ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Кверцетин – най-активният и ефикасен флавоноид

КВЕРЦЕТИН (Quercetin) - най-активният и ефикасен флавоноид

Един от най-известните и често дискутирани биофлавоноиди е кверцетинът, който се отличава с най-високата антиалергична активност. Мощно противовъзпалително средство, което защитава не само дихателните пътища и очите, но и храносмилателната система.

Кверцетин (Quercetin)

Лято е – сезонът, през който майката природа е най-щедра. Малини, ягоди, череши, боровинки, вишни, праскови, кайсии, грозде, цитруси, зеленолистни зеленчуци, домати, лук и какво ли още не!

Прекрасни дарове, които са не само вкусни и придават неповторим облик на всеки щанд и сергия, но са особено богати на полезни вещества и минерали, ценни за доброто здравословно състояние на организма. Наричат ги натурални антиканцерогенни вещества, което съвсем не е случайно! С мощни антиоксидантни свойства те укрепват клетъчните мембрани и значително повишават съпротивителните сили на организма.

Става въпрос за биофлавоноидите, най-активният и ефикасен от които се оказва кверцетинът.

Кверцетин – незначителен растителен пигмент, който прави чудеса!

Вещество, принадлежащо към голяма група хранителни вещества, известни под общото наименование биофлавоноиди, характеризиращи се с изключително силни антиоксидантни свойства и придаващи син или червен цвят на растенията. Открити са през 1930 год. от д-р Алберт Сент-Дьорди, който установява, че биофлавоноидите укрепват клетъчните стени по начин, по който дори витамин С не може.

Биофлавоноид – важен регулатор и добър протектор

Способността на кверцетина да укрепва клетъчните стени го превръща в един от най-важните регулатори за хистамина в човешкия организъм, което пък от своя страна е от първостепенно значение за дейността на имунната система. Кверцетинът буквално стопира алергиите още в зародиш поради две основни причини:

  • Той е мощно противовъзпалително средство, което успешно защитава белите дробове, предпазва от подуване носните дихателни пътища и насълзяване на очите, което се получава например при контакт с полен. От тази гледна точка той се оказва и особено полезен като помощно средство при лечение на астма и артрит.
  • Кверцетинът е мощен антихистамин, които предпазва очите и носа, като същевременно не предизвиква сънливост подобно на другите медикаменти, предназначени за лечение на подобни алергични състояния.

Освен това, може да бъде в комбинация с витамин С, В12, бромелаин и коприва, което значително повишава неговата антихистаминна и противовъзпалителна активност, укрепва стените на малките кръвоносни съдове и повишава съпротивителните сили на организма. А като природен продукт той изключително рядко причинява странични ефекти, което е още едно доказателство за неговата ефективност.

Доказано е и неговото действие в борбата със симптомите на умора, стрес, депресия и превъзбудимост и предпазва стомаха от язви и неразположения, особено при прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Кверцетинът може да бъде полезен дори и при проблеми с простатната жлеза при мъжете.

Мястото на кверцетина в борбата с рака

Различни експерименти доказват подчертаното антиканцерогенно действие на този биофлавоноид, съчетано със значително редуциране на страничните ефекти от химиотерапия. Кверцетинът пречи на раковите клетки да се размножават, като потиска образуването на ензими, които увеличават скоростта на тези процеси.

Доказано е, че кверцетинът противодейства на клетъчния рак и туморите в устата и повишава ефективността на химиотерапията, прилагана при рак на яйчниците. Той противодейства на клетъчната пролиферация на костния мозък, което пък е от полза при терапия на левкемия.

Приемът на кверцетин е много важен

Особено през пролетта и лятото, когато организмът трябва да се пребори със сериозно предизвикателство, каквото са цъфтящите растения. Тогава специалистите препоръчват той да се приема средно по 300 мг, но в някои случаи се предписват и по-високи дози. Продължителният прием обаче не е препоръчителен. Други специалисти твърдят, че за доброто състояние на дебелото черво спомага не само храна, богата на фибри, но и такава, която е богата на кверцетин.

Няма съмнение, че най-добрият източник не само на биофлавоноиди, но и на витамини, минерали и други полезни за организма вещества е храната, тъй като там те са в своето естествено състояние, а тяхната стабилност и ефикасност е повишена поради наличието и на други съставки.

От друга страна е факт, че голяма част от тези храни не са достъпни през цялата година или пък организмът може да изпитва непоносимост към тях, което значително ограничава тяхната консумация. Тогава на помощ идват хранителните добавки, които много често освен кверцетин съдържат и магнезий, витамини от групата В, С, бромелаин и др.

Приемът на кверцетин ще повиши съпротивителните сили на организма, ще подобри адаптацията и същевременно ще помогне на имунната система да се справи успешно с предизвикателствата на всеки нов сезон.