ЗДРАВЕ, СТАТИИ

За всекиго ли е веганството – ЗА и ПРОТИВ

За всекиго ли е ВЕГАНСТВОТО - ЗА и ПРОТИВ

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Веганство, Vegan

Не яжте месо! – настояват защитниците на веганството. В много европейски страни то е станало начин на живот. Добре е обаче, че не всеки следва тази модна линия, защото тя може да има нежелателни последици за здравето, предупреждава Дойче веле.

Веганството се превръща в начин на живот в много европейски страни и се практикува от все повече хора. Освен резервите към убиването на животни, веганите аргументират начина си на живот и с опазване на околната среда. В този контекст цифрите на продоволствената и селскостопанска организация на ООН (ФАО) не са изненадващи. Секторът на животновъдството с цел прехрана предизвиква 15 процента от парниковите газове, отделяни в атмосферата по цял свят. А до 2050 година, когато се очаква нарастване на земното население до 9,6 милиарда души, глобалното търсене на животински продукти може да нарасне със 70 процента.

Не всеки обаче иска да следва модната линия на веганството. Някои критици предупреждават, че веганското хранене може да доведе до нежелателни последици за здравето. Депутатката в италианския парламент Елвира Савино наскоро отново подхвана дебата за веганството. Тя представи предложение за законодателни промени, след като в Италия бяха установени много случаи на недохранване на вегански деца. Елвира Савини е на мнение, че родителите, които хранят децата си вегански, трябва да бъдат наказвани с до четири години затвор. Междувременно екологични организации и организации за защита на животните като “Хюман съсайъти интернешънъл” рекламират предимствата на веганизма. Тези организации призовават правителствата да подкрепят развитието и тенденциите на веганското хранене.

Веганство, Vegan

Не ставай веган!

Елвира Савино твърди, че храненето без животински протеини може да доведе до недостиг на желязо и витамин B12 в човешкия организъм. А липсата на желязо и витамин B12 води до неврологични проблеми и анемия. Германското сдружение за прехрана също не препоръчва веганско хранене за деца и юноши, тъй като липсата на витамини оказва влияние върху развитието на организма. Съавторът на книгата “Don’t Go veggie” (Не ставай веган) Георг Кекл казва в разговор с Дойче веле, че веганското хранене води до зависимост от генно-манипулирани хранителни продукти. Към тях спадат и хранителните добавки с витамин B12. Той подчертава, че веганите трябва да бъдат под засилено медицинско наблюдение. Веганското общество (Vegan Society) признава, че недостигът на витамин B12 може доведе до анемия и да увреди нервната система, особeнo при кърмачетата и майките-вегани.

Веганите обаче заявяват, че базираното единствено на растителни продукти хранене е възможно за всеки, включително и за деца, бременни жени и кърмачки. Активисти-вегани окачествяват проектозакона на Елвира Савино като “свърхреакция” на базата на единичен случай. “Това беше единичен случай в Италия, който принципно няма нищо общо с веганското хранене, което съдържа в себе си всички необходими хранителни вещества и е полезно за всяка възраст”, казва говорителката на Веганското общество Джими Пиърсън в разговор с Дойче веле.

Веганство, Vegan

И пушенето е вредно, но какво от това?

Хюман съсайъти интернешънъл” подчертава колко са важни здравият разум и общодостъпните информации за здравословно преминаване към хранене, базирано на растителни продукти. “Тези, които мислят да станат вегани, трябва да се информират обстойно. Защото не може една група хранителни продукти просто да бъде зачеркната и да бъде заменена с еквивалентни хранителни вещества“, обяснява активистката Александра Кларк.

Михал Грегер е международно признат експерт по здравни теми. Той вярва, че повечето хора ще продължат да ядат месо, въпреки десетилетната подкрепа на науката за ограничаване на консумацията на животински протеини. “Сега е същото, както преди 50 години. След като е доказано, че пушенето предизвиква рак на белия дроб, защо хората продължават да пушат? Защо пушат дори и лекарите? И сега сме свидетели на същата ситуация“, казва той за Дойче веле.

Кой носи отговорността?

В подновения от италианската депутатка дебат не става дума само за въпроса “веган или не”, а и за това кой е отговорен за храненето на едно дете? Георг Кекл застъпва становището, че родителите, които налагат на децата си само веганско хранене, всъщност ги малтретират. Той смята, че вредната за здравето практика на хранене трябва да бъде наказвана. Същото се отнася обаче и до нездравословното хранене с много захарни изделия и мазнини, което води до затлъстяване. “Само във Великобритания има хиляди случаи на недохранване, но медиите решиха да издигнат на преден план този единичен случай в Италия. И това е силно разочароващо“, казва говорителката на Веганско общество Джими Пиърсън.

В по-широк смисъл на думата вина носят правителствата. “Правителствата трябва да насърчават здравословното и устойчиво хранене. Но те се страхуват, че това може да доведе до протести сред населението“, казва Александра Кларк. Организацията за защита на правата на животните РETA настоява месото и преработените месни продукти да бъдат облагани с по-висок данък. Експертката на PETA по прехраната Фелиситас Китали обяснява, че организацията се застъпва и за въвеждането на часове по правилно хранене в училищата. Въпреки целия си оптимизъм, Александра Кларк е наясно с предизвикателствата пред веганите. “Замяната на обичайното хранене с веганизъм е напълно възможна, но изисква време. Първо ние трябва да направим веганството по-привлекателно от базираното на месо хранене“, казва тя.

Джими Пиърсън пък смята, че голямото предизвикателство се състои в това, фермерите да бъдат убедени да заменят животновъдството с отглеждането на растителни култури. Засега мненията за правилното хранене си остават толкова разнообразни, колкото са и ястията по цял свят.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *