ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Подобрете съня си с ГЛИЦИН и паметта ви също ще работи по-добре

Подобрете съня си с ГЛИЦИН

NOW Foods GLYCINE  – ТУК

Наскоро писахме за японско проучване от 2006 г., в което добавките с 3g глицин (Glycine) подобряват качеството на съня без странични ефекти. На следващия ден субектите се чувстваха по-бодри , вместо да бъдат сънливи.
Изследователи от университета Аджиномото и Джикей в Токио направиха стъпка по-далеч в проучване, което направили през 2007 г. Те открили, че паметта функционира по-добре след употреба на глицин преди сън.

глицин (Glycine) 1

Глицин

Глицин (Glycine) е заменима  аминокиселина. Това е най-малката аминокиселина, която тялото произвежда чрез преобразуване на серин, но се съдържа и в храната. Желатинът например се състои от 22-25 % глицин (Glycine). Ако искате да консумирате 3g глицин и нямате налични глицинови добавки, тогава 12-14 g желатин (колаген) ще свърши работа. Проучванията върху животни показват, че приема  на глицин е безопасно.
LD50 – единичната доза, при която умира половината от група плъхове – е 7,9 g глицин на kg телесно тегло. Това е огромна доза, ако средното тегло на човека е 70 кг, то опасната доза глицин (Glycine) би била около 500 гр еднократно. Изследователите публикуват през 2007 г. в „Сън и биологични ритми“ резултатите от експеримент, в който са участвали 11 субекта на възраст 30-57 години. Субектите са приемали 3 g глицин един час, преди сън. Другата група взима плацебо. На следващия ден участниците съобщили, че са спали по-добре след приема на глициновата добавка. Казано по-точно: субектите чувствали, че са заспали по-бързо и са се събуждали по-рядко през нощта, след като са приемали глицин. През деня след нощта на глицинова терапия субектите се чувствали по-концентрирани.

глицин (Glycine) 2

глицин (Glycine) 3

глицин (Glycine) 4

Резултати

Изследователите наблюдавали състоянието на съня на пациентите и забелязали, че добавянето на глицин (Glycine) има лек, но положителен ефект върху съня. Субектите спели по-спокойно в резултат на аминокиселината глицин, освен това участниците заспивали по-бързо. Изследователите също така открили, че подобреният с глицин сън също води до подобряване на функцията на паметта. Субектите получили тест, при който трябвало да запомнят букви или цифри, които са виждали преди това на екрана на компютъра.

глицин (Glycine) 5

Заключение

“Важността на добрия сън през нощта е от особенно значение”, заключават японците. “Използването на химически субстанции е широко разпространено, въпреки че те имат добре известни несъвършенства и носят доста проблеми след продължителна употреба.”
“Следователно има нужда от безопасен и надежден фактор за подобряване на съня за тези случаи, когато сънят е нарушен. Нашите настоящи резултати показват, че глицин води до субективно и обективно подобряване на качеството на съня и води до естествен режим на сън, включително бързо заспиване подобряване на REM съня.”

Source:
Sleep and Biological Rhythms 2007; 5: 126-31.