ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Кверцетин (quercetin) предпазва от вирусна инфекция след тежки физически упражнения

Кверцетин (quercetin) помага за предотвратяване на вирусна инфекция

Към страницата на NOW Foods Quercetin with Bromelain

Кверцетин (quercetin) помага за предотвратяване на вирусна инфекцияИзследване върху животни | Кверцетин (quercetin) помага за предотвратяване на вирусна инфекция след тежки физически упражнения

Има индикации, че приема на голяма доза кверцетин (quercetin) предпазва спортистите от вирусни инфекции. Това го писахме през първите месеци от началото на коронавирусната инфекция. Открихме малко по-старо проучване върху животни от учени от Университета на Южна Каролина, което допълнително обосновава вирус-инхибиращия ефект на кверцетин (quercetin) и разкрива как можете да увеличите вирус-инхибиращия ефект.

Проучване

Изследователите експериментирали с 4 групи мишки.
– Едната група не е направила нищо, не е получила добавки, но е била заразена с грипен вирус H1N1 на ден 1-ви от експеримента в доза, която теоретично трябва да убие половината от мишките. [Con-Plac]
– Втората група трябвало да бяга на бягаща пътека през 3-те дни, предхождащи инфекцията, до тотален отказ. Малко след последната сесия изследователите заразили животните с вируса. [Ex-Plac]
– Трета група мишки не са бягали, но са получавали дневна доза кверцетин за 7-дневния период преди инфекцията. Ако мишките били възрастни хора, щяха да употребяват 80-100 милиграма кверцетин дневно. [Con-Q] Изследователите са прилагали флавоноида в комбинация с неизвестни количества витамин В3 и витамин С. Тези витамини трябва да подобрят бионаличността на кверцетина.
– Четвърта група мишки трябвало да бягат на бягаща пътека и им е даден кверцетин. [Ex-Q] В дните след инфекцията изследователите проверили дали мишките са се разболели. Фигурата по-долу показва как те са оценили и оценили заболяването при мишките.

Кверцетин (quercetin) помага за предотвратяване на вирусна инфекция 2

Резултати

Текущите сесии намаляват възможността на мишките да се борят със заразата и увеличават шанса те да се разболеят – и да умрат – от вируса. Въпреки това, добавката с кверцетин (quercetin) напълно е обърнала негативния ефект от сесиите на бягащата пътека. Поразително било, че кверцетин (quercetin) също предпазва неактивните мишки срещу болести и смърт.

Кверцетин (quercetin) помага за предотвратяване на вирусна инфекция 3

Кверцетин (quercetin) помага за предотвратяване на вирусна инфекция 4

Заключение

“Употребата на кверцетин е ефективна превантивна стратегия за компенсиране на нарастването на податливостта към инфекция, което е свързано със стресиращи упражнения”, обобщават изследователите.
„Ако нашите данни могат да бъдат преведени клинично, те могат да доведат до важна хранителна стратегия за намаляване на риска от инфекция, което може да бъде проблем за спортисти и военен персонал, които често са изложени на комбинации от тежък физически, психологически и екологичен стрес.
„Едно от откритията на настоящото проучване предполага, че краткосрочното приемане на  кверцетин преди инфекция (т.е. първична профилактика) може да забави появата на болест след интраназално инокулиране на вируса“, ​​пишат американците.
“Въпреки че е лесно да се заключи, че кверцетин (quercetin) е предпазил животните от инфекция, също така е възможно това да се дължи на намалено възпаление, което се очаква да притъпи симптомите. Всъщност е известно, че кверцетин (quercetin) има мощно противовъзпалително действие.”
“И двата резултата ще се считат за положителен отговор следствие употребата на кверцетин (quercetin), особено в този случай, тъй като общата заболеваемост и смъртност са били много намалени от кверцетина. В някои случаи обаче по-бързото появяване и разрешаване на симптомите може да бъде по-благоприятен резултат. Важно е да се отбележи, че индуцираното от кверцетин (quercetin) намаляване на възпалителните процеси не винаги може да доведе до намаляване на податливостта към инфекция; доказано е, че възпалението е необходимо за ефективното елиминиране на грипната вирусна инфекция.”
“Това очевидно е аспект, който трябва да се има предвид при бъдещи проучвания, при които се изследват дозата и времето на приложение на кверцетин във връзка с вирусното заболяване.”

Sponsor
The research was not funded by the supplement industry, but by the US military.

Source:
Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2008 Aug;295(2):R505-9.