ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Люцерна (Алфалфа)

Люцерна (Алфалфа) - свежа добавка към менюто

Alfalfa Leaf (NOW)ТУК
Alfalfa Leaves (Nature’s Way)ТУК

Храна за зайци или свежа добавка към менюто?

Доскоро у нас това растение беше познато единствено като фураж за домашни животни. През последните години обаче все по-често започваме да го откриваме по щандовете на магазините за здравословни храни под формата на кълнове или изсушени поници.

Люцерната (Medicago sativa) е многогодишно растение от семейство Бобови, култивирано почти навсякъде по света. Отглеждането му за фураж датира поне от времето на Древна Гърция и римската империя. През Бронзовата епоха в Иран са я давали на конете, за да ги направят по-бързи.

За хранителни и медицински цели се използват листата, семената и покълналите семена на растението.

Люцерна-Алфалфа

Алфалфа или люцерна е растение, чиито корени стигат на дълбочина от 6 до 9 метра и повече под земята и извличат минерали, които не се съдържат на повърхността. Поради тази причина арабската дума алфалфа (ал-фал-фа)  означава „баща на растенията”. Алфалфа е богата на витамини, минерали и други хранителни вещества билка, която играе жизнено важна роля за силата и здравето на костите и за поддържането на тялото здраво.
Тя съдържа протеини и витамин А, витамин В1, витамин В6, витамин С, витамин Е и витамин К. Тя съдържа също калций, калий, каротин, желязо и цинк. Може да се приема под формата на семена, листа или таблетки.

Какви са ползите от алфалфа?

Алфалфа се използва от китайците от 6-ти век насам за лечението на множество заболявания. Билката се счита за най-богатия източник на микроелементи. Заради богатото си съдържание на витамини, минерали и други хранително вещества, алфалфа е невероятно билково лечебно средство. Конкретните ползи включват:

  • Лекува проблеми с бъбреците и облекчава задържането на течности и подуването.
  • Лекува автоимунни заболявания.
  • Лекува артрит.
  • Подхранва храносмилателната, скелетна, жлезиста и отделителна системи.
  • Пречиства кръвта, черния дроб и червата.
  • Снижава нивата на холестерола.
  • Предотвратява инсултите.
  • Лекува магарешка кашлица.

Ползите от алфалфа

Домашен лек за артрит

Тъй като алфалфа е много богата на минералите, които са необходими за формирането и укрепването на костите, чаят от алфалфа (особено от семената) е показал полезни резултати в лечението на артрит.

Домашен лек за диабет

Алфалфа е известна с това, че снижава нивата на кръвната захар, и следователно се приема за естествено лечебно средство при диабет.

Лек при камъни в бъбреците

Витамините A, C, E и цинкът са доказали, че помагат за разтварянето на камъните в бъбреците. Можете да откриете тези витамини и минерали в алфалфа на прах и в кълнове от алфалфа.

Естествено лечение при косопад и оплешивяване

Сокът от алфалфа в комбинация с равни количества сок от моркови и сок от маруля, приеман ежедневно, помага за растежа на коса в изумителна степен. Комбинацията на тези сокове е богата на елементи, които са особено полезни за растежа на косата и за предотвратяването на косопада.

Какви са страничните ефекти на алфалфа?

Като при всички билкови продукти, умереността е ключова за избягване на неблагоприятни реакции. Например, прекомерната консумация на алфалфа може да причини срив на червените кръвни телца, което е особено сериозно.

Изследванията откриха, че хранителни режими с високо съдържание на канаванин, аминокиселина, съдържаща се в алфалфа, може да влоши заболяването лупус. Обаче, канаванинът обикновено се съдържа само в семената и кълновете, но не и в развитите листа. Ето защо чаят от алфалфа и капсулите, направени от листата на билката се очаква да не съдържат канаванин. Въпреки това, се препоръчва алфалфа да се избягва по време на бременност заради потенциалното съдържание на канаванин и хормонално активните сапонини. Ако сте бременна, препоръчително е да избягвате редовна консумация на алфалфа и хранителни добавки с билката.

Къде и как да купуваме алфалфа

Алфалфа се продава на капсули, които можете да взимате ежедневно като хранителна добавка. 1-2 капсули дневно са препоръчителни. Можете да намерите и насипни листа или семена от алфалфа в някои магазини за здравословни храни, а те са чудесни за направата на богат на хранителни вещества чай.