2max.

Какво е VO2max?
VO2max е максималното количество кислород в милилитри, което може да се приеме и усвои за минута на килограм от телесното тегло. Хората които са в добра форма, имат високи показатели на VO2max и могат да тренират по-интензивно.
Средната стойност на VO2max при мъжете атлети е около 3.5 литра/минута, а за жените е около 2.7 литра/минута.

Допинг ли е въглеродният оксид

Изводи:

„Хроничното непрекъснато излагане на ниска доза въглероден оксид увеличава COHb с приблизително 5% и значително повишава еритропоетичната активност и показва положителен ефект върху издържливостта на аеробните спортисти“, пишат германците.

Следователно, тази процедура може да се използва за имитиране на високопланински лагери или за манипулиране на кръвта преди състезания.

Очаква се решението на WADA по въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.