ЗА ЖЕНИ, ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Сините сливи повишават нивата на IGF-1 и намаляват загубата на костна тъкан

Сушени сини сливи Prunes

Търсите богата на въглехидрати закуска преди тренировка? Но не се интересувате от такава закуска, която е пълна със захари, обработени мазнини и така нататък. Какво ще кажете за сушени сини сливи? Те са пълни с фибри, желязо, витамин К. Изследователи от Държавния университет в Оклахома открили, че сините сливи повишават нивото на IGF-1 в тялото.

Сини сливи и IGF-1

И преди сме писали за невероятния ефект на сините сливи или сушени сливи върху нивата на IGF-1. Но те се отнасяха до изследвания върху животни. Този път говорим за изследване върху хора, при което сушените сини сливи са имали същия мощен ефект върху жени в постменопауза със средна възраст 55 години.

Изследователите искали да знаят дали сушените сливи могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза.
Сините сливи съдържат селен и бор, микроелементи, които са необходими за синтеза на костната тъкан. Те също така съдържат фенолите неохлорогенова киселина [структурна формула, показана долу вляво] и хлорогенова киселина [структурна формула долу вдясно].

chlorogenic acids

Сушени сини сливи

Компонентите на сушените сини сливи имат висока способност за абсорбция на кислородни радикали, което от своя страна означава, че хората, които ядат сушени сливи, имат по-малко свободни радикали в кръвта си. Свободните радикали стимулират увреждането на костите.

През 1999 г. изследователите публикували резюме за изследване върху животни, при което сушените сливи са увеличили костната маса при плъхове. [J Bone Miner Res 1999; 14: S394.] Проучването било доста интересно, тъй като плъховете вече не произвеждали естрадиол. Когато изследването започнало, костната им маса вече започнала да намалява.

Не е трудно да се увеличи костната маса при здрави млади лабораторни животни, но е почти невъзможно да се направи при животни, които вече не произвеждат естрадиол. Изследвания, при които жените в постменопауза правят тренировки с тежести, показват, че разпадането на костите може да бъде стопирано, но вече загубеното не може да бъде заменено.Човешки скелет

Проучване

Изследователите искали да знаят дали сушените сливи ще помогнат за увеличаване на костната маса, така че те накарали 20 жени да ядат по 100 грама сушени сливи всеки ден в продължение на 3 месеца. Това са около 12 сушени сливи на ден.

100 грама сушени сливи съдържат около 240 kcal, получени главно от глюкоза и фруктоза, но също така и сорбитол, който се усвоява по-бавно. 100 грама сушени сливи съдържат около 15 g сорбитол. Ако сте чувствителни към сорбитол, това е доза, която може да има слабително действие. Но за повечето хора сорбитол започва да има слабително действие само с прием от 22-30 g. Изследователите са загубили само една от изследваните дами поради този проблем.

Сушени сини сливи Prunes

Контролна група яде сушени ябълки

Резултати

В експерименталната група концентрацията на ензима костно-специфична алкална фосфатаза [BSAP] нараства с 5,8%. BSAP е маркер за натрупване на кости.

Сушени сини сливи Plumps

Сушени сини сливи Plumps

Нещо повече, концентрацията на IGF-1 се е повишила със 17% в експерименталната група.
IGF-1 има анаболен ефект в костната тъкан, но също така и в мускулната тъкан.

Заключение

Повишените нива на маркери за образуване на кости от сушени сливи допълнително подкрепят нашите открития при животните, че консумацията на сушени сливи може да бъде от полза за поддържане на здравето на скелета при жените в постменопауза“, пишат изследователите. “Необходими са по-дългосрочни проучвания за оценка на КМП и съдържанието на минерали в костите, за да се потвърдят положителните ефекти на сушените сливи върху костите при жени в постменопауза.

Arjmandi’s research was funded by the California Dried Plum Board. [californiaprunes.org]

Source:
J Womens Health Gend Based Med. 2002 Jan-Feb;11(1):61-8.