ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Масло от Вечерна иглика (Evening Primrose Oil)

Вечерна иглика (Evening Primrose Oil)

Маслото от вечерна иглика (Evening Primrose Oil) притежава свойството да подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите. То е ефективно средство за „потушаване” на неприятните симптоми на ПМС и менопауза, използва се за отслабване, а също така подобрява женската фертилност и намалява рисковите състояния при бременност.

Благотворното влияние на маслото от вечерна иглика (Evening Primrose Oil) е познато из цял свят. То се използва в хранителната промишленост и народната медицина на много страни. Съдържащите се в маслото мастни киселинилинолева, гама-линоленова, олеинова, палмитинова, стеаринова, алфа-линоленова и ейкозенова, го превръщат в ефективно средство при лечението на редица заболявания, сред които профилактика на сърдечно-съдови болести, хипертония, нарушения на кръвообръщението, образуване на тромби. Освен това маслото от вечерна иглика (Evening Primrose Oil) се прилага при лечението на артрит, за възстановяване на организма след силен стрес, за намаляване на болка и при възпаления. Употребата на маслото е широко популярна сред жените. Причината за това се крие в благотворното му влияние върху състоянието на кожата, косата и ноктите.

Вечерна иглика (Evening Primrose oil)

Освен това, маслото има свойството да облекчава симптомите на предменструален синдром (ПМС – болезнен цикъл, нервност, болезненост на гърдите) и на менопауза (горещи вълни, раздразнителност, отпадналост, болки в гърдите и главоболие). Широко се прилага и при лечението на кистозни процеси в яйчниците.

За да сме напълно изчерпателни относно лечебните свойства на маслото от вечерна иглика (Evening Primrose Oil) при проблеми с кожата, трябва да допълним, че то се използва ефективно при екземи и сух дерматит. За тази цел, в състава на много съвременни козметични кремове и средства за грижа за кожата присъства именно това растително масло. Редица медицински изследвания са доказали ефективността му при лечението на разнообразни, невъзпалителни дерматози, както и положителното му въздействие при лечение на псориазис и акне.

Маслото от вечерна иглика може да се използва за лечение на следните  заболявания:

• хипертония, стенокардия и при усложнения след инсулт или инфаркт;

• хормонални проблеми, свързани с понижени нива на половите хормони както при мъжети, така и при жените;

• профилактика на ендометриоза;

• увредено зрение, следствие от ретинопатия;

• заболявания на централната и периферната нервна система;

• възстановяване на организма след тежки инфекциозни заболявания и прекарани интоксикации;

• лечение на незарастващи рани;

• болки с различен произход;

• подмладяване и бърза регенерация на кожата след диети за отслабване и пластични операции;

• облекчава неприятните симптоми при менопауза;

• снижава страничните ефекти от действието на цитостатиците.

Вечерната иглика и отслабването
В наши дни маслото от вечерна иглика (Evening Primrose Oil) се прилага при спазването на диети, тъй като активизира изгарянето на мазнините в тялото.

Вечерната иглика и фертилността
Не е тайна, че днес хиляди български семейства изпитват трудности от репродуктивно естество. Проблемът е налице, както у нас, така и в цял свят. С годините маслото от вечерна иглика (Evening Primrose Oil) се е доказало като ефективно средство за стимулиране на женската репродуктивна функция. Маслото стимулира отделянето на слуз в шийката на матката, като по този начин повишава вероятността за оплождане. Маслото от Вечерна иглика се използва също така и за намаляване на рисковете от късна токсикоза при бременните и еклампсия.

Вечерната иглика, холестеролът и сърцето
Научно доказано е, че употребата на масло от вечерна иглика (Evening Primrose Oil) може да намали нивото на лошия холестерол. Освен това растителното масло притежава свойството да понижава високото кръвно налягане, благодарение на способността на простагландините да предотвратяват тромбози и артериални спазми.

Вечерната иглика, артритът и остеопороза
Отново благодарение на действието на простагландините, маслото от вечерна иглика (Evening Primrose Oil) се оказва полезно при лечението на ревматоиден артрит. Изследвания показват също така, че обогатяването на храната с незаменими мастни киселини, стимулира метаболизма на калция, укрепва костите и по този начин се превръща в ефективен начин да намалим риска от развитие на остеопороза. Гама-линоленовата киселина, пък може да намали загубите на калций от организма и да спомогне за абсорбацията му в костите.

Вечерната иглика и диабетът
Диабетът е свързан с метаболитни нарушения на незаменимите мастни киселини. Една от тези аномалии е нарушаването на синтеза на гама-линоленовата киселина от линолева киселина. Получавайки от маслото от вечерна иглика (Evening Primrose Oil) гама-линоленова киселина в готов вид, човешкият организъм се снабдява с мастни киселини в достатъчно количество за нормалното протичане на обмяната на веществата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.