ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Кверцетин засилва инхибиращия ефект на зеления чай при рак на простатата

Кверцетин засилва инхибиращия ефект на зеления чай при рак на простатата

Мъжете в ранен стадий на рак на простатата могат да забавят хода на заболяването си, като пият 5 чаши зелен чай и приемат 1 грам кверцетин дневно. Експерименти с мишки доведоха до това заключение. Диетолозите от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. публикуваха изследването си в Journal of Nutritional Biochemistry през 2014 г.

Кверцетин засилва инхибиращия ефект на зеления чай при рак на простатата

Зелен чай

През 2006 г. италиански изследователи от университета в Парма публикуваха резултатите от експеримент, при който са дали на 60 мъже в ранен стадий на рак на простатата плацебо или дневна доза от 600 mg екстракт от зелен чай в продължение на една година. [Cancer Res. 15 януари 2006 г.;66(2):1234-40.] В края на годината, в която продължило проучването, изследователите открили тумори при 9 от 30-те мъже в плацебо групата, но само 1 тумор сред 30-те мъже, които са приемали екстракт от зелен чай.

Зеленият чай предпазва от рак на простатата, предполага италианското проучване. Но ако погледнете епидемиологичните проучвания по темата, ще забележите, че зеленият чай няма сигурен защитен ефект да предпазва от рак на простатата. [Mol Nutr Food Res. 2011 юни;55(6):905-20.]

Това може да се дължи на факта, че телата на някои мъже бързо превръщат биоактивните вещества в чая (вижте някои от тях по-долу) в по-малко активни съставки. Това отчасти се дължи на ензима катехол-О-метилтрансфераза [COMT], който свързва метиловите групи към съединенията в чая, като по този начин намалява техния инхибиторен ефект върху рака.

Зелен чай - Green Tea

Кверцетин

Мъжете в ранен стадий на рак на простатата могат да забавят хода на заболяването си, като пият 5 чаши зелен чай и приемат 1 грам кверцетин дневно. Експерименти с мишки довел до това заключение диетолозите от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Изследването им е публикувано през 2014 г. в Journal of Nutritional Biochemistry. Изследователи от Калифорнийския университет се чудели дали могат да подобрят защитния ефект на зеления чай чрез добавяне на флавоноида кверцетин. Кверцетинът намалява ефекта на КОМТ. Американците тестват теорията си върху мишки, които са инжектирали с ракови клетки на простатата. Животните от експерименталната група получават екстракт от зелен чай [GT] във водата за пиене. Човешкият еквивалент на дозата, която е дадена на мишките, е 5-6 чаши зелен чай на ден. На някои от мишките е дадена храна, която съдържа 0,2 или 0,4 процента кверцетин. Човешкият еквивалент на дозите, които са дадени на мишките, е 1 или 2 g кверцетин на ден. Фигурата по-долу показва, че екстрактът от зелен чай забавя растежа на тумора и че инхибиторният ефект на екстракта се увеличава с повече кверцетин в храната на мишките.

Кверцетин засилва инхибиращия ефект на зеления чай при рак на простатата 2

Кверцетин засилва инхибиращия ефект на зеления чай при рак на простатата 3

Фигурата по-горе показва, че колкото повече кверцетин е бил даден на мишките, толкова повече биоактивни съставки от зеления чай са открили изследователите в туморите. Изследователите също са успели да установят, че прилагането, както на кверцетин, така и на екстракт от зелен чай инхибира синтеза на COMT в организма и повишава активността на самоубийствените гени в туморните клетки.

Заключение

Тези резултати изискват бъдещи проучвания с човешка намеса, които да потвърдят комбинирания ефект на зеления чай и кверцетина при превенцията и лечението на рак на простатата“, пишат изследователите.

Source:
J Nutr Biochem. 2014 Jan;25(1):73-80.