ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Пречистващ ден за тялото ни (детоксикация)

Пречистващ ден за тялото ни (детоксикация)

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

С какво може да ни е полезна детоксикацията?

Все по-често в хранителните режими се говори за ден за детоксикация. Като пример за такъв режим най-популярен напоследък е “водният ден” на 90-дневната диета, но принципът е доста по-стар.

Детоксикацията на организма е режим на хранене, при който се ограничава напълно или почти напълно храненето и се консумират много течности. Идеята е да се активират процеси на разграждане и отделяне и заедно с това да се намали натоварването върху черния дроб. Целта е организмът да се изчисти от токсините. Вариантите са много и варират от еднократна детоксикация веднъж в месеца до концепцията за “лечебен глад“.

детоксикация 1

Вариации на детоксикиране чрез хранене

Подобни диети могат да имат продължителност от 48 часа до 21 дни. Идеята за детоксикацията не е задължително да минава през спартански глад. Има редица храни с доказано пречистващи свойства. Такива са:

Кафявият ориз и чесънът (с почти неизброими ползи, от антисептик до антиоксидант).

Семената и зърната са важни, защото съдържат голямо количество минерали и витамини. Особено значими са тези на целината, за които се смята, че действат антираково, а като антиоксиданти пречистващо. Добра алтернатива е например лененото семе.

Други детоксикиращи храни са:
цвеклото (за черния дроб), чесънът (пречиства кръвта), джинджифилът, червеният пипер, морската трева (свързва се с тежките метали), ябълки (пектин, свързва се с тежките метали), кайсии, грозде, пъпеш, манго, череши, авокадо (намалява холестерола), боровинки (естествен аспирин), малини и ягоди, цветно зеле (антиоксидант), моркови, зелен боб, целина, царевица, марули, лимони (които помагат и като антиоксидант, и имат богато съдържание на естествен витамин С).

Целта на детоксикацията

Тъй като основната цел е да не се натоварва черният дроб, е желателно по време на хранителна детоксикация да се избягват месото и мазнините.

Подобен ефект имат и някои лекарствени препарати, например “Карсил“. Те въздействат на черния дроб и помагат да се освободи организма от ненужния товар. В някои случаи се използват и така наречените “очистителни” – разхлабващи лекарствени препарати или английска сол.

Защо е необходима детоксикацията: преди всичко поради очевидната интоксикация. Външните източници на такава са замърсеният въздух, вода и храни в градска среда. Източниците, които сами си набавяме, са например пушенето, алкохолът, нездравословни храни, консерванти, оцветители, подсладители.

Някои токсини, особено тежките метали, имат свойството да се натрупват в организма, ако не бъдат предприети мерки. Ето тук е ролята на детоксикиращия ден.

детоксикация 2

Ползи от детоксикирането на организма

В резултат на прилагането на ефективна програма за детоксикация могат да се постигнат редица здравни ползи:

• подсилване на имунната система;
• значително увеличаване на жизнения тонус;
• подобряване функционирането на храносмилателната система;
• регулиране на телесното тегло;
• подобряване на мозъчната дейност;
• възстановяване на здравия и свеж вид на кожата;
• минимизиране на ефектите от стареенето.

Странични и негативни ефекти

• Обща слабост, понижаване на спортните резултати;
• Главоболие – тези два странични ефекта са често срещано явление при глада вследствие на падналата кръвна захар и понижено кръвно налягане; в случай, че станат твърде натрапчиви, може би е време да преустановите и да се “захраните”;
• Респективно е много важно в скоро време след пречистващия ден да не се натъпчете със сладко, защото ще си направите лоша шега с инсулина и адаптивността на клетките. Добре е захранването към “сладък ден” да дойде постепенно;
• Храносмилателни проблеми, запек, диария – често срещани странични ефекти от резките промени на хранителните навици ден за ден. Най-общо причинителят им се свързва с променената ензимна активност и киселинност на храносмилателната система, за която промените може да идват “стресови” – ядене, глад, ядене;
• Умора – нормален ефект на намаления енергиен прием, особено при хората с по-бърз метаболизъм;
• При често повтаряне на детоксикиращите дни може да се стигне до известно забавяне на метаболизма, последвано от склонност към по-бързо напълняване или по-трудно качване на килограми;
• Демотивация, остра психическа борба. В случай че този ден вместо да мотивира, демотивира, значи трябва да го преосмислите: дали изобщо да го прилагате и дали преди да започнете “хард приложението му”, да не опитате първо пробно с малко по-либерален режим, като постепенно “вдигате летвата”.

По време на детоксикацията са абсолютно забранени месото и сладките неща.

Какво трябва да знаем преди да започнем?

• Изключете от менюто си “мъртвите” храни – кафе, черен чай, алкохол, рафинирана захар и захарни продукти, сол и солени продукти, сосове, бял хляб и хлебни изделия, всякакви видове месо (дори риба), консервирани супи, яйца, мляко и млечни произведения.
• Увеличете водата. Минимум 2 литра вода за дамите дневно, съобразно нуждите и теглото – може и повече, няма задължителна горна граница. Освен всичко друго увеличеното количество вода подобрява бъбречната функция. Прекаляването също крие рискове, но е много рядко срещан проблем.
Яжте само “живи” храни – в изобилие пресни плодове и зеленчуци и в контролирани количества пълнозърнести храни, ядки, семена и варива.
• Пийте много течности (дестилирана вода, плодови и зеленчукови фрешове и билкови чайове).
Детоксикацията на организма често е съпътствана от т.нар. “лечебна криза”, която е показател за ефективността на процедурата. Нейната тежест зависи от токсичната обремененост и от чувствителността на организма към промените, настъпващи в него. Симптомите й са главоболие, изпотяване, кожни обриви, храносмилателни проблеми. Те отминават, след като прочистването на организма приключи.

Пречистващият ден е вече неразривна част от много диети, включително популярната 90-дневна диета. Той обаче не е от днес, а е стара идея.

Такава идея има и своите минуси, включително и ензимния стрес на организма. Пречистващият ден има много варианти – с плодове, с кисело мляко, с лимон или само с вода, както и различна честота за различните диети, обикновено веднъж на две седмици до месец.

Детоксикацията е древна. Пълният пост е средство, за което се счита, че укрепва не само тялото, но и духа, още от времето на древен Египет. Дали е така или не е така, науката все още няма еднозначен отговор, опитите и изследванията също не са категорични.

Един смята, че му е зле от “изхвърлените в кръвта токсини”, друг се чувства зареден с енергия. Но е факт, че детоксикацията посредством “пост” и въздържание е модел, издържал проверката на времето.

 Дали и при вас ще работи? Може би е време не да се питате, а да го опитате.