ВИДЕО, ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ (Видео), УПРАЖНЕНИЯ

ПОМАГА ли СТРЕЧИНГА за МУСКУЛНИЯ РАСТЕЖ?

Стречинг и Мускулен Растеж

ПОМАГА ли СТРЕЧИНГА за МУСКУЛНИЯ РАСТЕЖ?

Да, помага, и то доказано!

Повечето от вас познават статичните разтягания още от часовете по физкултура и със сигурност можете да изброите много от тях. Да, факт е, че този тип упражнения са добре познати и се изпълняват често, но в повечето случаи в неподходящ момент!

Когато става въпрос за системата от различни видове упражнения за разтягане, позната под общия термин „стречинг”, трябва да правим разликата между динамичен и статичен стречинг.

Динамичният стречинг играе важна роля в загрявката преди тренировка.

При статичните стречинг упражнения постепенно заемаме удобна позиция, която да провокира разтягането на мускула (или групата от мускули), а след това задържаме позицията за определен период от време – обикновено между 10 и 30 секунди.

Защо е важно да се разтягаме след тренировка?

В края на всяка една интензивна тренировка най-важното е да се намали темпото и да се нормализира сърдечната дейност. Рязкото спиране на движението не допринася за това, напротив, кръвообращението се нарушава, притокът на кислород към мозъка става недостатъчен, което води до неприятно чувство на умора, замайване и дори световъртеж.

Ето защо тук трябва да се намеси стречинга. Изпълнявайки го, човек дава нужното време на организма да нормализира сърдечния и дихателен ритъм и да подобри кръвообращението си, което от своя страна води до охлаждане на мускулите и правилно възстановяване.

Стречинг упражненията се явяват като „мост” между края на тренировката и началото на процеса на възстановяване. Те позволяват това да се случи по правилния начин – плавно и постепенно!

Стречинг и Мускулен Растеж

Ползи от стречинга

Разтягането след тренировка спомага за възстановяването на организма както във физиологически, така и в психологически аспект.

1. Намалява болката в мускулите

След интензивна силова тренировка, вследствие на натрупаната млечна киселина в мускулите, често се появяват симптоми на скованост, напрежение, крампи и болка. Разтягането позволява на млечната киселина да се разсее. Разбира се, това не решава проблема напълно, но спомага за облекчаване на мускулната треска. Освен това позволява на мускулите да се отпуснат, което намалява риска от последващи травми.

2. Увеличава обхвата на движение

По-големият обхват на движение позволява да се възползвате от максималния капацитет на мускулите по време на силова тренировка, което води до по-добри резултати в дългосрочен план. Сам по себе си по-големият обхват на движение означава увеличена способност да извършваме движения с по-голяма амплитуда или накратко казано – спомага да бъдем по-гъвкави във всяка една активност.

3. Увеличава гъвкавостта

Несъмнено това е една от най-значимите ползи от разтягането, защото както е добре познато, гъвкавостта е важен аспект от всяка физическа дейност. Тя спомага за редуцирането на мускулното напрежение и позволява на съкратените мускулните групи да се възстановяват бързо, като се върнат в изходно положение. Най-вече благодарение на нея тренировките ви ще бъдат далеч по-ефективни, защото помага да изпълнявате всяко едно упражнение с правилна техника и форма и да справите по-лесно с трудни упражнения като дълбокия клек например.

4. Успокоява ума и дава енергия

Когато вместо да бързате да се приберете вкъщи, останете в залата за още 15 минути и се разтегнете, всъщност давате възможност на мозъка да направи връзка с тялото и да разбере как се чувства то. Мозъкът „вижда”, че тялото се възстановява, и е „много щастлив” от този факт, защото освобождава ендорфин. Разбира се, говоря фигуративно – мозъкът не може да вижда и чувства – но наистина освобождава невротрансмитери, които създават чувство на удоволствие. Поради тази причина след като приключите със стречинга, ще се чувствате спокойни и изпълнени с енергия.

Разбира се, за да се насладите и да изпитате всички тези ползи, трябва да изпълнявате упражненията правилно.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.