ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Касисът повишава допамина и прави физическата активност по-приятна

Blackcurrant, касис

Касисът повишава допамина и прави физическата активност по-приятна при възрастни хора

Чаша сок от касис, приета преди продължителни, умерени и  интензивно кратки упражнения прави тази дейност по-малко уморителна и по-приятна. Това вероятно е така, защото фенолите в касиса увеличават концентрацията на допамин в мозъка. Това откриха изследователи от новозеландския изследователски институт Plant & Food Research (plantandfood.co.nz).

Blackcurrant, касис

Проучването се състояло в следното:

Изследователите накарали 40 здрави възрастни да ходят толкова дълго, до колкото им стигат силите. Те не поставяли граници, но въпреки това ограничили ходенето до 2 часа.

Един час преди субектите да започнат да ходят, половината от тях са изпили плацебо, а другата половин чаша сок от касис.

Изследователите са използвали концентриран продукт от новозеландски касис, който не е спонсор на проучването. Изследването е проведено за сметка на правителството на Нова Зеландия.

Изпитваните в експерименталната група консумирали около 5 мг фенолни вещества от касис на килограм телесно тегло. Сокът, който употребявали, съдържал 17 мг феноли на милилитър.

Blackcurrant, касис

Резултати

Субектите, които са взели екстракт от касис, вървели 11 минути по-дълго и са минали повече километри от пациентите в групата на плацебо, но тези разлики не са статистически значими.

В групата, употребяващи касис, настроението на изпитваните било доста по-добро от настроението на изпитваните в контролната група. Тази разлика не била статистически значима, но същественна разлика се наблюдава в умората. Умората се увеличава повече в експерименталната група, отколкото в другата група,употребяваща касис.

Оказва се, че касисът намалява активността на ензима моноамин оксидаза-В (МАО-В) в кръвните тромбоцити на изследваните лица.

МАО-В разгражда допамина. Инхибирането на МАО-В може да увеличи концентрацията на допамин в мозъка.

В заключение

Констатациите от това предварително проучване предоставят доказателства, че временната консумация на богат на полифеноли сок, приготвен от касис 1 час преди тренировка, подкрепя положителните ефекти по време на упражнения с ходене при възрастни хора

Бъдещите клинични проучвания, екстраполиращи връзката между полифенолни съединения, получени от касис, моноаминовата невротрансмисия (чрез инхибиране на активността на МАО-В) и положителните афективни реакции, ще позволят да се установи потенциално доброто действие на касиса при активни упражнения при възрастни хора.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.