ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Всичко за Д-манозата и червената боровинка

Всичко за Д-манозата и червената боровинка

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Според Националния център за здравна статистика, инфекциите на пикочните пътища са втората най-често срещан тип инфекция в САЩ и възлизат на повече от 8 милиона посещения при лекаря годишно. Най-общо казано, инфекциите на пикочните пътища (ИПП) включват всички инфекции по протежение на пикочните пътища, бъбреците, пикочния мехур, уретрата и пениса (особено простатната жлеза, под формата на остър или хроничен простатит). Обикновено тези инфекции се лекуват с антибиотици, но има алтернатива – Д- маноза.

Червена боровинка и Д-маноза

Симптомите на инфекциите на пикочните пътища се различават, като се започне от болка или парене по време на уриниране, напрежение и нарушена честота на уриниране, неспособност за пълно уриниране и инконтиненция. Мускулните и болките в корема са други симптоми, свързани с инфекциите на пикочните пътища и обикновено се появяват при по-възрастни жени и при мъже с простатит. В някои случаи, инфекциите на пикочните пътища могат да предизвика треска, което почти винаги е знак, че инфекцията се е преместила в бъбреците или, при мъжете, към простатната жлеза. Други признаци на ИПП са мътна и тъмна и / или лошо миришеща урина, съдържаща кръв.

Има редица причини, поради които възникнат тези инфекции, включително лоша хигиена, нарушена имунна функция, прекалената употреба на антибиотици, използване на спермициди и не-безопасен секс, но най-честата причина, която представлява около 90 процента от всички случаи, е разпространението на бактерии на E.coli от стомашно-чревния тракт към пикочните пътища (Е. Coli, посочена тук, не трябва да се бърка с Е. коли 0157; H7, която е свързана със заразена храна и ако не се лекува, може да доведе до фатални последствия). Докато Ешерихия коли се намира в червата (храносмилаелния тракт), където й е мястото, тя действа като “приятелска” бактерия и не предизвиква проблеми. В действителност, в стомашно-чревния тракт Е.коли бактериите са в помощ на производството на някои витамини, като витамин К и фолиева киселина. При „мигрирането“ на бактерията в пикочните пътища, се наблюдават инфекции на пикочните пътища и бързо развитие на свързаните с тях симптоми.

Тъканите по протежение на пикочните пътища се възпаляват, раздразнят и подуват. Когато това се случи, възпалените пикочни канали могат частично да възпрепятстват нормалното отделяне на урина, което прави уринирането болезнено и трудно.

Инфекциите на пикочните пътища обикновено се лекуват с използването на антибиотици. Докато антибиотиците могат да бъдат ефективни за премахване на бактериите, които причиняват ИПП, в някои случаи те могат да доведат до други здравни усложнения в бъдеще, поради факта, че антибиотиците безразборно унищожават, както добрите, така и лошите бактерии. Продължителната употреба на антибиотици може да доведе до увеличаване на разпространението на нездравословните бактерии, като кандида албиканс, свързана с гъбичните инфекции, което от своя страна може да доведе до множество други, по-сериозни здравословни проблеми.

Червена боровинка и Д-маноза

По ирония на съдбата, антибиотиците могат също да увеличат вероятността от повторна поява на инфекции на пикочните пътища. В допълнение, понякога антибиотици не са в състояние ефективно да унищожат Е. коли и други бактерии в пикочните пътища. Това е така в много случаи на хроничен простатит. В резултат на това, че лечението с антибиотици на ИПП обикновено не продължава повече от 2-4 седмици, в някои устойчиви случаи на инфекции на пикочните пътища, се предписва ниска доза антибиотици за продължителен период от година или повече. Такова продължително използване, в комбинация с унищожаването на полезни бактерии, може да доведе до развитието на резистентни бактерии.

За щастие, съществува безопасна алтернатива за лечение на инфекции на пикочните пътища, причинени от E.coli, което е доказано, че е също толкова ефективно, колкото антибиотичните лекарства, но без техните странични ефекти. Каква е тази алтернатива? Захар! Но не какъв да е вид захар. Повечето захари са нездравословни и могат да изострят симптомите. Става въпрос за специална захар, известна като D-маноза, предлагаща облекчение на симптомите на този род инфекции.

Какво представлява D-манозата?

D-манозата е естествена захар, която се намира в редица плодове, включително ябълки, боровинки, червени боровинки и др. Всъщност, съдържанието на D-маноза в червените боровинки е основната причина, поради която сокът от червена боровинка често се препоръчва за незначителни инфекции на пикочните пътища. D-маноза за облекчаване на болката и лечение на ИПП е идеално средство, защото той се произвежда от организма в лигавицата на пикочните пътища и е на разположение в магазините за здравословни храни като добавка във вид на прах и под формата на капсули.

D-манозата е монозахарид – проста захар хексоза, която в естествен вид се среща в някои дървесни водове, в плодове като червената боровинка, и е тясно свързана с глюкозата. Нашият организъм усвоява само малки количества D-маноза – голяма част от нея веднага се отделя от урината и е част от естествения процес на пречистване на организма. Tя подпомага нормалното функциониране и предотвратява инфекциите на пикочния мехур и пикочопроводните пътища. Облекчава симптомите при цистит. Допълва естествения процес на пречистване на организма. D-манозата подхранва здравословната флора, която населява мембраните на уринарния тракт и го поддържа в баланс.

Как действа D-манозата?

Манозата се свързва не само с помощта и в комуникацията между клетките, но също и с потискане на туморния растеж и предпазване от паразитни, бактериални, вирусни и гъбични инфекции, както и с основната и роля при тъканното ремоделиране. Подпомагайки имунната система, манозата е необходима за производството на цитокини, които се борят срещу инфекции и болести. Според изследванията, манозата облекчава възпалението при ревматоидния артрит, понижава кръвната захар и нивата на триглицеридите при диабетиците, намалява холестерола, помага при инфекции на пикочните пътища и цистити, може да помогне на пациенти с лупус, защото както показват изследванията, тези пациенти са с недостиг на маноза. Учените от Гликобиологичния Институт в Оксфорд (Glycobiology Institute at Oxford) са установили, че макрофагите имат манозни рецептори, които активират имунните атаки.

След като Е. коли (ешерихия коли) нахлуе в пикочния мехур и канал, тя се прикрепя към вътрешната им обвивка с помощта на реснички, наречени фимбрии. Те са програмирани да се свързват с молекулите на D-манозата. Поради тази причина, когато съдържаща D-маноза кръв премине през бъбреците, голяма част от тази захар в крайна сметка попада в урината и при изхвърлянето си навън прочиства всички бактерии Е. коли, които срещне по пътя си. Това закрепване и механизма на изхвърляне могат да дадат на D-манозата по-висока успеваемост от антибиотиците в борбата с пикочните инфекции. Такива инфекции, особено цистит, се развиват по-често при жените от всички възрастови групи, отколкото при мъжете. Симптомите са комбинация от бавно и болезнено уриниране, често съпроводено с парене, силни и постоянни позиви за уриниране. Урината в много случаи е мътна и може да има силно неприятна миризма поради присъствието на бактерии и гной. Основен причинител на инфекцията е ешерихия коли (част от обичайната чревна флора) заедно с други микроорганизми като рикетсии, амеби, хламидии, микоплазма, стафилококи, гонококи и гарднерела вагиналис.

По какъв начин D-Mannose подпомага пикочния мехур и пикочопроводните пътища?

D-манозата се прикрепя към бактериите по-добре, отколкото самите те се прикрепя към човешката клетка в пикочния мехур и уринарния тракт. Когато приемаме голямо количество D-маноза, почти цялото количество се отделя в урината чрез бъбреците, буквално обгръщайки всички съществуващи бактерии, така че те не могат повече да се прикрепят към вътрешната стена на мехура и в уринарния тракт. Така бактериите се отмиват при нормалното уриниране.

По този начин спомага за здрав пикочен тракт чрез доставянето на биологична маноза в урината. Хора със здрав пикочен мехур обикновено имат достатъчно количество маноза в урината си. Нашият организъм усвоява само малки количества D-маноза. Голяма част от нея веднага се отделя от урината и е част от естествения процес на пречистване на организма. Ако приемате с храната допълнително количество д-маноза, това е естествен начин за поддържане здрава функцията на пикочния тракт.

Симптоми на инфекция на пикочопроводните пътища:
• Силни и постоянни позиви за уриниране
• Остра болка или парене в уретрата по време на уриниране
• Наличие на остатъчна урина
• Възможна е кръв в урината
• Болезненост в ниската част на корема, гърба или кръста
• Силна и неприятна миризма на урината
• Мътна урина

При наличието на такива симптоми задължително се обърнете към вашия лекар за точна диагноза и лечение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *