МУСКУЛНА МАСА, СТАТИИ

Какво е МУСКУЛНАТА ПАМЕТ и съществува ли наистина

Какво е МУСКУЛНА ПАМЕТ

Какво е МУСКУЛНА ПАМЕТ 2

Много спортисти са били в ситуация, при която се налага да подновят тренировките след принудителна и доста продължителна почивка, молейки се да има такова нещо, като мускулна памет. Може да се контузите, да се разболеете, да заминете на дълга командировка, ….
С всяка тренировка, която в миналото сте правили, вие сте трупали мускулна памет, така че завръщането към обичайния Ви план може да е по-лесно, отколкото очаквате. Колкото по-дълго сте бягали, например, толкова по-дълго трае тази памет.

Но дори след пауза, хората, които не се отказват от целта си и подновяват тренировките, забелязват, че всъщност влизат във форма много по-лесно и бързо от първия път. В зависимост от периода на почивка – няколко седмици до месец са достатъчни, за да се върне човек към обичайния си ритъм.

Точно в такива моменти ни помага мускулната памет. Помага ни по-бързо да се върнем във форма, след като един път сме я изградили успешно. И това не е присъщо само за генетично надарените, а за всички нас.

Какво е МУСКУЛНА ПАМЕТ и защо е важна

Когато натоварваме мускулите си, те генерират повече клетъчни ядра, които съдържат ДНК, нужна за увеличаването на мускулния обем, обяснява биологът Кристиан Гундерсен от Университета в Осло, Норвегия пред Runners World.
Изследване от 2010 г., което той е провел, потвърждава, че дори да спрем тренировките, тези клетъчни ядра се запазват. А това ни дава преднина пред абсолютните новобранци, когато решите да възобновите тренировки.

Един малко по прост пример – Започваш да тренираш и за 1 година успяваш да натрупаш 9 кг чиста мускулна маса. Това са средно по 800 гр. На месец. Но ти се налага да прекъснеш и постепенно губиш 2-3 кг от натрупаната маса. Когато подновиш тренировките, очакваш, че ще възстановиш загубената маса след 2-3 месеца усилена работа, но си приятно изненадан, когато след 4-5 седмици вече си в почти същата форма от преди прекъсването.

И един още по прост пример – това е като да се научиш да караш колело. Веднъж научиш ли се да пазиш баланс и да въртиш педалите, независимо колко дълго след това не си се возил, винаги ще можеш бързо да си припомниш и да го подкараш без проблем.

На практика, мускулната памет е един заслужен подарък от нашето тяло към нас – за усърдната работа, която сме положили, за да изградим желаната форма. Веднъж постигната, дори да изгубим временно възможност или мотивация да я поддържаме, ще ни е много по-лесно да си я върнем след това.

Как точно работи нашата мускулна памет?

Има клетки в тялото, които си имат ядро, има и клетки, които разполагат с повече от едно ядро. Клетките на скелетната мускулатура са именно такива – с повече от едно ядро.

В ядрото на клетката се съдържа повечето от нейния  ДНК. Работата му е да регулира производството на различни химикали и да контролира различни клетъчни процеси и функции. Ядрото на клетката е нейният мозък.

Но този миниатюрен мозък може да работи с доста ограничен набор от ифнормация и този негов лимит определя и лимита на клетката да се разраства и в колко различни процеси да участва.

В клетките на скелетната мускулатура, една от основните функции на ядрото е да съхранява ДНК материалa, който организира производството на мускулни протеини. С тяхното производство – клетката расте.

И тъй като клетките на скелетната мускулатура имат по няколко ядра, техния потенциал за растеж е значително по-голям, в сравнение с този на други клетки в тялото. Но не е безкраен…

Всяко клетъчно ядро може да поддържа определена обем от клетката, затова, колкото повече клетката расте, толкова повече клетъчни ядра й трябват, за да продължи да расте. Проблемът е, че мускулната клетка не може да си произведе още ядра сама. Тя трябва да ги „заеме“ от друг вид клетки – т.нар. стволови клетки.

Има различни видове стволови клетки, като специално в мускулния растеж основна роля играят т.нар. сателитни клетки. Те лежат спящи около мускулните клетки и влизат в действие, когато са нужни за възстановяването и заздравяването на разкъсаните мускулни влакна (в резултат на усилена физическа активност, като тази от тренировките, например).

Сателитните клетки се прикрепят към клетките на скелетната мускулатура и им „даряват“ своето ядро. И така, мускулните клетки се сдобиват с още едно ядро, а потенциалът им за растеж и следователно – сила, се увеличава.

Именно това е начинът на тялото да се адаптира към увеличеното физическо натоваране и да изгради в отговор по-големи и силни мускули.

Колкото повече тренираме, толкова повече мускулните клетки растат, а с тях расте и нуждата им от повече ядра. Които те си набавят от сателитните клетки. Но и колкото повече ядра събират в себе си, толкова по-издръжливи на натоварване стават мускулните клетки. Точно затова е нужно постоянно да увеличаваме натоварването, за да увеличава тялото ни мускулните си влакна.

И тук стигаме до т.нар. мускулна памет – веднъж щом сателитна клетка е “дарила” ядрото си на мускулната, то си остава там.

Колко дълго? – Спорно е. Мненията на учените варират от „няколко месеца“ до „завинаги“, като по-скоро клонят към втория отговор.

Така че, веднъж сдобили се с повече ядра и по-голям потенциал за растеж, мускулните клетки си остават така. И дори да загубиме обема и силата в мускулите по време на прекъсването от фитнеса, веднъж завърнали се към тренировките, бързо ще влезем в ритъм и форма.

Но трябва да знаем, че сателитните клетки не са единственият механизъм за мускулен растеж на тялото. Те се активират само, когато наистина са нужни – когато си стигнал лимита на възможностите на мускулатурата си и тя не може да се справи повече с натоварването, без тяхната помощ.

Мускулните влакна могат да нарастват до някъде и сами, разчитайки само на първоначално наличните си ядра. Така че ако си тренирал малко и си натрупал някаква мускулна маса, но не достатъчно, за да активираш сателитните клетки, по-дълга пауза (3-4 седмици) от тренировки може наистина да те върне в отправна точка.

Но ако преди да спрем, сме натрупали значително количество мускулна маса – поне 5-10 килограма, дори да прекъснем с тренировките за известно време, мускулните ни клетки ще са готови и ще разполагат с достатъчно ядра, за да ни осигурят бързо влизане във форма и възвръщане на загубената маса, след подновяване на натоварването.

Ако трябва да обобщим накратко – можем да върнем загубената мускулна маса много по-бързо, от колкото да натрупаме нова, която никога не сме имали.

Мускулната памет е чудесен начин, по който тялото ни се отблагодарява за усилията, които полагаме, за да бъдем здрави и силни. Но за да я активираме, наистина трябва да поработим здраво, преди да си позволим почивка, с надеждата след това бързо да влезем във форма.