ВИДЕО, ЗДРАВЕ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Либидо и инсулинова резистентност

Либидо и инсулинова резистентност

В това кратко видео ще си изясним как влияе инсулиновата резистентност на либидото на мъжа.

Много мъже страдащи от понижено либидо и еректилна дисфункция, например, откриват на по-късен етап, че тя е причинена от недиагностициран диабет. За мъже и жени, с вече поставена диагноза „диабет“, сексуалните нарушения могат да бъдат пряко или непряко причинени от заболяването и да се дължат на невронни уврежданияартериални плакови отлагания и запушвания и дори нарушен хормонален баланс. Сексуалните нарушения при диабета са напълно обратими и подвластни на контрол, но само с правилното лечение и начин на живот.

Силно пониженото либидо или сексуално желание е сериозен проблем, засягащ както мъже, така и жени, страдащи от диабет. Първата стъпка при установяването на този сипмтом е проверка на кръвната захар – небалансираните нива са чест причинител. Някои лекарствени средства, като антидепресантите също могат да бъдат отговорни.

Най-честият причинител както на понижено либидо, така и на еректилна дисфункция при мъжа е ниският тестостерон. Страдащите от диабет тип 2, затлъстяване или и двете имат над два пъти по-малко тестостерон, спрямо здрави мъже. Съществуват терапии за повишаване на нивата на тестостерон, но това може да стане и по естествен път, чрез контрол над теглото, физическа активност и правилното хранене.

При жените, проблема също е сериозен. Хормоналните терапии се считат за много по-опасни при тях, а самото понижено либидо може да се дължи и на психоемоционални смущения. Те се коренят във факта, че страдащите от диабет жени изпитват неврологични нарушения, които водят до вагинална сухота и нарушено кръвообръщение на половите органи два пъти по-често, от колкото при жени без диабет.

Също поради неврологични увреждани и двата пола могат да изпитват силни затруднения в достигането на оргазъм. Жените с диабет са много по-предпразположени към вагинални инфекции, а мъжете към невъзможност за еякулация.

Повечето симптоми могат да се подобрят с добрия контрол над кръвната захар, но някои от тях изискват лекарска намеса: колкото по-скоро, толкова по-вероятно е да се възвърне нормалната полова функция.