БИО ХРАНИ и ХРАНЕНЕ, ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Плодовият сок не е съвсем полезен – прясно изцеден или не

Плодовият сок не е съвсем полезен

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Плодов сок

Щом плодовете са полезни, значи и сокът им сам по себе си е полезен. Тази логика кара почти всеки родител редовно да добавя сок в менюто на детето си – със закуската или между хранения, за предпочитане прясно изцеден, защото така е дори още по-полезен.

Но тази логика е грешна и всъщност сокът, пресен или не, не е най-доброто нещо нито за децата, нито за възрастните, предупреждават американски екип от лекари ендокринолози и педиатри пред “Уошингтън поуст“. Те обръщат внимание специално на най-популярните плодови напитки като сок от портокал и ябълка.

Широкото убеждение според анкета в САЩ е, че плодовият сок е поне толкова полезен, колкото е и самият плод. Един от 3-ма души смятат така. То се налага и от държавната политика там, която още от 70-те добавя натурални сокове към здравните препоръки и социалните програми за деца и бременни, както и в бюфетите в училищата; а също и от по-новата мода във фитнесите, заведенията и магазините за здравословно хранене да се предлагат фрешове, смутита и всякакви вариации на напитки от естествени продукти.

Плодов сок

Плодовите фрешове се рекламират като източник на огромно количество витамини, и като лека и обогатяваща алтернатива на пакетираните сокове с консерванти и добавена захар или на газираните напитки. Но по същество те не са много по-различни, само заради това, че са прясно изцедени и без допълнителен подсладител, отбелязват експертите.

Причината е, че при изцеждането на плода се изхвърля по-голямата част от него, която наистина е полезна. В корите на ябълките, в семките на малините, в ципите на портокалите – там се намират всички фибри, антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали, които правят плода ценен за здравето, и които отиват в боклука при производството на плодов фреш.

Друг минус е и това, че когато калориите се приемат под формата на напитка вместо като храна, стомахът и мозъкът не получават същото усещане за засищане, а същевременно те са много повече. Ако в един портокал се съдържат около 45 калории, то в чаша портокалов сок достигат до около 110, а ако се комбинира с банан и къдраво зеле, което е изключително популярен продукт в културата на здравословния живот в САЩ в момента – дозата става около 380 калории.

Така на практика фрешът дава прекалено голямо количество калории наведнъж, без обаче да се усеща като пълноценно хранене. И понеже не се дъвче и не се задържа в стомаха за дълго – скоро след това отново се чувства глад.

Тази закономерност е доказана и с експеримент с възрастни хора, при който в последователни дни режимът им на хранене включвал една цяла ябълка, сок от ябълка, или пюре от ябълка с добавени фибри в равни количества калории преди вечеря. 15 минути след приема на всеки от продуктите, им се предлагала обилна вечеря, като само в дните, в които участниците изяждали плода, в последствие отчетливо се хранили по-малко, т.е. вече са се чувствали сити. Според специалистите това показва, че и самото усилие на дъвченето има съществено значение за усещането за ситост.

Американската академия по педиатрия препоръчва максимална консумация на плодов сок за деца до 170 мл на ден. В същото време обаче официалната статистика за страната показва, че децата, които получават редовно тази или по-висока доза, са по-ниски и по-тежки от връстниците си, при които това не е част от ежедневното меню.

Специалистите, цитирани в “Уошингтън поуст“, препоръчват наистина количеството да се намали, малките деца да пият повече вода и мляко, а за възрастните, и особено хората с диабет, да се направи едно важно уточнение – че плодовият сок е по-скоро лакомство, отколкото здравословен избор.