ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Коренът Фо-Ти (Fo-Ti Root) – извор на живота

Коренът Фо-Ти (Fo-Ti Root) - извор на живота

Fo-Ti Root (Nature’s Way)ТУК

Коренът Фо-Ти (Fo-Ti Root) - извор на живота

Коренът Фо-Ти (Fo-Ti Root) – извор на живота

Родината на лечебното растение Фо-Ти (Polygonum multiflorum) е Китай, но то вирее също така в Япония и Тайланд. Основната лечебна част на Фо-ти е корена му. Той намира широко приложение в традиционната китайска кухня и се слага за подправка в чорба от черен боб, известен като „червено Фо-ти“. Непреработения суров корен е известен като „бялото Фо-ти“.

Фо-Ти е известен и с 2-те си китайски имена He Shou Wu и Shou Wu Chih, които означават “чернокосия г-н Хе”. Тези имена са съотнесени към една много стара легендата за един дълголетен китайски познавач-билкар, който живял 256 год. и бил надарен с невероятна сексуална мощ. Наричали го г-н Хе, който имал 24 жени на брой. Г-н Хе бил преизпълнен с младежка сила и сексуална юначност, защото се сдобил с корена Фо-Ти, чрез който възстановил черния цвят на белите си коси, възвръщайки своя младежки жизнен вид и сила.

Фо-Ти корен мъжка фигура

Фо-Ти (Fo-Ti Root) - мъжка фигура

Фо-Ти (Fo-Ti Root) – мъжка фигура

Г-н Хе бил много стар и нелечимо болнав с бели коси човек, който решил да отиде да умре навътре в гората за да не се превръща в тежко бреме за бедното си семейство. Той се скитал дълги месеци из безбродната гъста и трудно проходима гора като поддържал живота си основно чрез нейните природни дарове. Вместо да умре бързо, както очаквал и си мислел г-н Хе, той все повече укрепвал и заяквал като чувствал, че се изпълва все повече и повече с невероятно силен прилив на енергия. Един ден решил да се завърне все пак при своето семейство, тъй като минало много време, а той не умирал.

Когато неговите близки го съзрели, не могли изобщо да го познаят, водени от дълбокото съмнение, че било невъзможно да оцелее в дълбоката, непроходима гора без храна. Освен това неговият вид бил направо неузнаваем – пред тях стоял един твърде добре сложен физически, здрав и як млад мъж с буйни черни коси. На въпроса как е оцелял, г-н Хе им отговорил, че основно се хранел и утолявал жаждата си с корените на една дива лоза, нарекъл я Фо-ти. От този миг нататък Фо-ти се сдобило с името He Shou Wu или „г-н Хе с черните коси“.

Фо-Ти корен мъжка и женска фигурки

Фо-Ти (Fo-Ti Root) - мъжка и женска фигурки

Фо-Ти (Fo-Ti Root) – мъжка и женска фигурки

Лечебното растение вирее във влажни, сенчести и хладни места наситени с кисела, алкална и неутрална пясъчно-глинеста почва. В полусенчестите и сенчести места то са разраства много бързо. Не обича слънчево изложение със суха почва. Polygonum multiflorum цъфти от септемри до октомври месец, а семената му узряват от октомври до ноември. Цветовете му са с хермафродитно съцветие – нито мъжки, нито женски.

За сметка на това обаче, корените му са уникални и единствени в света, защото имат способността да се оформят в човешки фигурки – мъжка и женска, което е съвсем видно. Коренът Фо-Ти притежава не само формата на човешко тяло. Неговата уникалност е несравнима по себе си, защото е носител и на физически полови белези. Те сами по себе си говорят, че Фо-Ти е извор на дълголетие. Мъжката фигурка е за предпочитане да се използва от мъжкото съсловие, а женската – от женското.

Лечебни свойства

В китайската медицина невероятните лечебните свойства на Фо-Ти буквално са неизброими. Преди всичко Фо-Ти се използва за отстраняване на преждевременното остаряване, старческата слабост и умора. Съществуват два вида Фо-ти: червено и бяло.
Червеното Фо-ти подсилва жизнеността и укрепва енергията, стимулира кръвния поток и регулира състава на кръвта, поддържа и изчиства бъбреците и черния дроб.
Бялото Фо-ти се използва при запек.

Широко се употребяват ядливите части на Фо-ти: листа, семена и най-вече корен. Листата се консумират сурови или варени, семената – също. Коренът му се използва предимно варен, но суров е по-лековит, тъй като в него се запазват всички съдържими витамини, минерали и незаменими аминокиселини. Преди всяка негова употреба е необходимо да се измие няколко пъти. Общоприето e обаче мнението, че е много по-добър изсушен на слънце. За китайците сушеното на слънце Фо-Ти е една от най-важните билки против стареене и намира широко приложение в тонизиращите рецепти.

Активни растително-биологични съставки

За щастие разполагам с малко повече информация не само по отношение на неговата битова употреба и фолклорни легенди. Съвременните научно-лабораторни изследвания доказват, че тази билка съдържа алкалоид, който има подмладяващ ефект върху нервните и мозъчни клетки, както и ендокринните жлези като възстановява изцяло организма от пълно изтощение. Той стимулира функцията на надбъбречните жлези и спомага за детоксикацията на организма.

Билката на дълголетието, както я наричат в родината й, съдържа следните основни билкови съставки: глюкозиди, които обясняват благотворното й въздействие при стомашни проблеми и запек. Доказано е, че коренът на растението съдържа лецитин и триглицериди, благодарение на които понижава нивото на холестерола в тялото.

Освен това в Polygonum multiflorum има наличие и на фосфолипиди, микроелементи, аминокиселини, тетрахидроксистилбен – антиоксидантно и противовъзпалително съединение, което е научно изследвано с доказано въздействие върху невроните.

Фо-Ти съдържа протеини и захарни комплекси, които създават специфично режимно въздействие на въглехидратите върху клетките на тялото. Те действат съответно като антитела непредизвикващи и непровокиращи алергия.

Оказват също така силно влияние върху депата на мазнините в кръвта и неутрализират възможността за вероятно заболяване на сърцето блокирайки образуването на плака в кръвоностните съдове. По този начин повишават гъвкавостта и елестичността на стените им. Фо-Ти намалява и количеството натрупани мазнини в черния дроб защитавайки го от увреждането на токсините.

Показания

Фо-Ти (Fo-Ti Root) - мощен афродизиак

Фо-Ти (Fo-Ti Root) – мощен афродизиак

Фо-Ти мощен афродизиак

• Ендокринната система

Фо-Ти е един от най-силните и невероятни фитоестрогени в света. Polygonum multiflorum се смятат за мощен сексуален енергетизатор-симулант, ако се консумира редовно. На Изток е широко популярно схващането, че Polygonum multiflorum увеличава възпроизводството на спермата при мъжете, както и фертилността при жените. Той е незаменим афродизиак.

Фо-Ти може да отстрани напълно импотентността, да елиминира безплодието и стимулира забременяването. Има също така впечатляващо въздействие за отстраняването на вагиналните възпалителни течения и нормализирането на ерективната дисфункция. Фо-Ти служи още и за лечение на менструални смущения и проблемни усложнения свързани с климактериума. Много ефективен е при намаляването на нивата на кръвната захар.

• Невероятният Polygonum multiflorum намира приложение и в козметиката като екстракта му се пие за възстановяване на прошарената и бяла коса. Фо-ти я поддържа здрава и еластична като неутрализира преждевременното й побеляване.

• Кръвоностната система

Доказано е, че Фо-Ти може да понижава и отстранява лошия холестерол като намалява втвърдяването на стените на артериите. В същото това време пречи на повторното обратно всмукване на холестерина, задържа проникването на мастоподобни вещества във вътрешната обвивка на артериите, като с това намалява степента на тяхното склерозиране. Фо-Ти също така избистря и възстановява зрението. Има свойството да понижава съсирването на кръвта.

• Коренът подсилва циркулацията на кръвните потоци и предпазва от различни обриви, екземи, язви, антракс, скрофулоза, възпаление на лимфните възли и различни видове токсичност. Фо-Ти отстранява анемията стимулирайки формирането на червените кръвни телца. Вълшебствата на билката се използват за понижаването и нормализиране на кръвното налягане.

• Сърдечната дейност

Polygonum multiflorum намалява честотата на сърцебиенето и подобрява кислородно-метаболитния баланс на сърдечния мускул. Екстрактите на Фо-Ти отстраняват и предпазват от ангина пекторис. Те са сърдечно-стимулиращи и успокояващи.

• Мозъкът и нервната система

Фо-Ти подсилва и изостря значително паметта предотвратявайки дегенерацията на невронния път към допаминовите депа – свързващо звено в мозъчната функция. Коренът успокоява нервната система, предпазва от атеросклероза, замъглено виждане, отоневрологични проблеми свързани със замаяност и шум в ушите, изтръпване на крайниците.

Спомага за отстраняването на неврита. Polygonum multiflorum съдейства за овладяването на епилепсията и шизофренията. Фо-Ти се използва още при лечение на безсънието и неврастенията. Той отстранява още множество проблеми свързани с различни нервни увреждания и усложнения.

• Храносмилателната система

Предотвратява и отстранява храносмилателният дискомфорт чрез газогонните си свойства. Фо-Ти действа успокояващо на стомаха, засилва перисталтиката на червата. Притежава разхлабващо действие.

• Двигателната система

Коренът Polygonum multiflorum се отличава с мускулно-скелетно въздействие. Отстранява болките в долната част на гърба, в таза и колената. Притежава заздравяващ ефект върху костите и възстановява същевременно мускулите и сухожилията. Действа заздравяващо и благотворно на зъбите.

• Имунната система

Фо-Ти (Fo-Ti Root) - цветове

Фо-Ти (Fo-Ti Root) – цветове

Корените и стъблата на Фо-Ти са антибактериални и противовъзпалителни. Притежават антиспазмолитични, астрингентни и хипогликемични. Освен това се използват за лечение на трихофития (гъбички), кървящи рани и язви. Polygonum multiflorum инхибира патогените, които причиняват туберкулоза и малария. Фитосъставките на Фо-Ти подхранват и възстановяват съединителната тъкан. Билковите екстракти на растението са доказали своята ефективна антипирептична и противотуморна дейност.

Противопоказания

Организмите на различните типове хора много рядко реагират на Фо-Ти отрицателно. Сравнително редките му противопоказания при свръхчувствителни хора са: алергични кожни обриви и разстройство (диария).

Приемът на повече от 15 гр. преработен корен Фо-Ти може да предизвика изтръпване на ръцете и краката. Изключително рядко, но възможно явление е да провокира реакции при остър хепатит.

Лекарството може да се приема в продължение на дълъг период от време, ако не предизвиква червенина на лицето, сухота в устата, раздразнителност и както отбелязах вече съответни кожни обриви и разстройства.

Честата и постоянна употреба на екстрактите от Фо-Ти може да доведе до пълното излекуване на съществуващото заболяване.

 

©Автор: Н.Н.-Селена