АМИНОКИСЕЛИНИ, ЗДРАВЕ, СТАТИИ

L-Theanine – какво представлява?

Л-Теанин (L-Theanine)

Л-Теанин (L-Theanine) е аминокиселина, съдържаща се в зеления чай (Camellia japonica sinensis). Пиенето на зелен чай е много разпространено в страните на Югоизточна Азия от хилядолетия. Напоследък то става широко употребявано в Америка и Европа, поради положителното му въздействие върху организма.

Въпреки, че ползата от пиене на зелен чай е известна от древността и се предава през поколенията, научно изследвания върху въздействието му започнаха едва през средата на 90-те години на 20 век, когато беше изолирана и химически проучена съставката Л-теанин (L-theanine), която е в основата за полезните въздействия на японския зелен чай.
В началото на 2000 г. вниманието на учените се насочва към физиологичните механизми на действие и различните ефекти върху функциите на организма и специално върху нервната система. Това са изследвания върху животни, върху клетъчни култури от мозъчна тъкан и върху здрави доброволци, извършени в университетски центрове в различни страни на света и особено от японски учени. Научните изследвания доказват, че Л-теанин прониква през кръвно-мозъчната бариера и се разпространява в междуклетъчните пространства на мозъка и мозъчните клетки (астроцитите – имащи отношение към мозъчния обмен и невроните-функционални единици, провеждащи възбуждането) и осъществява задържащи процеси (регулиращи възбудните).

Л-Теанин (L-Theanine) по химическа структура е подобен на глутамина, една от трите аминокиселини, имащи отношение към процесите на възбуждане и задържане в мозъка – глутаматна киселина, глутамин и гама-амино бутерова киселина (GABA). Глутаматната киселина е трансмитер (химичен предавател) на възбуждането, гама амино бутеровата киселина е трансмитер на задържането, а глутамина има роля в обмена и в синтеза на GABA. Л-теанин се намесва, като сходен химически във въздействията, които упражнява глутамина и поради това влияе на процесите на успокояване и стабилизиране в мозъка. Проучванията върху опитни животни показват, че дори повтарящи се изключително високи дози Л-теанин не предизвикват никакви негативни психологически или физически ефекти. Л-теанин може да подпомогне имунната система на тялото, когато то се бори с инфекция, като увеличава способността на Т-клетките да се борят със заболяването.

Според едно проучване на Института за психично здраве на Япония, 200 mg от Л-теанин, взет преди лягане, подобрява качеството на съня, така че участниците са се сабуждали „по-отпочинали“ след един „по-ефективен“ сън, без необходимост да спят по-дълго.

В редица нови изследвания, проведени в Япония, САЩ, Германия, Швейцария, Китай и др., се доказва полезното действие на Л-теанин.

Л-теанин повишава нивото на гамааминобутеровата киселина, която има успокояващ ефект, както и повлиява стойностите на серотонина и допамина, имащи отношение към двигателността, бодростта и доброто настроение („химия на щастието„). По този начин се постига релаксация, запазвайки способността за дейност.

Изследвания при животни и хора са доказали още положителния ефект на Л-теанин върху кръвообращението на мозъка, нормализиране на кръвното налягане, положително влияние върху имунната система и противо-туморен ефект, както и действието на Л-теанин като антиоксидант, съхраняващ живота на нервните клетки включително и при недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка.

Л-Теанин (L-Theanine) е одобрен през 1994 г. от японското Министерство на здравеопазването, за използване в храните и понастоящем се използва в повече от 50 хранителни продукта.

През 1998 г. Л-теанин е носител на награда за най-добър нов продукт, а през 2000 г. Л-теанин е носител на награда за най-здравословен продукт.

2006 – Австралийско изследване на Л-теанин като невропротективен агент и като средство подсилващо когнитивните (познавателни) функции.

2006-2007 – Японско експериментално изследване върху животни показва невропротективен ефект при локална недостатъчност на мозъчното кръвообращение.

2007 – Японско изследване показва, че Л-теанин намалява психологичния и физиологичния стрес.

2007 – Немско изследване показва, че изпиването на напитка от зелен чай, освободен от кофеин и обогатен с Л-теанин, повлиява човешката ЕЕГ по благоприятен начин.

2008 – Японско изследване върху мозъчно-тъканни култури от гризачи показа местата, на които влияе Л-теанин в мозъка.

За Л-Теанин (L-Theanine) има общо над 100 проучвания, публикувани в най-реномирани научни списания. Те определят Л-теанин, като продукт, който:
• подобрява концентрацията
• създава усещане за спокойствие и релакс
• намалява умствения и физически стрес и подобрява качеството на съня
• улеснява запаметяването при учене
• намалява негативните ефекти от кофеина
• засилва имунната система
• намалява симптомите на предменструалния синдром
• нормализира кръвното налягане
• съхранява живота на нервните клетки, включително и при недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: За хора, подложени на силен стрес, при проблеми със съня и концентрацията.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРИЕМ: Препоръчително е Л-теанин да се приема половин час преди или 2 часа след хранене.

• При хора подложени на силен стрес и безпокойство по една таблета сутрин и една вечер в продължение на 3 дни, след което се приемат по половин таблета сутрин и половин вечер.

• При хора страдащи от безсъние по една таблета сутрин и една вечер в продължение на 5 дни, след което се приема по една таблета вечер.

• При необходимост в моментни състояния на пренапрежение и безпокойство може да се приема една таблета еднократно.

• При напрежение от прекалена консумация на кафе или напитки съдържащи кофеин половин таблета сутрин и една таблета преди сън.

• За засилване на имунитета и намаляване симптомите на предменструалния синдром по една таблета сутрин

• За постигане на по траен ефект от действието, препоръчително е Л-теанин да се приема по половин таблета сутрин и половин вечер в продължение на 1-2 месеца.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.