ПРОТЕИН, СТАТИИ

Миостатин – непознатия феномен

Заветната мечта на милиони бодибилдъри, хора, които се занимават усилено с фитнес и въобще тези, които желаят по-бързо натрупване на мускули, е на път да стане реалност. През 1997 год. бе изолиран протеинът МИОСТАТИН.
Миостатинът е протеин, участващ в растежа и развитието на мускула. Той може да да задържи преобразуването на фибробластите в зрели мускулни клетки и по този начин да играе важна роля на молекулярно и генетично ниво. Ограничаването на мускулния растеж е изключително важен фактор за нормалното съществуване на тялото, необичайно голямата мускулатура не би била толкова функционална в среда на стрес и криещи се опасности. Разбира се, за щастие времената, в които живеем, не предполагат такъв стрес и надали ще бъдем подгонени от разярена мечка или от друго племе, за да се превърнем в ястие.

Епохалното откритие от 1997 год., че белтъкът Миостатин е отговорен за ограничаването на мускулния растеж отваря една изключителна възможност за един наистина огромен пробив за подобряване на здравето, така и в спорта (вероятно се досещате за кой вид спорт ще стане дума)

Веднага, след като излиза информацията за Миостатин, всички големи фирми за производство на хранителни добавки започват проучване на въпроса и не след дълго първите продукти са на лице. Атлетите настървено ги употребяват, но резултатите не са главозамайващи. Разбира се, както всички се досещате, не е възможно да има такова фундаментално откритие и то да остане да виси във въздуха. Веднага на пазара се появяват така наречените миостатинови инхибитори.

Чрез експериментално предизвикано потискане на продукцията на този белтък в скелетната мускулатура на опитни мишки било постигнато значително подобрение в инсулиновата чувствителност и мастната обмяна.

Използвани са 2 групи за целта – такива индивиди, върху които се прилага миостатинова блокада, и “нормални”. Изследването било проведено чрез инжектиране на антитела, което довело освен до споменатите резултати и до увеличена мускулна маса на тестваните индивиди (този изход бил постигнат и при здрави мишки, и при такива с мускулна дистрофия).

Върху опитните животни бил приложен и тест за установяване на глюкозния метаболизъм. Те били подложени и на т.нар. глюкозотолерантен тест след вече постигнатата блокада на миостатина. Резултатите от натоварването с глюкоза след известно време показали по-ниски нива на глюкоза и инсулин в кръвта на третираните с миостатинов инхибитор мишки.

Подобен опит бил използван при същата група и с инжектиране на инсулин, при което се получили сходни резултати. Предполага се, че те са постигнати благодарение на подобрената инсулинова чувствителност. Впоследствие било направено ново изследване в продължение на 10 седмици, като едната група била подложена на диета с високо съдържание на мазнини, а другата на нормална диета. Индивидите от първата група (с потиснато производство на миостатин) трупали по-малко килограми въпреки натоварващата диета, в сравнение с тези от втората. На всичкото отгоре, те дори покачили мускулното си тегло.

Отново били получени красноречиви резултати в полза на твърдението, че този тип практика води до редуциране на мастните тъкани. В общи линии такава технология би била от много голяма полза за любителите на желаещите да покачат мускулна маса безизлишно натрупване на мазнини.

В по нататъчни изследвания  бе доказано, че миостатинът и кортизолът си взаимодействат, като взаимно увеличават нивата си. Заболявания, свързани с катаболни процеси като рак, Хив, диабет се характеризират с високи нива на двата хормона.

Изследвания доказаха, че употребата на високо-белтъчни храни подтискат производството на миостатин. Почти доказано е, че силовите тренировки са предпоставка за по-ниски нива на миостатина и кортизола.

Преди няколко години някои компании за хранителни добавки се опитаха да продават на пазара скъп миостатинов блокер, извлечен от определен вид морски водорасли. Макар, че блокираше миостатина по време на тестовете, допълнителните изследвания показаха, че не е ефикасен в човешкото тяло. След това учените, които откриха миостатина, съобщиха за производството на вещество, което е ефективно в човешкото тяло и води до 60% увеличение на мускулните размери при животните. Компанията Уейт Фармасютикълс вече предлага на пазара изкуствено вещество МИО-029, което блокира миостатина в човешкото тяло с цел да се лекува мускулна атрофия. Без съмнение, в крайна сметка препарата вече е в ръцете на много фитнес трениращи и разбира се, бодибилдери.

Наскоро получих информация от мой клиент за препарат с име „Фолистатин”. Той твърди, че го използва от 2 седмици. В интерес на истината, мога да кажа само че, човека изглежда много добре.

Станимир Жеков