ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, СТАТИИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Кетонните добавки – ДА или НЕ

Кетонните добавки - ДА или НЕ

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

По време на Олимпиадата медиите съобщиха, че някои колоездачи използват кетонни добавки, напр. напитки, за да подобрят представянето си.
Кетоните, произвеждани естествено по време на метаболизма, причиняват еуфория. Велосипедистите консумират кетонови спортни добавки, за да забавят умората. Мозъкът използва предимно глюкоза (захар) за гориво, но може да използва и кетони като ацетон, ацетоацетат, бета-хидроксибутират. По време на нискокалорични диети, тялото произвежда кетони, за да доставя горива на мозъка. Преглед на литературата от изследователи от университета в Маастрихт, ръководен от Филип Пинккеърс, стига до заключението, че кетонните добавки нямат почти никакъв ефект ефект върху физическото представяне. Резултатите са предвидими, защото разграждането на кетоните освобождава енергия по-бавно от въглехидратите.

ketone levels

Най-скорошното проучване показва, че солите на кетони в храната могат да увеличат окисляването на мазнините, но също така да понижат производителността на упражненията с висока интензивност. Проучването, проведено в университета в Британска Колумбия “Оканаган“, предполага, че спортните добавки за хранене, които съдържат високи дози кетони, могат да навредят сериозно на атлетите.

Според автора на изследването д-р Джонатан Литъл, “Кетонните соли действат чрез изкуствено повишаване нивата на кетони в кръвта, като това, което се случва естествено в периоди на глад и принуждава тялото да разчита на изгаряне на мазнини като гориво.

В проучването д-р Малчо набира 10 възрастни мъже, които са здрави и имат сходни атлетични способности и състав на тялото. Контролната група е подложена на безвъглехидратна диета, и в същото време консумират напитки богати на  бета-хидроксибутиратни кетонови соли, или ароматизирано плацебо. След това, в произволен ред, на участниците да извършват серия от колоездачни упражнения. Изследователите установили, че групата, която има бета-хидроксибутират кетон добавки, има по-ниска производителност от тези, които са получавали плацебо.

Често добавките се продават като начин за подобряване на атлетичното представяне, но данните, получени от това проучване, казват нещо много по-различно. Въпреки популярността на кетонната добавка, липсва окончателно научно доказателство за тяхната ефективност. Понастоящем няма налични данни, които да показват, че поглъщането на кетонни добавки по време на тренировка увеличава физическата активност. Що се отнася до идеята, че тялото мисли, че е в постоянен глад след употребата на кетонни соли, то това твърдение остава много спорно след направените гореописани тестове.

Кетоните също могат да имат отрицателен ефект върху анаболните хормони като инсулин и хормон на растежа. Освен това кетоните могат да доведат до понижени нива на активиране на IGF-1 и mTOR, протеинов синтез и мускулен растеж.

Разбира се по въпроса с кетонните добавки има още много да се говори и ще бъдат направени много тестове, които могат и да опровергаят тези твърдения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *