ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Какво представлява октакозанол (Octacosanol)

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Октакозанол за повече гликоген

Повече енергия, повече спортна издръжливост!

Макар името и химичната му формула да изглеждат и звучат странно, това неесенциално вещество има ценната функция да подобрява издръжливостта и способността на взимащите го да съхраняват енергия. Погледнато от гледна точка на спорта, неесенциалността му бива силно подценена.

Какво представлява октакозанол?

Октакозанолът (Octacosanol) е алкохол, извличан от растителни масла, най-вече от масло от пшеничен зародиш и захарна тръстика.

Основно физиологично въздействие

Има ергогенични функции. Подобрява издръжливостта и кислородното насищане на мускулната тъкан.

Какви са оптималните дози?

• 5-10 милиграма 2 пъти дневно, ако октакозанолът е част от поликозанол.

• 1 mg, разделен в 2 приема за ден, ако октакозанолът се взима в чист вид.

Възможни вредни и странични въздействия при приема на октакозанол

Дълги изпитания на препарата, взиман от атлети в дози, надвишаващи 20 mg за ден не са показали каквито и да е странични ефекти. Няма информация да взаимодейства с други медикаменти.

Кои препарати са основен източник на октакозанол (Octacosanol)?

Обикновено октакозанолът (Octacosanol) може да се намери като самостоятелен препарат в чист вид или като подвещество в молекулата на поликозанола.

Може да се открие и в някои ергогеници и енергетици, а също и в препарати за възстановяване.

Допълнителни физиологични въздействия на октакозанола (Octacosanol)

Поликозанолът има снижаващи лошия холестерол в кръвта функции. Като част от неговата молекула, на октакозанолът се приписват сходни функции, но това не е клинично потвърдено.

Има данни за способността му да подобри насищането с кислород в работещите мускули, като така снижава оксидативния стрес по време на тренировка.

Има доказателства, че подтиква тялото към задържане на повече чернодробен и мускулен гликоген, когато бива взиман като добавка за възстановяване след тренировка. Подобрява времето за визуална реакция и някои специфични издръжливости.

Защо да го приемаме?

Ако желаете да подобрите своето възстановяване след тежки тренировки и да си подсигурите повече енергия като мускулен гликоген, можете да му се доверите. Без съмнение, това е едно от най-важните му качества, отнесен към железния спорт.

Ако пък желаете да подобрите аеробната си издръжливост, отново можете да разчитате на него. Препоръките му в това отношение са от някои от най-големите спортни университети в света.

По какъв начин октакозанолът се усвоява от организма?

Усвояването на октакозанол (Octacosanol) при хората е непълно. Установена е ясна правопропорционална зависимост между нивото на липидите в храната, поета с препарата и степента на усвояемостта му.

Времето за покачване на нивата на Октакозанол (Octacosanol) в кръвната плазма варира между 1 и 4 часа след консумация.

Кои са храните, които съдържат октакозанол в най-голямо количество?

Без съмнение това е пшеничният зародиш. За да си набавите 1 mg октакозанол (Octacosanol) обаче, ще се наложи да изядете 4,5 kg зародиши…


В статията са използвани следните източници:

  • Cureton TK. The physiological effects of wheat germ oil on humans. In Exercise. Illinois: Charles C. Thomas, 1972, 296–300
  • Saint-John M. McNaughton L. Octacosanol ingestion and its effects on metabolic responses to submaximal cycle ergometry, reaction time and chest and grip strength. Int Clin Nutr Re 1986;6(2):81–7
  • Pons P. Rodriguez M, Robaina C, et al. Effects of successive dose increases of policosanol on the lipid profile of patients with type II hypercholesterolaemia and tolerability to treatment. Int J Clin Pharm Res 1994;14:27–33