СТАТИИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Потентното дърво (Muira Puama) – афродизиак за двата пола

Потентното дърво (Muira Puama) - афродизиак за двата пола

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Повече сексуална енергия срещу по-нисък стрес ефект

Стресът и умората са в основата на влошения сексуален живот дори и при младите хора. Да се работи по-малко и да се почива повече невинаги е възможно. Тази статия е за онези от вас, избрали да се обърнат към билковите стимуланти, които се предлагат в природната аптека, срещу състояния на потиснато либидо и психическа умора.

За разлика от многото прехвалени натурални афродизиаци, за ефекта на растителния екстракт от Муира Пуама (Muira Puama) има ясни доказателства.

Потвърдено е, че влияе положително на либидото и подобрява сексуалността еднакво добре и при двата пола.

Заслугата за това е на френския лекар д-р Жак Уайнберг, който пише основата на съвременната научна история на “потентното дърво”.

Какво е Муира Пуама?

Муира Пуама (Muira Puama)

Муира Пуама (Muira Puama)

Муира Пуама (Muira Puama) е популярното събирателно име на вид дърво, което расте по поречието на Амазонка.

Височината на дървото варира между 3-5 метра според разновидността му.

Познати са 2 разновидности в тропическите гори на Южна Америка (Ptychopetalum olacoides и Ptychopetalum uncinatum) и около 5 разновидности в тропиците на Африка.

В този материал ще разгледаме разновидността Ptychopetalum olacoides заради по-високото й естествено съдържание на фитохимикалите лупеол (lupeol) и уникалния алкалоид муирапуамин (muirapuamine).

Преди да продължа нататък, трябва да отбележа, че в някои части на света името Муира Пуама (Muira Puama) се дава и на дървото Liriosma ovata, което също расте в бразилските тропици.

Това дърво има съвсем различен фитохимичен профил и не съдържа лупеол, а за последния се предполага ключова роля за цялостния ефект на екстракта.

Какво трябва да знаем за екстракта от Муира Пуама (Muira Puama)?

Муира Пуама (Muira Puama)В южноамериканската народна медицина екстракти от корените и кората на растението се използват като основа за чай, повишаващ сексуалното влечение, подобряващ сърдечно-съдовите функции и при храносмилателни проблеми.

Около 1920 г. започва търсенето на активните фитохимикали в Муира Пуама, на които потентното дърво дължи световна слава.

В течениe на години изследвания върху корените и кората на растението са изолирани десетки химикали от различни химични групи. Все още тече процес на разгадаване на индивидуалните им въздействия, затова няма да навлизам в подробности.

Доказани ползи при хората

• Сексуално стимулиране:

 • наблюдавано е стимулиране на сексуалното желание и при двата пола, но не е обяснена биохимията на процеса;
 • наблюдавано е удължаване времето на поддържане на ерекция, обаче сам по себе си екстрактът не предизвиква ерекция, затова не е афродизиак.

• Нервна система:

 • проявява тонизиращ ефект (слаб при жени, умерен при мъже);
 • съдейства за премахването на чувството на умора (предлолага се, че въздейства и на психическите възприятия и физиологично ниво).

• Предположения и недоказани твърдения:

 • подобрява умствените способности (тестовете са върху мишки);
 • има предпазващ нервната система ефект (изследвания са върху мишки);
 • има адаптогенни функции, снижава негативните въздействия на стреса;
 • твърди се, че въздейства върху намаляването на подкожните мазнини и покачването на мускулна маса (частен патент, вероятно на фирма производител);
 • намалява холестерола.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Муира Пуама?

Има съмнения, че е възможно приемът му да причини на главоболие и безпокойство.

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Муира Пуама?

 • Не се препоръчва прием на билков екстракт от Муира Пуама (Muira Puama) при бременни и кърмещи жени;
 • Не се препоръчва приемът му в комбинация с йохимбин или екстракт от йохимбе.

Какви дози са нужни и как се взима?

Официално никоя страна или медицинска институция в света не е установила точните дневни дози, затова се говори за допустими такива, т.е. при които не се наблюдава вреда.

Най-често препоръчаните дневни дози са посочени върху етикета на продукта, съдържащ екстракт от потентното дърво.

Препоръчвам да следвате тях, поради възможни разминавания в концентрациите на различните произведени на пазара екстракти/тинктури.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Най-често ще забележите Муира Пуама (Muira Puama) в комбинация с други билкови стимулатори (ергогеници) във формули за тонизиране, повишаване на либидото или в добавки за намаляване на умората.