ЗДРАВЕ

Неочакваният антивирусен ефект на жълтия кантарион

Неочакваният антивирусен ефект на жълтия кантарион

Може би екстракта от билката жълт кантарион предпазва не само от тъга и депресия, но и от заразяване с коронавирус. Това откритие е направено от саудитски биохимици, които са изложили клетки на SARS-CoV-2 in vitro.

Неочакваният антивирусен ефект на жълтия кантарион

Проучване

Изследователи от университета Крал Абдулазиз подложиха клетки на SARS-C0V-2 в епруветки. В същото време те обработват клетките с екстракт от жълт кантарион преди или след излагане. Изследователите направиха същото с екстракти от ехинацея, но ние до голяма степен ще пренебрегнем тази част от тяхното изследване в тази публикация. След това изследователите определят ефекта на екстрактите върху възпроизвеждането на вируса.

Резултати

Ако изследователите изложиха клетките на екстракт от жълт кантарион преди или след заразяване със SARS-CoV-2, броят на вирусните частици беше намален. Експозицията преди настъпването на инфекцията изглеждаше особено ефективна. Това предполага, че добавката с жълт кантарион може да намали риска от инфекция с коронавирус.
Жълтият кантарион действаше по-добре от ехинацея.

Неочакваният антивирусен ефект на жълтия кантарион 1

Механизъм

В друго in vitro проучване изследователите първо излагат коронавирусите на екстракт от жълт кантарион, преди вирусите да могат да навлязат в клетките. Жълтият кантарион също намалява репликацията на вируса в това проучване. Това означава, че жълтият кантарион теоретично може да предпази от SARS-CoV-2 по 3 различни начина. Компонентите на жълтия кантарион директно инхибират вируса, инхибират навлизането на вируса в клетките и след като вирусът проникне в клетките, инхибират репликацията на вируса.
Биоактивни фитохимикали – Жълтият кантарион съдържа хиперицин, хиперфорин, хиперозид и кверцетин. [Метаболомика. 2014; 10: 574-88.]

Неочакваният антивирусен ефект на жълтия кантарио2

Според in silico проучвания, аналозите на кверцетин, особено кверцетин-3-о-ксилозид, в жълтия кантарион инхибират вирусния RdRp и вирусните протеази. В предишни публикувани in vitro изследвания, хиперицин инхибира образуването на протеините на вирусната капсула

Source:
Sci Rep. 2022 Dec 15;12(1):21723.