ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Коприва (Nettle)

Коприва (Urtica), Nettle - описание и ползи

Nettle, Коприва (Nature’s Way)ТУК
Nettle Root Extract, Коприва (NOW)ТУК
Nettles, Коприва (HAYA Labs)ТУК

На много места в България копривата се нарича:  дълга коприва, голяма коприва, жарка, жиговица, жилка, жулка, покривка, цикинда.

Коприва, Nettle 2

Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е дала на човек. Народната медицина отдавна е признала и употребява копривата с лечебни цели, а ползите от нея с огромни и доказани. Природолечителите обичат да се шегуват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго, освен коприва. Освен това ползи може да има от всички части на копривата – корена, стъблото и листата.

Коприва (Urtica) е род покритосеменни растения от семейство Копривови (Urticaceae). Той включва между 30 и 45 вида, главно многогодишни тревисти растения. Най-известният представител на рода е обикновената коприва (Urtica dioica), разпространена в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка.

Копривата е покрита с тънки власинки, които при допир отделят парлив сок.

Разпространение

Расте по слънчеви, закътани и влажни места в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка. У нас се среща като диворастяща в цялата страна, в Родопите, Рила, Пирин и Стара Планина. Копривата не е капризно растение, което вирее на всякакъв тип почви, с изключение на блатистите и мочурливи тежки глинести почви.

Описание

Копривата е многогодишно тревисто растение, достигащо на височина до 200 см, с дълго пълзящо разклонено коренище. Стъблото е изправено, вдървено в основата,  четиритръбесто, неразклонено, покрито с дълги тънки власинки, които при допир отделят парлив сок. Листата й са сърцевидни и заострени в края с дължина до 17 см и широчина до 8 см.  Копривата цъфти от май до септември, а семената узряват през юли-септември.

Употреба

С лечебна цел се използват свежите листа, стръковете и корените. Листата и стръковете се събират през май-юни, преди цъфтежа на растенията. Стъблата се окосяват, алистата и стръковете се обират ръчно, докато растението е още свежо. Листата и стръковете се сушат на слънце, като през първия ден се разбъркват и обръщат най-малко 4-5 пъти, за да не се допусне запарване и побеляване на дрогата. През втория ден те се събират на по-дебела купчина. Листата и стръковете са напълно изсъхнали, ако след бъркане с ръка вътре в купчината не се установи затопляне. Корените се събират или много рано напролет или септември-ноември като се изкопават, изчистват се от пръст и се измиват веднага с течаща вода. Корените се сушат на открито при слънчево време или в закрити проветриви помещения.  Изсушени – те не губят свойствата си в продължение на три години.

Състав на коприва

Данни за 100 гр. коприва:
Калории – 42; Общо мазнини – 0.11 г; Холестерол – 0 мг; Общо въглехидрати – 7.49 г; Фибри – 6.9 г; Захари – 0.25 г; Белтъчини – 2.71 г; Вода – 87.67 мл.

Съдържание на полезни вещества

Копривата е богата на витамини- А, В, С, D, Е и К, минерали , дъбилни вещества , протеини, захари, пантотенова киселина,  аминокиселини, каротеноиди,  ферменти, хлорофил и багрилни вещества, ситостерол и хистамин, нишесте минерални соли – калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий и мед.
Копривата е източник на бета-каротин, съдържа и повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки, като маруля, броколи, спанак, карфиол, зелен фасул и др. Най-висок процент в копривата има водата, а след нея са протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини.

Коприва, Nettle 3

Избор и съхранение на коприва

Когато избирате коприва, се спирате само на горната част от стъблото й, защото именно там листата са по-малки и свежи, по-крехки са и не горчат колкото престарелите листа. Копривата обича да расте на значително замърсени места, поради което, ако имате възможност я купувайте от био магазини или проверени места.

За да е достъпна за готвене през цялата година, може да използвате няколко метода за обработка на копривата – изсушаване, замразяване и дори консервиране. Не бива да сушите копривата на слънце, защото ще загуби много голяма част от своите полезни вещества. Поставяйте я на сенчесто място, а изсъхналите листа складирайте в добре проветрени, тъмни и сухи помещения. По този начин копривата може да се съхранява до 2 години.

Все пак за кулинарните цели най-добре е да използвате замразена или консервирана коприва, защото сушената губи голяма част от веществата си. Замразяването/консервирането на копривата трябва да стане веднага след нейното закупуване. За да не се изгорите докато я миете, задължително трябва да поставите ръкавици. След това я поставете в пакетчета във фризера. Ако пък искате да я консервирате, знайте, че е необходима стерилизация. Напълнете бурканите с почистените листа коприва, които трябва да са плътно наредени, за да не се появи излишен сок.

Кулинарно приложение на копривата

Наред с доказаните си здравословни свойства, копривата се е утвърдила и като вкусна храна, с която може да доставим удоволствие на сетивата и небцето си. Кулинарната й обработка е разностранна, но е важно да се отбележи, че колкото по-малка е тя, толкова по-голямо количество от полезните вещества на копривата ще попаднат в нашия организъм.

Обикновено сме свикнали да включваме коприва в менюто си през пролетта. Любими на мнозина са супа от коприва, яхния от коприва или пък салата. Заради парещите иглички на копривата, тя трябва да се бере с ръкавици и да се попари за кратко преди да се хапва. От коприва може да се направи дори брашно, а чаят от коприва е световно признат с целебните си свойства.

Полезно действие:

• кръвоспиращо – при маточни кръвотечения, кръвотечение от носа

• диуретично – при бъбречни заболявания

• храносмилателни смущения

• авитаминоза

• нарушена обмяна на веществата

• при анемия

• хроничен бронхит

• ревматизъм

• за  заздравяване на рани, при отоци, натъртвания, косопад

• кожни обриви

• тонизиращо и лактогонно действие.

• чернодробни проблеми

• увеличена простатна жлеза

• срещу паяжинообразуващи акари и зелени листни въшки.

Здравословни рискове, свързани с употребата на коприва

Няма данни, които да доказват появата на нежелателни странични ефекти при употребата на тази билка. Не може да се получи предозиране, защото самото растение е истински натурален продукт, полезен за цялостното здравословно състояние на организма.

Копривата може да бъде влагана в различни хранителни добавки за подобряване на общото състояние на организма и повишаване на съпротивителните сили, тъй като тя лесно се комбинира с други билкови продукти. Но това съвсем не важи за комбинирането на някои видове медикаменти с екстракт от коприва.

Изследване, проведено от Х.Х. Агус, П. Текин и М. Баяв доказва, че екстрактът семена от обикновена коприва е в състояние да инхибира и/или индуцира метаболизма на някои лекарства.

 Да приготвим здравословна отвара от коприва

За целта е необходимо сухите листа на копривата да се приготвят под формата на запарка при дневна доза 4 ч.л. листа и 250 ml вряща вода.

За подобряване на дейността на сърдечния мускул се препоръчват корените на копривата в комбинация с кръвен здравец (по 1 супена лъжица) в 600 ml вода, които се варят 10 минути, приема се по 4 пъти на ден.

Семената на копривата заедно с връхчетата се препоръчват като помощно средство при захарен диабет. Те лесно могат да бъдат добавени към кисело мляко (приблизително 2 с.л. в една кофичка мляко), като дозата се консумира 3 пъти през деня.

Тази запарка може да се използва и външно. При косопад се приготвя отвара от 100 gr листа, които се варят 30 минути в 0.5 л. вряща вода и 0.5 л. оцет. С отварата се овлажняват корените на косата, като се измива вечер преди лягане.

Запарена, прясната коприва се препоръчва при ревматизъм и ставни болки, за бани при кожни обриви, под формата на лапи при възпалени лимфни жлези, наранявания и отоци.

Освен че притежава богат биохимичен състав и редица важни за организма свойства, копривата е растение, с помощта на което се приготвя вкусна и здравословна супа, която не само подобрява тонуса на организма, но и повишава съпротивителните му сили.

Препоръчваме ви да се възползвате от копривата, като я включите в пролетното си меню.