ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Масло от здравец (гераниум) – ключови ползи

Масло от здравец (гераниум) - ключови ползи

Масло от  здравец (гераниум) – ключови ползи

Обикновено мислим за здравеца като за декоративно лятно цвете. Много от нас имат саксии със здравец на пътеката пред къщи, които ни радват със своите бели, розови или червени цветове. Обаче здравецът е нещо много повече от това. Той може да се използва и за медицински цели.

Обратно на общото мнение, есенциалното масло от здравец не се извлича от цветовете. То се добива чрез парно дестилиране от мъхнатите листа и стъблата на растението. Тъй като има много сходства с розовото масло (което обаче е много по-скъпо), често се използва за негов заместител. Това е едно чудесно лечебно есенциално масло.

Състав на маслото от здравец

Есенциалното масло от здравец (Pelargonium graveolens) съдържа някои интригуващи и добре изучени фитохимикали (растителни, натурални вещества). До 2011 са идентифицирани 65 от тях.

В зависимост от вида здравец, цитронелолът (citronellol) обикновено е в най-висока концентрация и съставлява около 30% от есенциалното масло. Други важни съединения са транс-гераниол (trans-geraniol), 10-епи-гама-еудезмол (10-epi-gamma-eudesmol), алфа-пинен (alpha-pinene), изоментон (isomenthone), лимонен (limonene) и линалол (linalool).

Здравецът съдържа също и големи количества флавоноиди – най-известният от които е кверцетинът (quercetin). Той е много добре изучен, заради своите противовъзпалителни и противоалергични свойства. Освен това подобрява функциите на сърдечно-съдовата система и спира растежа и разпространението на раковите клетки.

Наличието на всички тези фитохимикали допринася за учудващия брой начини по които маслото от здравец може да лекува. То притежава противовъзпалителни, противогъбични, антисептични, противовирусни, противопаразитни, запичащи и антихеморагични свойства. Богато е също така и на антиоксиданти.

Здравец (гераниум), Geranium

Най-важните ползи на маслото от здравец (гераниум)

Адренална функция – здравецът е използван от векове за подпомагане функцията на надбъбречните жлези. Фактически той тонизира тези жлези, разположени на горната част на бъбреците и помага при състояния на хронична умора и отпадналост.

Алергии – през юни 2016 год. японско проучване установи, че есенциалното масло от здравец има потискащ ефект върху клетъчни култури от мастоцити. Тези имунни клетки участват в алергичните реакции, възпалителните състояния и нарушените имунни функции. Здравецът потиска производството на тумор-некротизиращия фактор (tumor necrosis factor-TNF), клетъчен сигнален протеин, от групата на цитокините, който участва във възпалителните реакции.

Тревожност, депресия, нервно напрежение – ароматът на здравеца е много успокояващ за нервната система. Той успокоява нервното напрежение, премахва гнева и агресията, балансира емоциите, повдига духа, създава чувство за мир и благоденствие.

Нарушения в кръвната захар – Здравецът е на много голямо уважение в някои страни, като Тунис, където е изучаван разширено за способността си да понижава кръвната захар. Проучвания, проведени през 2012 год. показаха, че серумните глюкозни нива при плъхове с диабет се понижават значително след прилагане на здравец. Оказало се, че той е дори по-ефективен от глибенкламида (противодиабетно средство). Да се надяваме, че подобни проучвания ще бъдат проведени и при хора!

Мисловна дейност и концентрация – Здравецът спомага за подобряване на когнитивната способност и концентрацията. Правени са изследвания за ефективността му при невродегенеративни заболявания, като деменция и болест на Алцхаймер.

Рак – От дълго време здравецът се използва от народните лечители поради своите противотуморни свойства. Едно изследване от 2002 доказа, че гераниолът има анти-пролиферативни ефекти (пролиферацията е свойство на туморните клетки да се размножават и разпространяват). Когато се прилага едновременно с химиотерапевтичното средство 5-fluorouracil, се наблюдава двойно по-силно цитотоксично действие, отколкото на цитостатика, като моно-препарат при клетъчни култури от рак на дебелото черво. Няколко от участниците в проучването провеждат още едно проучване през 2004 год. и доказват, че комбинацията действа и при мишки. Наблюдавано е намаление на туморния размер средно с 53%.

Китайско проучване, публикувано през 2012 год. установи, че комбинацията от здравец и няколко традиционни китайски билки силно подпомага състоянието на пациенти, провеждащи химио- и/или лъчетерапия. Комбинацията здравец/билки спира или забавя появата на левкопения (странична реакция на химиотерапията, свързана с намаляване броя на белите кръвни клетки) при жени, подложени на конвенционално лечение.

Друго проучване, публикувано през месец май 2016 год., установява, че цитронелолът може да се използва по иновативен начин. Изследователите комбинирали цитронелол с противотуморния препарат cabazitaxel (от групата на таксаните), който се използва в лечението на простатния рак. Комбинацията (наречена conjugate self-assembled nanoparticle, или CSNP) засилва натрупването на противотуморния препарат в самия тумор. Заключението на авторите е, че този метод е ефективен in vitro (в лабораторни условия).

Кандида – поради своите изразени противогъбични свойства, здравецът е изследван при пациенти с кандидоза. Данните от едно проучване от 2008 год. сочат, че от три проучвани есенциални масла, здравецът е бил най-ефективен в комбинация с Амфотерицин В (Amphotericin B), противогъбично лекарство, срещу 11 щама кандида. Здравецът подобрява ефективността на противогъбичните препарати, като явно имат синергично действие. Друго проучване при мишки от 2008 год. представя данни, че здравецът потиска развитието на кандида във вагината.

Herpes Simplex – поради противовирусните си свойства, есенциалното масло от здравец е отлично срадство за лечение на херпеса. Намалява болката и размера на обрива много бързо.

Staphylococcus Aureus и Methicillin-Resistant (метицилин-резистентен) Staphylococcus Aureus (MRSA) – проучване, докладвано през 2012, показва че здравецът има отлични антимикробни свойства срещу Staphylococcus aureus и дори неговата опасна разновидност methicillin-resistant staphylococcus aureus. В действителност близка на автора заболяла от метицилин-резистентна стафилококова инфекция преди няколко години и се лекувала с есенциално масло от здравец, вместо с антибиотик, дадено й от същия лекар. Както той казва, повлияла се за „рекордно време”.

Заболявания на косата – здравецът се използва от традиционно десетилетия за стимулиране растежа на косата. Известно е, че той подхранваи тонизира кожата на главата. Здравецът въздейства на мастните жлези на кожата, регулирайки отделянето на мастния секрет. Прилагането му води до поддържането на гладка и нежна кожа.

Хемороиди – свиващото (астрингентно) действие на здравеца помага за намаляване на отока и болката в оточните области на възпалените хемороиди.

Възпалителни състояния – здравецът и особено гераниолът, са подробно изследвани за техните противовъзпалителни качества. През 2014 год. изследванията показват повишаване на продукцията на интерлевкин-10, който е противовъзпалителен цитокин. Тъй като възпалението е в основата на множество заболявания – от артрити до хемороиди и рак, есенциалното масло от здравец наистина е много полезно.

Средство против насекоми – насекомите не обичат здравеца! Той е идеално средство против тях. Отивате на разходка? Вземете своето есенциално масло от здравец през 2013 едно проучване потвърди, че фитохимикалът 10-епи-гама-еудезмол в здравеца е дори по-ефективно от фармацевтичните пронивонасекомни средства, като N,N-Diethyl-meta-toluamide, наречен още DEET. Дори кърлежите не обичат здравеца. През 2008 год. едно изследване показа, че здравецът и бета-цитронелолът превишават по ефективност DEET и бензил-бензоата (два от най-често използваните репеленти против въшки и кърлежи, които имат и странични ефекти) за борба с кърлежите. Бета-цитронелолът прави здравеца ефективен и против комари. Проведени са няколко проучвания за ефективността на растителните инсектициди, които са изследвали различни есенциални масла, включително и от здравец, за унищожаване на ларвите на комарите.

Херпес зостер – проучване, публикувано през 2003 г., показва, че маслото от здравец е от полза за облекчаване на болките, причинени от херпес зостер. С добрата си противовирусна активност маслото помага за по-бързото изчезване на обривите.

Състояние на кожата, белези и регенерация – Поради високата си антисептична, противовъзпалителна и антиоксидантна активност, здравецът от векове е използван за приготовление на кожни тоници, лосиони, овлажнители и балсами за състояния като дерматити, екземи, псориазис, мазна кожа и акне. Той балансира мастната кожна продукция и е незаменим за заздравяването на белези.

Инфекции на пикочно-половата система – В проучване от 2011год. е изследван ефектът на маслото от здравец, в комбинация с ципрофлоксацин, най-често използваният антибиотик за лечение на уринарни инфекции. Учените установили, че комбинацията масло от здравец/антибиотик действа синергично в унищожаването на бактериите.

Заздравяване на рани – здравецът е естествена стипца – спира кръвотока. Ускорява също заздравяването на рани, като ускорява тромбообразуването. Този процес, заедно с естествените му антисептични свойства, предпазва от навлизането на бактириите в кръвоносната система през отворените рани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *