ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Последствия за здравето при продължително седене

Последствия за здравето при продължително седене

Какво става с тялото ни, като седим продължително – последствия за здравето

Всички знаем, че седенето е вредно, особено когато го практикуваме често. Но какво наистина се случва с нашите тела, когато се “възпроизвежда” на дивана с часове?

Продължително седене

Увреждане на органите

Преди всичко, сядането може да предизвика увеличаването на риска от сърдечни заболявания. Мускулите изгарят по-малко мазнини и захар след дълго седене, като мастните киселини по-лесно могат да запушат сърцето. Дългото и често сядане е свързано с високото кръвно налягане и повишеното ниво на холестерола, както и редица сърдечни заболявания.

Седенето може да се отрази зле и на панкреаса

Този орган произвежда инсулин. Това е хормон, който транспортира глюкозата до ядрото на клетките за енергия. Но клетките в “мързеливите” мускули не отговарят веднага на инсулина, така панкреаса произвежда повече от необходимото, което може да доведе до диабет и други заболявания. Проучвания показват, че хората, които седят повече, имат по-голям риск за заболяване от рак на дебелото черво и на гърдата. От друга страна, редовното движение създава производство на естествени антиоксиданти, които убиват клетките, които са потенциални производители на рак.

Промяна на мускулите

Когато стоите, когато се движите или стоите изправени, коремните мускули се държат в напрежение. Но, когато седнете на стола в изкривено положение, те не се използват. Мускулите на гърба и “мързеливите” коремни мускули може да променят естествената форма на гръбначния стълб. Освен това, проучванията показват, че обездвижването на бедрата е причината зад честото падане при възрастните хора.

Проблеми с краката

Седенето за дълги периоди отслабва циркулацията на кръвта. Това може да доведе обездвижване на ставите или тромбоза. Седенето може да отслаби и костите на краката. По време на продължителното седене те стават по-слаби, по-рехави и по-слаби.

Проблеми с мозъка

Движението на мускулите зарежда мозъка с прясна кръв и кислород, а с това предизвиква отделяне на химикали за по-добро настроение и по-голяма концентрация. Когато седим дълго време, се забавя дори и мозъка.

Проблеми с гърба

Седенето може да предизвика “ръждясване” на гръбначния стълб, т.е. той може да стане по-малко гъвкав. Това може да доведе до болки в гърба.

Правилният начин за сядане

Ако трябва да седите редовно, правете го на правилния начин. Не се навеждате напред, раменете трябва да бъдат отпуснати, ръцете дръжте близо до страничните части на тялото, ходилата да са стъпили изцяло на пода и така да осигурите подкрепа за долната част на гърба.Освен това, се препоръчва често ставане и движение. Малки почивки за упражнения и разтягане може да предотвратят много проблеми.

Седете по-малко, ако искате да живеете по-дълго

Заседналият начин на живот съкращава живота, показва изследване на Каролинския институт в Швеция.

В изследването на участвали 49 души над 65-годишна възраст и с наднормено тегло. Равнището на физическата им активност е било ниско. Половината от участниците са изпълнявали програма за тренировки, продължила 6 месеца. Учените изчислявали физическите натоварвания с помощта на дневник и крачкомер, който изчислявал колко крачки са правили всеки ден участниците. Изследователите установили също по колко време те са прекарвали в седнало положение.

Известно е, че продължителността на живота силно зависи от дължината на теломерите, разположени в края на хромозите. Теломерите забавят стареенето, предотвратявайки износеността и слепването на хромозомите, както и промените в генетичния код. И макар хората, които са правили повече физически упражнения, да са били по-здрави, най-важният фактор за удължаване на теломерите се оказал друг – колко време хората прекарват седешком. Колкото по-малко време човек е седял, толкова по-дълги били неговите теломери, съответно шансовете му да живее по-дълго били по-големи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *