ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Съставки на ехинацея убиват раковите клетки

Съставки на ехинацея убиват раковите клетки

Ехинацея (Echinacea pallida) съдържа вещества, които убиват раковите клетки in vitro. Италиански изследователи от Пизанския университет открили това в едно по-старо проучване, което те публикували в Британския журнал по фармакология през 2008 год. Тъканите са подобни на полиацетилените в зеленчуците Apiaceae като морков, пащърнак и селерия. Вече сме писали за тях няколко пъти.

Съставки на ехинацея убиват раковите клетки

Проучване

Италианците извличат 2 полиацетилена и 3 полиена от корените на Echinacea pallida. След това те изложили ракови клетки Colo320 на дебелото черво и Mia-PaCa-2 ракови клетки на панкреаса на тези вещества в епруветка

Съставки на ехинацея убиват раковите клетки 1

Резултати

Таблицата по-долу показва в каква концентрация петте фитохимикала убиват половината от раковите клетки. Учените сравняват цитотоксичните ефекти на веществата с тези на лекарството за рак 5-флуороурацил (5-FU).

Съставки на ехинацея убиват раковите клетки 3

Съставки на ехинацея убиват раковите клетки 4

Съставки на ехинацея убиват раковите клетки 5

Съединение „5” в Echinacea pallida се оказва най-биоактивното. Италианците успяха да докажат, че този полиен активира самоубийствените ензими каспаза-3 и каспаза-7 в двата вида ракови клетки, след което клетките умират от апоптоза.

Въпреки, че са правили само изследвания in vitro, италианците смятат, че техните открития са от значение и за хората. В друг тест с епруветка изследователите успели да докажат, че чревните клетки могат да абсорбират съединение „5”.
Следователно веществото може да бъде биологично достъпно.

Тези данни насърчават по-нататъшно разследване, за да се изясни точният механизъм на действие на този полиен“, пишат италианците.

Source:
Br J Pharmacol. 2008 Mar;153(5):879-85.