ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Сарсапарила – лекарство на 1500 г.

САРСАПАРИЛА - чудодейното лекарство на 1500 г.

Сарсапарилата е дървесна лоза, която расте до 50 м височина. Видовете от рода Smilax принадлежат към семейството на лилиите, обитават високия пояс в тропическите дъждовни гори и са известни около 350 вида в световен мащаб. Срещат се в Южна Америка, Ямайка, Карибите, Мексико, Хондурас и др.
Коренът, използван за медицински цели, е дълъг и с множество грудки, няма миризма и е безвкусен. Сарсапарилата е използвана като съставка в безалкохолната бира и други безалкохолни напитки заради свойството й да образува пяна.

Сарсапарила (sarsaparilla)

Лечебно приложение
Корените от сарсапарила са прилагани от векове от местните племена от Централна и Южна Америка при проблеми с потентността, ревматизъм, кожни проблеми, както и като мощно тонизиращо средство при физическа слабост и отпадналост. Племената от Перу и Хондурас дълго време са го използвали срещу главоболие и ставни болки, както и при обща настинка. Много шамани от района на Амазонка използват корени от сарсапарила както външно, така и вътрешно при проказа и други кожни проблеми (псориазис, дерматит). Проказата може да бъде често срещана в райони, където заболяването се пренася от броненосци( в района на Амазонка броненосците са част от менюто на местните племена). Корени от сарсапарила са използвани като общо тонизиращо средство от племената в Южна Америка, където търговци от Новия свят са я открили и са я внесли в Европа преди шест века.
Европейските терапевти признават корените от сарсапарила като общ тоник, очистващо кръвта, стимулиращо изпотяването и имащо диуретични свойства. Като мощно очистващо средство на кръвта тя е регистрирана като официална билка в националната фармакопея на САЩ за лечебно средство срещу сифилис.

От 1500 г. до днес сарсапарилата се използва като общо тонизиращо средство, мощен пречиствател на кръвта, при подагра, сифилис, гонорея, ревматизъм, артрит, рани, температура, настинка, хипертония, храносмилателни проблеми, псориазис, кожни проблеми и дори рак.

Растителни съставки, съдържащи се в сарсапарила 

Голяма част от фармакологичните свойства на билката се дължат на съдържащите се в нея стероиди и сапонини. Сапонините имат отношение към улесняването на абсорбцията на други лекарствени вещества, т.е. има добре изразен синергизъм с други билки и заради това сарсапарилата често се използва в комбинирани билкови препарати.
За флавоноидите, съдържащи се в сарсапарила е документирано, че имат имуномодулиращи и хепатопротективни свойства.
През 2003 г. в САЩ е издаден патент, според който флавоноидите в билката са ефективни в лечението на автоимунни заболявания и възпалителни реакции, благодарение на техния имуномодулиращ ефект.

Биологическа активност и клинични проучвания 

Клинични проучвания са потвърдили традиционната употреба на сарсапарила при кожни проблеми като псориазис, екзема, акне и проказа. През 1942 год. в сп. New England Journal of Medicine е съобщено за значително подобрение на симптомите на псориазис.
Резултатите от проведеното проучване съобщават, че се наблюдава подобряване в псориатичните лезии в 62% от случаите и пълно изчистване на лезиите в 18% от случаите. Един от възможните механизми на действие относно псориазиса са мощните свойства на билката за пречистване на кръвта. За болни с псориазис е установено, че имат високи нива на ендотоксини, циркулиращи в кръвния поток. Сарсапонин, един от основните стероиди в сарсапарилата, се счита, че премахва тези ендотоксини, които представляват фрагменти от клетъчни стени на бактериите, обитаващи храносмилателния тракт на животните и човека.
Други здравни проблеми, свързани с високите нива на ендотоксини включват екзема, артрит, и улцерозен колит. Освен това е доказана ефективността на сарсапарилата в лечението на акне.
През 2001 год. в САЩ е регистриран патент върху сарсапарила относно лечението на псориазис и респираторни заболявания. Съобщава се, че при преустановяване на приема на сарсапарила след период на лечение от два месеца се наблюдава последваща постепенна ремисия на лезиите и никакви странични ефекти. В добавка този патент показва, че сарсапарилата е превантивно и терапевтично средство при респираторни и алергични заболявания, такива като бронхит, бронхиална астма, астматичен бронхит и хроничен бронхит.
Дълго време сарсапарилата е била използвана за лечение на сифилис. Клинични проучвания в Китай показват, че сарсапарилата е ефективна в около 90% от острите случаи и 50% от хроничните случаи на сифилис. През 1950 г. са били документирани антибиотичните и противогъбични свойства на билката. Според други проучвания терапевтичният ефект на сарсапарила при артрит се дължи на нейните имуномодулиращи свойства.
Билката е показала хепатопротективни функции, което според изследователите може да предпази черния дроб от увреждане. За сарсапарила се смята, че подобрява апетита и храносмилането. Билката има и стимулиращо действие върху бъбреците и при случаи на хроничен нефрит нейното действие е свързано с увеличаване на уринарната екскреция на пикочна киселина.

Обобщение на основните лечебни свойства на билката сарсапарила:
• пречиства кръвта;
• детоксикира органите;
• общо тонизиращо средство;
• има имуномодулиращи свойства;
• има антимутагенни свойства (клетъчен протектор);
• защитава черния дроб;
• стимулира изпотяването;
• увеличава уринарната екскреция;
• стимулира храносмилането;
• облекчава ревматизма;
• редуцира възпалението;
• унищожава свободните радикали;
• понижава температурата;
• убива гъбички и бактерии.

Противопоказания: Големи дози могат да предизвикат дразнене в стомашно-чревния тракт.
Взаимодействия с други лекарства: Сарсапарила може да увеличи абсорбцията на някои лекарства.

Употреба на сарсапарила по света:

Бразилия
Акне, артрит, екзема, храносмилателни проблеми, камъни в жлъчката, подагра, уртикария, проказа, бъбречни проблеми и камъни, импотентност, мускулна слабост, псориазис, ревматизъм, кожни проблеми, стерилитет, сифилис, венерически заболявания, за стимулиране на изпотяването и пречистване на кръвта.

Китай
Абсцеси, артрит, циреи, цистит, диария, храносмилателни проблеми, дизентерия, малария, отравяне с живак, ревматизъм, ревматоиден артрит, кожни проблеми, възпаления, сифилис, уринарна недостатъчност.

Великобритания
Абсцеси, анорексия, рак, дизентерия, екзема, изтощение, подагра, за повишаване на имунитета, за пречистване на кръвта, при инфекции и възпаления, импотентност, сърбежи, проказа, отравяне с живак, мускулна слабост, псориазис, ревматизъм, ревматоиден артрит, кожни проблеми, сифилис, венерически заболявания, като афродизиак, като антисептично и диуретично средство.

Европа
Артрит, ревматизъм, възпаления, бъбречни проблеми, псориазис, кожни проблеми, за стимулиране на изпотяването, уринарни проблеми, венерически заболявания.

Латинска Америка
Акне, артрит, ревматизъм, настинка, температура, храносмилателни проблеми, импотентност, подагра, псориазис, кожни проблеми, за стимулиране на изпотяването, сифилис, венерически заболявания, при изтощение и слабост, като афродизиак.

Мексико
При изгаряния, артрит, ревматизъм, за пречистване на кръвта, при рак, храносмилателни проблеми, диспепсия, екзема, възпаления, температура, гонорея, сифилис, венерически заболявания, кожни проблеми, проказа, нефрит, скрофулоза, за стимулиране на изпотяването и уринарната екскреция.

САЩ
Акне, артрит, ревматизъм, рак, диабет, за пречистване на кръвта, при изгаряния, при изтощение и за възстановяване след боледуване, храносмилателни проблеми, екзема, очни инфекции, гонорея, подагра, херпес, уртикария, импотентност, безплодие, възпаления, сърбежи, проблеми с бъбреците и черния дроб, плеврит, псориазис, скрофулоза, херпес зостер, кожни проблеми, стомашни проблеми, сифилис, туберкулоза, улцерозен колит, уринарни проблеми, венерически заболявания, вагинални течения, при рани, брадавици, като отхрачващо средство при кашлица, за стимулиране на изпотяването, при стрес.