ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Ползите от индийски живовляк (Psyllium)

Индийски живовляк (husk psilium)

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Индийски живовляк (husk psilium)

Стомашно-чревен детоксикатор и регулатор на перисталктиката

Проблеми с газове, лениви или пък свръх активни черва? Можете да опитате с фибри от псилиум. Те имат хилядoлетна слава на незаменими пречистващи агенти на стомашно-чревния тракт или поне така твърдят лечителите от китайските и индийската традиционни медицински практики. Добрата новина е, че всичко това е потвърдено от някои съвременни колоси в научните проучвания, както и в много други и несвързани медицински лаборатории.

Какво са влакна от индийския живовляк (псилиум фибри)?

Индийският бял живолвяк (Plantago Psyllium, Plantaginaceae) e растение, познато из цяла Европа, Азия и в двете Америки, заради ценните му разтворими фибри. Причината точно това растение да стане синоним на „разтворими фибри“ в световен мащаб е голямото количество влакна (10-30%), които се съдържат в семенните му снопчета и сравнително лесният му добив.

Използването на влакната от псилиум има древна история, която води началото си в централна и югоизточна и Азия. В китайската народна медицина и в индийската медицинска практика Аюрведа с фибрите на псилиума се провеждат профилактики на чревната перисталтика и се подтискат състояния като констипация (запек) и стомашно-чревни разстройства (диария).

Какво трябва да знаем за активните съставки на индийски живовляк?

Най-ценната съставка, добивана от растението, са водно разтворимите влакна, от които са изградени стените на растителните клетки на псилиума. Потопени във вода, те набъбват и образуват плътен гел. Малка част от широката публика е наясно с това, че освен разтворимите фибри, индийският живовляк съдържа и не малка порция неразтворими влакна. Заедно в контакт със водата в стомашно-чревния тракт двата вида несмилаеми въглехидрати образуват желиран клей, който не може да бъде смлян от стомашните киселини и ензими, нито пък да бъде абсорбиран през клетъчните мембрани.

За какво се използва и какви здравословни ползи носят фибрите на псилиума?

Модерната медицинска дисциплина диететика доказа ползите на водноразтворимите фибри, за правилното усвояване на храната, стомашно чревна детоксикация, подобряване на перисталтиката и др.

Доказани ползи от приема на фибри от псилиум:

• Стомашно-чревен детоксикатор: Полуразтворимите фибри оказват както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни молекули из микро гънките по повърхността на тънките черва. Те се свързват конкурентно с различни активно вещества и ги „извозват“ извън тялото, преди последните да се превърнат в токсични агенти, способни да преминат в тъканите на чревните клетки, а от там и в кръвообращението

• Създава чувство за ситост: Големият обем на набъбналите фибри създава измамно чувство за засищане. Ефект, който може да се използва в приготвянето на различни нискокалорични и засищащи ястия, както и да се добавя към бедни на фибри храни, за да повиши усвоимостта им, да намали гликемичнят им индекс и не на последно място, да предотврати изяждането на големи количества от тях.

• Регулатор на чревната перисталтика: Спомага за забавяне или ускоряване на перисталтиката.

• Средство против диария и констипация: В случай на диария, псилиум фибрите абсорбират излишната вода в червата, изсушават хранителната маса и така забавят пътя й. При запек желирания клей натрупва маса в изпражненията, трие се в стените на червата и така стимулира перисталтиката да ускори движението на хранителната маса.

• Газогонно средство: Най-вече при диети богати на ястия с висок и смесен протеинов произход (яйца с млечни, млечни с месни, бобови с месни, ядки с млечни и др. рецепти) или при свръх консумация на протеини и ниска консумация на влакна.

Предположения и недоказани твърдения:

• Анти-холестеролен ефект: Установен, но непряк ефект. Вероятно се дължи на намаляване на блокиране усвояването на консумирания холестерол както и на понижаването на ГИ на въглехидратите в храната приета с влакна от псилиум.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на фибри от индийски живовляк?

Употребата на фибри и цели семена от индийски живовляк се смята за генерално безопасна. Има проведени проучвания за прием на фибри от псилиум за периоди от няколко месеца, до една-две години без да са установени патологии свързани с това. Засега няма убедителни проучвания за това как приемът на фибри от псилиум влияе в дълготраен аспект.

Има установени случаи на хора развили алергия към фибрите на псилиума. Смята се, че от автоимунен отговор са заплашени най-вече работниците в цехове за производство на фибри, където праховото замърсяване е огромно, а не толкова консуматорите на влакната.

В комбинация с какво не бива да приемаме псилиум?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. Доказана е безопасността й при прием от здрави хора. Няма данни за безопасността на въздействието, което оказва гъбата върху здравето на кърмещи жени, бременни жени и плода им.

Какви дози е нужна и как се взима?

Обичайната доза е 7,5 gr семена или 5 gr прах от влакна, приети 1-2 пъти дневно с вода, мляко или пресни сокове. Важно е фибрите да се приемат с адекватни количества течности, заради склонността им да набъбват бързо. Не приемайте топчета от фибри (прах от фибри, който е влязъл в контакт с вода), заради трудното им преглъщане и опасността им от вдишване и запушване на трахеята.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Освен в самостоятелна формула, можете да срещнете фибрите от псилиум в комбинация с други билки в спортни хранителни добавки, за ограничаване на апетита или в смес с други билки в здравословни добавки за детоксикация на стомашно-чревния тракт и профилактика на гастрити, синдром на раздразненото дебело черво, диарии, хроничен запек и др.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.